Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Undrar vad denna metod av plantering heter, för organic odling.  (läst 5276 gånger)

Ornerfors

  • Inlägg: 10
    • Hälsingland
Hej, har sett det ibland på olika ställen, tänkte testa det igen i år. (Se youtube klippet nedan)

Dem lägger först tidningspaper på marken, för att stopa ogräs osv, sen ett lager med hö, sen löv. Allt detta väldigt tidigt, så det förmultar lite, sen odlar man direkt i detta.

Någon som har testat?

Någon som har länkar med mer info?


http://youtu.be/lFsSlS7IHBg?t=3m16s

Tack för svar!
« Senast ändrad: 24 feb-14 kl 10:00 av Ornerfors »

ptr51

  • Gäst
Det heter täckodling på svenska och är väldigt vanligt, om du söker lite kommer du hitta drivor med trådar och bilder. :-)

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
Jag tycker det lätt blir väldigt torrt under tidningarna och att det händer väldigt lite med jorden där, p.g.a. brist på vatten eller näring. Ska det fungera att plantera i det innan det brunnit färdigt bör man nog gödsla en del också samt blöta tidningarna innan man lägger ut dem och vid torrt väder även bevattna senare.

Jag föredrar att bara täcka med gräs, även om det går åt mer, och låta det brinna färdigt (ca 2 år) innan jag odlar i det.

F.ö. heter "organic" ekologisk på svenska (när det gäller odling).

Britttis

  • Inlägg: 37
    • Dalarna
Lasagne-odling har det ju talats om en del på senare tid...
Mångsysslare med 1500 kvm grönsaksland, djur, jordkällare och stort välfyllt skafferi på höstarna.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
Lasagne-odling har det ju talats om en del på senare tid...

Begreppen överlappar väl ,men som jag uppfattar det brukar det vara fler lager i en lasagnebädd än i en typisk täckodling.

Å andra sidan, täckodling är ett vitt begrepp. Man kan täcka med mycket. Täckning med t.ex. presenning är väl gränsfall om det kan kallas täckodling, men en del tycker nog det. Täckning med svart markplast eller markduk som man odlar i är nog täckodling. Men för mig är täckodling primärt täckning med nedbrytbart/organiskt/naturligt material. Där finns flera varianter, beroende på hur många och olika lager och hur tjockt man täcker. Tjockare och mer näringsrikt täcke kan ju i stället kallas ytkompost. Blir det så högt att det blir en upphöjd bädd med flera olika lager kan det kallas lasagneodling och blir det ännu högre blir det en odlingskulle.

Hans Andersson

  • Inlägg: 450
    • -
SV: (Ämne saknas)
« Svar #5 skrivet: 24 feb-14 kl 22:49 »
Jag förstår inte varför man frivilligt förstör möjligheten för vattnet i jorden att vandra upp till odlingen och istället gör sig totalt beroende av att vattna precis hela tiden.

 

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: (Ämne saknas)
« Svar #6 skrivet: 25 feb-14 kl 07:56 »
Jag förstår inte varför man frivilligt förstör möjligheten för vattnet i jorden att vandra upp till odlingen och istället gör sig totalt beroende av att vattna precis hela tiden.

Håller med om denna synpunkt när det gäller upphöjda bäddar där man lägger något slags lager i botten för att stoppa ögräs och sen bygger upp en odlingsbädd ovanpå detta, ofta med träsarg. Det innebär att växterna sås eller planteras ovanför marknivå och får dålig kontakt med markvätskan.

Den variant som TS beskrev innebär dock troligen att växterna planteras ungefär i marknivå. Man gör hål i täcklagren inklusive tidningarna. Tidningarna finns där för att hindra ogräs att växa upp mellan plantorna.

Ornerfors

  • Inlägg: 10
    • Hälsingland
http://odlagronsaker.se/gronsaksland-steg-2/

Lite så här ja har föreställt mig, här läger dem det enbart på hösten sen planterar de på våren efter. Bör man kanske läga allt nu inför nästa år? Du säger efter 2 år.

Är på ny mark i år, vet inte riktigt vilken metod ja ska köra med i år, har bara hunnit få lite kompost men knappast klart än. Tror jag bara kör direkt i marken utan upphöjda bäddar.

Vad är bästa metod för ekologisk odling? Mer tips ang Eko odling.

Tack för alla svar, so far.

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
Vad är bästa metod för ekologisk odling? Mer tips ang Eko odling.


Att inte använda konstgödning och gifter och att rensa ogräs med grötmotor.  ;D

Sedan finns det en MASSA tankar om hur man gör detta på bästa sätt. Det är inte en metod, utan många. Man behöver inte använda alla metoder samtidigt. Man KAN inte använda alla metorder. Den bästa metoden är den du trivs med.

Typiskt handlar det om att (åter-)föra näring till odlingarna på ett bra sätt. Kompostering separat eller direkt på odlingen, eller under odlingen. Gödsla med guldvatten (utspätt urin). Tillförsel av gräsklipp och löv. Tillförsel av aska. Tillförsel av biokol (krossad träkol). Tillförsel av djurgödsel. Tillförsel av stenmjöl. Hindra ogräsfrön från att gro, bevara fukt i marken och gynna maskar genom att täcka med ett tjockt lager kompost. Samodling av växter som trivs tillsammans eller som skyddar varandra. Växtrotation för att minska jordutmattning och parasiter. Odla uppe på nedgrävd kompost. Bäddar gör att man kan intensivodla i lucker jord som amn aldrig trampar på, med extra rik mull. Och man kan också tillföra näring där den gör mest nytta.

Kväve är normalt inget problem för husbehovsodling, ha med ärtväxter i din rotation, ta vara på ditt kiss och gödsla med färskt gräsklipp och löv. Fosfor och kalium kan vara knepigare. Eldar du med ved innehåller askan både fosfor och kalium. Både kalium och fosfor frigörs också långsamt från vittrande sten. Det anses därför vara ekologiskt OK att tillföra stenmjöl för att ge extra tillförsel av kalium och fosfor. Benmjöl är också bra.

Om du tar tillvara på din urin så innehåller den all extra näring du behöver tillföra för att odla all din egen mat. Späd 1/10 och vattna ut. Biokol luftar, bevarar fukt och suger upp överflödig näring och frigör den långsamt.

Ett tjockt lager gräsklipp eller trästybb/bark/löv hindrar ljus från att nå ner till jorden, och förhindrar därigenom ogräsfrön från att gro. I samband med plantering kan man speka undan så att de frön man vill gro också gör det.

Genom att förodla i drivbänk kan man ge många grönsaker ett försprång framför ogräs. Man kan sedan plantera ut och marktäcka mot ogräs med en gång.

Sedan gäller det att vara långsiktig. Låt aldrig ogräs gå i frö! Fröna kan ligga i jorden i många år och vänta på att gro. En missad sommar, vad gäller ogräsrensning, innebär att du får rensa ogräs i sju år... Eller om du så vill, efter sju år av ogräsrensning och/eller marktäckning blir det lättare att odla, för då är dina odlingar (nästan) helt ogräsfria.

Finns hur mycket som helst utöver detta. Kolla övriga forumet, handboken och på fobo.

Ornerfors

  • Inlägg: 10
    • Hälsingland
Tack för det långa svaret sɹǝpuɐ, tar till mig allt detta.

Hade stora problem förra året med att mina grönblads växter blev uppätna av inekter och dyl, hur motverkar man detta och vara EKO sammtidigt? Tips?

PS finns det eller bör jag starta en EKO odlings tråd?

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
Jag tror att de flesta trådar om odling här är mycket EKO redan. Det brukar bli heta diskussioner i trådar som inte är det. Naturligtvis är det en del som har på lite NPK eller PK på sina odlingar. Eller rent av har på lite glyfosfat mot kvickroten vid ett enstaka tillfälle. Det finns inget förbud mot det. Men jag misstänker att de flesta här skulle smyga med det... En av de främsta orsakerna till att odla grönsaker själv är att man då kan slippa sådant som gifter och konstgödning. Man vet vad man äter.

En del bladätande insekter kan man hantera genom att odla under markduk. Ibland kan även samodling hjälpa. Intensivodling på bädd kan också vara bra. Då växer det snabbare än vad insekter och annat hinner äta. Sedan handlar det också om att välja rätt sorter. Det är inte säkert att det är lämpligt att odla vad som helst. Mördarsniglar kan vara ett hiskeligt problem.

Sedan går det inte att ge generella råd. Det gäller att lista ut exakt vad det är som äter upp grönsakerna. Insekter, sniglar eller rådjur kräver olika åtgärder...

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
..........

PS finns det eller bör jag starta en EKO odlings tråd?

Hej Ornefors och välkommen till Alternativ.nu.

Det finns 44 sidor med trådar under denna avdelning och ytterligare massor under "Övrigt om odling".

Lägg en stund på att scrolla igenom alla sidorna och kolla under de rubriker som verkar intressanta och relevanta för det du undrar om. Du kommer att lära dig MASSOR! Och det tar inte såååå låååång tid att gå igenom hela avdelningen. Motsvarar ett par-tre TV-kvällar...

Väl investerad tid, för varje timme du läser här sparar du 10 timmar i grönsakslandet för att du slipper lära dig allt genom egna misstag.

Naturligtvis får du gärna starta en egen tråd och ställa alla frågor där också!

minn

  • Inlägg: 33
    • Västergötland
Jag blev helt frälst av detta att täckodla för några år sedan, efter att ha läst Börje Renstams bok "Min dröm om Lustgården".(finns att köpa på Alternativ"). Hans sätt att täckodla är helt fenomenalt. Inte behöver man gräva, inte gödsla (det sköter maskarna) och framför allt man har nästan inget ogräs. För mig tog det ca 3 år att få en härlig jord under täckningen, och ett myllrande maskliv.

Jag hyr nu ett litet torp och det finns ingen tvekan om att det nya trädgårdslandet ska anläggas med marktäckning. Tilläggas kan också att skörden blev jättebra.

Che Guevara

  • Gäst
Jag blev helt frälst av detta att täckodla för några år sedan, efter att ha läst Börje Renstams bok "Min dröm om Lustgården".(finns att köpa på Alternativ"). Hans sätt att täckodla är helt fenomenalt. Inte behöver man gräva, inte gödsla (det sköter maskarna) och framför allt man har nästan inget ogräs. För mig tog det ca 3 år att få en härlig jord under täckningen, och ett myllrande maskliv.

Jag hyr nu ett litet torp och det finns ingen tvekan om att det nya trädgårdslandet ska anläggas med marktäckning. Tilläggas kan också att skörden blev jättebra.
Den boken värkar inte finnas längre om man slår på boken.

minn

  • Inlägg: 33
    • Västergötland
Kanske är den slutsåld på Alternativ. Jag köpte min direkte av Börje Remstam för några år sedan. Han hade i varje fall då en hemsida man kunde beställa på.
Glömde att skriva att man inte heller behöver vattna täckodlingen, om det inte blir super super torrt .

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
Den boken värkar inte finnas längre om man slår på boken.


Boken finns i Petters shop överst på denna sida:

http://www.alternativ.nu/index.php?page=shop

Che Guevara

  • Gäst
Boken finns i Petters shop överst på denna sida:

http://www.alternativ.nu/index.php?page=shop
Konstigt fick inte upp den när ja slog på den i shoppen. Jo nu såg ja den  :)

Opicina

  • Inlägg: 99
  • Assisterande trådurspårare
    • Uppland
Täckning med t.ex. presenning är väl gränsfall om det kan kallas täckodling, men en del tycker nog det.
Man tager vad man haver ... :P Hos mig finns det mest löv och gamla presenningar. Och lite gratistidningar. Försöker odla upp ett fält med vallört sedan i höstas som jag ska ha och täcka med.
Hanlon's razor: Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
Man tager vad man haver ... :P Hos mig finns det mest löv och gamla presenningar. Och lite gratistidningar. Försöker odla upp ett fält med vallört sedan i höstas som jag ska ha och täcka med.

Ska man odla täckmaterial så ska man odla det som växer villigt på platsen. Det är främst den uppländska vallörten som ger ordentlig bladmassa. Den trivs bäst på fuktigare lerjord. Annars växer gräs och diverse örter villigt på de flesta jordar. Dock lite svårare att skörda än vallörten.

MagnusL

  • Inlägg: 241
    • Skåne
En orsak till upphöjda bäddar med bottenklädsel och sargar åtminstone i skåne är vattensorken (perovann kallad i norrra sverige, potatissork). Den gör typ 90% av alla dom små högarna på åkrar och gräsmattor som folk tror är mullvad.
Det är helt omöjligt hålla denn borta från rotgrönsaker under senare delen av sommaren :(
Tex potatis kan ha fin blast men under jord finns inget kvar. Man blir grymt besviken när man drar upp sin 'fina' morot men allt som är 3cm under jord är uppätet.
Oo är kontinuerligt frustrerad över att Ipaden gör en till ofrivillig analfabet


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

530 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hämtade just ut 11 gamla nummer av tidningen och skrockade välmående när jag öppnade paketet. Det ska bli så intressant att läsa dessa <3 Flera av sakerna känns väldigt aktuella just nu. Har bla funderat på jordkällare, flytta en timring och veganmat för självhushållare. Nu är jag ingen äkta vegan då jag blev lika glad över att ett nummer handlar om beredning av fårskinn men jag äter veganskt.
/Anna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser