Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Odlingsåret som gick  (läst 5171 gånger)

javill

  • Inlägg: 11668
    • Blekinge
    • Glirnashopen
Odlingsåret som gick
« skrivet: 09 nov-13 kl 00:27 »
Undrar lite hur det gått för er andra med odlandet den senaste säsongen?
Vad gick bra! Vad gick mindre bra? Vad tänker ni odla mer av? Vad tänker ni odla lite av eller strunta i nästa år?
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

javill

  • Inlägg: 11668
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #1 skrivet: 09 nov-13 kl 00:53 »
Jag får väl börja själv då. :)

Bra gick bondbönor, sockerärtor, gråärtor, salladslök, prydnadspumpa, dill och persilja.

Uselt gick det med charlottenlök och vitlök. Gissningsvis för att persiljan blev hysteriskt stor och svämmade över på alla håll och antagligen stal deras livsrum samt att vitlöken hann komma upp lite för mycket i höstas och sedan inte klarade vintern så bra.
Det gick ännu uslare med aubergine, paprika och tomater eftersom växthuset aldrig blev monterat. Tomaterna stod kvar i sina krukor och led. Auberginen och paprikan trivdes inte på sin plats även om den var skyddad. Det gick också dåligt med potatisen men, mest för att hälften av sättpotatisen inte kom i backen.  ::)   Det blev jättefin potatis av den som faktiskt var i jorden.

Nästa år ska jag se till att få växthuset på plats. Ett fulträd behöver fällas först och jag och maken dividerar om detta. Nu har jag dock lärt mig hur motorsågen funkar så bort med det!  >:D
Så då blir det nytt försök med tomater, paprika, aubergine och även chili. Hade gamla chilifröer i år som det inte blev något av.
Bondbönor och sockerärtorna gillade jag så det blir fler av dem. Gråärtorna var sådär så de skippar jag nog. Tänkte även prova på olika bönsorter. Inte bestämt vilka dock.

Vitlök ska jag prova igen. Har inte satt dem ännu och väntar nog ett tag till för här är det +8 på dagarna. Salladslök blir det också och så mer squash och pumpa av olika sorter. Ska försöka få dem i jorden lite tidigare för bl a butternuten han inte bli klar. Fick bara ett par små. Hade bara en squashplanta och det blev bara fyra stycken på den.  ::)   Så mer av dem också!
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #2 skrivet: 09 nov-13 kl 05:12 »
Den generella erfarenheten från hela Norden detta odlingsår verkar vara att det var ett av de allra bästa på mycket lång tid, UTOM just för lökväxter! Så att du hade problem med löken hade nog inget alls med persiljan att göra!

Håning

  • Gäst
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #3 skrivet: 09 nov-13 kl 06:07 »
Får nog säga att odlings året var över för väntan fast den sena våren samt den dåliga förberedelsen det som gick åt faderns var kålen men den blev en lär dom att man ska ha nät . Men nästa år så är man förbered mera så nu sitter man och skriver lista på fröer  :) åså ska det tillverkas lite mera pallkragar så man har för att utöka odlingen .
« Senast ändrad: 09 nov-13 kl 06:29 av Castro »

Gilbert

  • Gäst
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #4 skrivet: 09 nov-13 kl 06:22 »
Jag använder pallkragar trots att jag har tillgång till friland för en del odlingar. En del av den nya kanske känsliga Vitlöken hamnar i pallkrage i år.
Pumpa mm har jag förkultiverat för att det skall hinna hända något under säsongen.

Pumpor.

mmeo

  • Inlägg: 667
    • Östergötland
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #5 skrivet: 09 nov-13 kl 10:33 »
Odlingsåret som gick var lite bättre än vad jag förtjänade med tanke på arbetsinsats. Annat inträffade och odlingarna blev inte så där väldigt omskötta och rensade, eller vattnade för den delen. Jag sysslade mest med räddningsinsatser i sommar i odlingarna.

Tomatskörden blev fin. Jag hade ett bra år i växthuset nu när jag börjar lära mig att inte knö in allt för mycket i det. För första gången odlade jag tomater också på friland, Subartic Plenty. Det blev ett helt tomatsnår och hade sommaren inte varit så fin hade nog inget mognat. Men mycket tomater blev det på friland även om de flesta fick eftermogna inne. Lärdomen är att sätta plantorna glesare och gallra lite i plantorna även om det är en busksort.

I växthuset blev också paprika och aubergine fin. Jag har i ett par år nu odlat en aubergine sort som heter 'Slim Jim'. Den kan jag rekommendera. Den mognar fint och ger ett gäng små fina miniauberginer per planta. Även utomhus i skyddade lägen har den gett ok skörd.

Kålen åts som vanligt upp av andra än mig. Förutom purpurkålen jag odlade. Jag tror det är en variant av svartkål. Vid radhuset åts den i alla fall upp sist av odjuren och i sommarstugan där fjärilstrycket är lite mindre blev den jättefin. Det har varit otroligt vackert i sommar med purpurkålen och fullt med ringblommor som blommat omkring och mellan den.

Potatisen blev jättebra. Jag odlade en sort som är ny för mig, 'Cherie'. Supergod och fin tycker jag. Nu önskar jag bara att jag odlat mer för vi har snart ätit upp den. Vi köpte nytt hus under sommaren med en jordkällare så nästa år odlar jag större kvantiteter för att fylla den.

Jag har inte haft problem med lök, som en del andra verkar ha haft. Stora fina vitlökar har jag fått och gott om scharlottenlök och rödlök. Purjon blev också fin.

Något som ska skalas upp framöver är odlingen av bondbönor. Så gott, så enkelt och så bra resultat. En dröm att sprita också i jämförelse med ärtorna. Jag har spritat fram några få kilo ärtor i år och mer än så är jag nog inte intresserad av att göra för hand. Bättre då med bondbönor. Potatis och bondbönssoppa kan nog bli ett stående inslag på matbordet också. Väldigt gott!

Övriga rotgrönsaker blev också ok, rödbetor, kålrötter, morötter. Men rotsellerin blev pyttesmå och mest ett stort rotsnurr. Det var mitt eget fel eftersom jag var för åpen för att kasta fördrivna plantor och satte dem för tätt.

Som vanligt så misslyckas jag med gurka och squash. Jag fattar inte vad jag gör för fel. Plantorna ser mestadels fina ut och blommar, men väldigt få frukter får jag. Detta trots att jag försöker hjälpa till med pollineringen nu för tiden. Några få burkar mjölksyrade gurkor blev det i alla fall, men alldeles för få för de har vi nästan ätit upp redan.

Alltför åpen var jag också vid kartgallringen av persikoträdet. Resultatet blev en stor mängd, men rätt små persikor. Gott var det i alla fall. Jag måste plantera nya persiko och aprikosträd vid nya huset. Jag kommer att sakna de jag har nu.

Något mer jag kommer sakna är min frösådda sparris. I år var första gången jag fick skörda lite av dem, fyra år efter sådd... Kul för de nya husägarna i alla fall. Frågan är om jag ska fröså igen till nya huset eller om jag ska köpa plantor för att tjäna ett år. Förmodligen gör jag lite av varje.

Sallad och rädisor blev inget vidare i torkan när jag inte orkade vattna ordentligt.

Ja, det blev ju en mindre roman. Kul att sammanfatta lite för egen del i alla fall.


javill

  • Inlägg: 11668
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #6 skrivet: 09 nov-13 kl 11:54 »
Roligt att veta hur det gått för er andra och håller med mmeo om att man får en bra sammanfattning för egen del samtidigt.  :)

mmeo, nu vet jag inte var i landet du bor och om du har flyttat från gamla huset redan? Annars gräv upp sparrisen och flytta med dig! Om du inte hinner jordslå den i höst så sätt den i krukor/låda och undvik att den blir djupfryst. Täck med löv eller liknande? Kanske ett alternativ för något av persikoträden också om de inte är så gamla.   :D

------

Så det var ett dåligt lökår på många håll. Ska kanske försöka mig på det igen då?

Odlade förresten också sallad och rädisa men, det blev inte jättebra. Det var för torrt och blev mest beskt och förvuxet.

Ärtorna jag odlade (förutom gråärtorna) var såna som man åt hela och inte behövde sprita.

"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Gilbert

  • Gäst
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #7 skrivet: 09 nov-13 kl 12:01 »
Tycker man om bondbönor så passar vaxbönor också, de bara snoppas i ändarna och läggs i varmt vatten. Enkelt gott och det blir massor.
Sätter du 1 kg bondbönor får du runt 10kg. Vaxbönorna är också lättskötta om de får klättra på något.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #8 skrivet: 09 nov-13 kl 12:34 »
Här har varit ett blandad odlingssäsong, mycket varmt och torrt. Fick inte tag i rätt sättpotatis men fick ändå en skaplig skörd om man ser till att vi ätit hela sommaren av den, fast nu är den finito. Utökad potatisodling nästa år är planen.
Lök röd, gul, purjo och vit oxå ätit hela sommaren och gul, purjo och röd kommer att räcka kanske fram till jul. Ska ha mer lök nästa år.
Sötchili, fin skörd, sen fick plantorna löss, som vanligt så det blir att sättanyai jan-feb, tomater både friland och växthus, stor skörd friland, sämre i växthuset, nästa år ska jag ha bara frilandssorter. Provade i år att ge dem skydd från norr av pallar nerställda på marken, vilket funkade kanonbra - i början när det var kyliga nätter lutade jag bara fönster mot pallarna och plantorna fick bra skydd.
Investerade i år i en torkapparat så det är mycket tomater som har torkats samt lagts in i olika inläggningar.
Pumpor i massor, halloween och prydnads. Grön squash massor, den gula gick inte alls troligen för att jag tagit frö själv och det var en hybrid? Nästa år ska jag köpa nya gulsquashfrön. Har både pumpor och squash kvar trots att vi ätit och gjort en massa inläggningar.
Jordgubbar massor i vart fall efter jag lyckade stänga ut ett gäng fåglar som frossade, nästa år ska jag hägna innan gubbarna mognar ;)
Persilja, dill, libsticka, timjan, oregano, m fl kryddor har växt strålande allt utom gräslöken som fick för mycket hästgödsel och inte kom igång förrän sent i augusti och som är rätt fin nu  :-\

Bönor har det gått lite si och så med, Satte många påsar som inte ens kom upp? Bäst blev vabönor och brytpurpurböna som lämnade en jätteskörd och som ska satsas på nästa år, jättegod.
Och mycket mer har odlats och som sagt det har varit både med- och motgångar i år såväl som det brukar vara varje år, man får försöka komma ihåg och lära av erfarenheterna, jag brukar notera i en anteckningsbok sånt som jag av erfarenhet vet att jag kommer att glömma eller möjligen förtränga tills nästa år.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

K@rin

  • Inlägg: 196
    • Närke
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #9 skrivet: 09 nov-13 kl 17:27 »
Jaha summera:

Kan konstatera att jag inte riktigt hade tid för odlingarna i år. Även om det var varmt så var säsongen kort eftersom jag inte har växthus.

Det som blev bäst var tomaterna. Söta och smakrika. Jag var dock inte beredd på frosten så det blev en del tomatmarmelad på de gröna. Det är ju också gott.

Squash. Några gula tefatsvarianter som gav en del men mer blad än frukt. Kanske för mycket gödsel?

Majsen och bönorna hann inte bli klara.

Jordmandel. Liten skörd som sparas till utsäde nästa år. För sent sådda tror jag.

Gode Henriks målla blev bra. Ska jag odla mer av nästa år.

Rödmalva växte bra och blommorna har varit imponerande ätliga prydnader på många cupcakes.

Blåbären katastrof, tror blommorna frös i våras.

Några mullbär, mycket björnbär och Aronia. Hittade också ett ställe i närheten där det växer goda bärhäggmispel.

Tja det får duga.

I år hade jag lite Bokashi-kompost. Det ska definitivt bli mer nästa år!

Linkan

  • Inlägg: 58
    • Västmanland
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #10 skrivet: 10 nov-13 kl 04:27 »
Bästa odlingsåret på mycket länge! Tomatskörden blev enorm och mycket goda solmogna tomater dessutom, till skillnad från året innan då det inte blev mycket att hurra över.

Fru Bergman

  • Inlägg: 61
    • Västergötland
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #11 skrivet: 10 nov-13 kl 06:15 »
Överlag bra här också: Tomter, lök, bönor och kryddor kanonfina. Sallad, rotfrukter och potatis fick massor med extra vatten eftersom vi gjorde ett praktiskt "bevattningssystem" i år. Frilandsgurkan kom sig till slut och pumpa + squash gav ovanligt mycket blad.....(?)

Däremot grodde knappt rödbetor och mangold och det som kom upp var ynkligt och riktigt dåligt. Jag har inte listat ut varför men försöker nästa år igen...

mmeo

  • Inlägg: 667
    • Östergötland
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #12 skrivet: 11 nov-13 kl 19:55 »


mmeo, nu vet jag inte var i landet du bor och om du har flyttat från gamla huset redan? Annars gräv upp sparrisen och flytta med dig! Om du inte hinner jordslå den i höst så sätt den i krukor/låda och undvik att den blir djupfryst. Täck med löv eller liknande? Kanske ett alternativ för något av persikoträden också om de inte är så gamla.   :D


Det låter ju som en bra idé, men jag tror kommande ägare blir lite snopna.  ;D Nuvarande trädgård är en liten radhusträdgård och börjar ta bort de träd jag planterat och sparrishäcken så blir det lite tomt... Vi sålde en del på att vår trädgård var lite "exotisk" med persika, aprikos, vindruvor, kiwi m.m. och lyckades hitta några trädgårdsintresserade köpare till slut. Det får nog bli nya träd sen istället. Ljuvligt ska det bli med en ny stor trädgård snart där nästan allt jag skulle vilja ha får plats!

Opicina

  • Inlägg: 99
  • Assisterande trådurspårare
    • Uppland
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #13 skrivet: 11 nov-13 kl 20:36 »
Det mesta gick bra utom gurkan som hade för mycket konkurrens. Jag lyckades för första gången med rödbetorna. Vintersquashen kom igång sent men det blev ok frukter till slut, dock inte helt mogna tydligen för kärnorna inuti är rätt outvecklade.

Som flera andra här tycker jag att squashen ger mest blad och rätt glest med frukter. Nästa år ska jag försöka fixa riktigt varmt om rötterna för dem och se om det hjälper. Jag tycker nog inte att jag ger för mycket kväve till dem. Den enda sorten som ger riktigt bra är en F1-hybrid med det är ju nästan fusk. Dessutom vill jag gärna odla lite ovanliga och roliga sorter.

Busktomaterna i kruka var en succé: tidiga, smakrika och söta.

Majsen (painted mountain) höll vad den lovade och levererade fint i det karga klimatet. Nu återstår bara att mala mjöl av de stenhårda kornen, alternativt spara dem som dekoration. Kolvarna är fantastiskt vackra.

Chilin fick mycket frukt men paprikorna mindre. Auberginerna gav också, men frukterna var ganska beska. Ingen repris på den nästa år. De blir antagligen stressade av allt möjligt, och måste passas minutiöst med vattning.

Hanlon's razor: Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.

mmeo

  • Inlägg: 667
    • Östergötland
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #14 skrivet: 11 nov-13 kl 20:42 »
"Roligt" att höra att fler än jag har problem med få frukter på squashen. Jag tycker annars mest jag får höra om hur folk får sådana ofantliga mängder. Min mamma får varje år squash så att de får äta det tills det nästan sprutar ur öronen på dem. Hon odlar på väldig sandig jord och jag på mer lerig jord. Kan det tänkas ha något samband?

Håning

  • Gäst
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #15 skrivet: 11 nov-13 kl 21:09 »
Squashen fick ja så mycket att ja krokna på att tillreda det utan gav bort lika mycket som ja till rett för att ha i vinter det är både konserverat torkat i mängder  för att ha i grytor . Så squashen var nog det som var mest lätt odlat vill ja påstå.

anemone

  • Inlägg: 61
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #16 skrivet: 16 nov-13 kl 18:26 »
Säsongen blev betydligt längre än vanligt. Frosten uteblev. Hallonen slog alla tiders rekord men kål-plantorna gav jag upp eftersom angreppen blev våldsamma. Löken gick inget bra vilket förvånar min eftersom det alltid varit mitt paradnummer här. Tomaterna gav bra skörd och som ni ser på bilden fick vi många squash och vintersquash. Störvaxbönor var en fantastisk satsning. Såna ska jag ha massor av i fortsättningen.

anemone

  • Inlägg: 61
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #17 skrivet: 16 nov-13 kl 18:29 »
Jag tänkte lägga till att den ljusaste squashen heter 2 Libanese white "  och är utan jämförelse den mest produktiva och godaste vi odlat här hos oss (västerbotten)

JSRosen

  • Inlägg: 63
    • Blekinge
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #18 skrivet: 20 nov-13 kl 13:40 »
För min del blev årets höjdpunkt tomater på friland, amandinpotatis och betor(gul, röd och polka). Jag tänker försöka mig på morot och palsternacka till nästa år då jag för tre år sen fick morotsflugor och pga det har jag inte odlat det se dess, ska samså morötterna men ringblommor och dill för att förvirra flugorna. Ska även ha en bänk med nät där jag ska ha morot och palsternacka. Jag ska inte ha lika mycket ärtor och vaxbörnor som i år, hann inte äta/ta hand om allt innan de blev träiga. Har även utökat jordgubbar men en rödblommig sort (spännande). Ska inte experimentera något i år tyvärr håller det enkelt till nästa år.

Mourningwood

  • Inlägg: 24
  • Studerande smyckesdesigner med gröna fingrar.
    • Uppland
    • MourningWood Design
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #19 skrivet: 17 dec-13 kl 16:47 »
Fantastisk sommar!

Det som gick bäst
Morot rothild, välskapta, stora rötter som tilläts växa läänge utan att bli träiga eller torra.
Rödbeta cheltenham green top, långa, också de stora och mycket söta.
Lök, anynom röd och gul sättlök. Har för året ut, trots all löksoppa och de mängder jag gett bort.
Nakenfröpumpa/oljepumpa , Varierande storlek, men alla med många fröer och godare fruktkött än jag trodde.
Bondbönor aquadulce, sådde inte så mkt, men kunde skörda över förväntan då de kom åter efter att jag klippte ner dem.
Rosenböna painted lady, växte mkt bra och täckte snabbt fjolårets julgran. :)
Druvgurka, anonym sort. växte för bra. 4 hinkar gurka skördade, minst lika mycket kastat. Sådde på den ytan som blev över mellan pumporna och hoppades på kanske 3 gurkor per planta.
Spenat bloomsdale long standing, första sådden. Andra och tredje sådden visade sig inte alls.

Det som inte fungerade
Spetskål kalibos, blev fin, sen ful. Sen fin igen och ruttnade bort.
Brysselkål long island, växte väl bra, men huvudena varierade väldigt i storlek trots att jag toppade halva sådden.
Märgärt alderman, gav nästan inget alls.

Svartkål, broccoli, grönkål, sallat, rädisor, mangold, purjolök, potatis och jordärtskockor växte som förväntat. :)

Är det vår snart? ;D
in vino veritas


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

523 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser