Hej!
Jag har satt 15l cider i tre olika 5-litersdamejeannner. Det var ett tag sedan jag pressade musten, och hade i jäst så jag skulle få en kontrollerad jäsning. Jag har tappat om den totalt tre gånger, och började med 55grader på Oechsle-skalan. Jag har sedan haft koll på gradantalet under en längre period, men nu verkar det ha stannat av. När jag mätte för två veckor sedan så var värdet mellan 12-14, i måndags var det nere på 10. Det verkar alltså jäsa fortfarande, men det går väldigt långsamt. Det bubblar till i jäsröret emellanåt, men det går som sagt långsamt. Min plan var att jäsa ner det till nästan noll, tillsätta lite socker och tappa på flaskor.
Om jag ska jäsa ner det till noll så får jag ju räkna med ungefär fem veckor till. Ska det verkligen ta så lång tid?
Det är inte dragigt där damejeannerna står, och temperaturen är mellan 20-22 grader konstant.
Jag undrar nu vad som kan vara fel, om det är något fel? Jag gissar på att jästen håller på att ta slut, eller att det saknas jästnäring, kan det vara så? Kan man tillsätta mer jäst, eller är det bara att tappa på flaskor och hoppas på att flaskorna inte sprängs?
Någon som har något bra tips på vad jag kan göra?
/Smask