Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Odlingsåret som gick  (läst 5163 gånger)

javill

  • Inlägg: 11667
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #20 skrivet: 16 nov-14 kl 18:25 »
Nä nu dammar jag av denna tråden. Man får väl anse ordlingsåret som slut även om det bl a finns jalapenos  och ett par skrämda tomater att skörda i växthuset.  :) Så hur gick det för er i år? Några nya favoriter? Något som gick över förväntan och något som gick åt pipsvängen?
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

javill

  • Inlägg: 11667
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #21 skrivet: 16 nov-14 kl 19:13 »
Här gick det ok. Kattskrällena och fåglarna var och oredade i frösådderna utomhus. Hundarna var också och sprang i odlingarna. Nästa år vill jag verkligen ha något slags stängsel för att i alla fall försvåra för katter och hundar.
Bra i år var att jag fick upp växthuset!  :D Det var visserligen inte förrän i slutet av juni så det blev bara några tomatplantor och en jalapenoplanta och lite annat bl a basilika. Men, vilken skillnad! Helt otroligt vad bra de växte. I år odlade jag i krukor. Nästa år ska jag försöka få till någon slags odlingsbänkar istället. Hoppas att de ska hålla fukten lite längre. Vissa dagar behövdes krukorna vattnas två gånger när det var som varmast.

En stor nackdel i sommar har varit att jag jobbat hela sommaren så odlandet fick stå tillbaka lite och framförallt ogräsrensandet var det lite dåligt med en period.

Bra gick,
Självsådda pumpor. Pumporna tog över ena trädgårdslandet helt. Så nu i höst hade jag kunnat starta pumpaförsäljning. Dessvärre var det pumpor av prydnadstyp men, det är väldigt fint i trädgården.
De sådda pumpasorterna Butternut och spaghettipumpa gick inte alls. Inte en enda tog sig. Frösådde dessa och det var väl bl a de som gick åt när katter och hundar var där och orerade.
Squash gick också väldigt bra. Har massor kvar fortfarande. Bäst gick en rund squashsort som hette något med Nice i namnet. Sedan gula squash. De gröna vanliga kom inte upp. En liten gul pumpasort fick jag två fina plantor av men, det var bara några av frukterna som hann mogna.
Ringblommor, massor och jättefina.
Rabarber blev det massor. Kryddor blev det en hel del, speciellt persilja.
Jalapenon, tomaterna och basilikan som stod i växthuset. Nästa år blir det mer av allt.  :D


Sådär bra gick,
Gurka av inläggningstyp hade jag massor av plantor. När jag satte ut dem så käkade sniglarna upp alla utom en. Den tog sig och gav två kg gurka.  :)
Majs planterade två grupper med "tre systrar" men, fåglar käkade upp flera av fröna med följden att bara fem plantor kom upp och pollineringen blev dålig men, några majskolvar åts det och det var jättegoda! Så alla de dåligt pollinerade kolvarna med majskorn lite här och var har sparats och fröer ska tas och sättas till våren.
Bönor, samma där fåglar och katter var och oredade men, några tog sig och framförallt blomsterbönorna blev jättefina och med en hel del bönor. Använde de späda skidorna direkt i matlagningen och resten torkades och räcker till i alla fall ett par portioner.
Sparrisen växte bra men, eftersom det bara är andra året så blev det inget skördat.
Mangold och spenat blev det bara några plantor av men, de blev fina och mangolden står fortfarande fin ute i landet. Kruxet är bara att jag inte vet vad jag ska göra med den. Spenaten har gått i blom men, skördades en del innan dess. Sallad sådde jag bara en omgång så det blev det bara lite i början på säsongen.
Jordgubbarna gick också sådär. Tycker det är mycket jobb för lite utdelning. De amerikanska blåbären gav bär för första gången i år på två av de fyra plantorna. En planta dog så en ny har nu anskaffats.
Krusbären gav ganska bra och vinbären också. Fast de frigående hönsen rensade de två röda vinbärsbuskarna på samtliga bär.  ::) Det börjar äntligen bli lite storlek på buskarna så nästa år hoppas jag på god utdelning.
Kålrabbi planterade jag ut jättesent. De stackarna stod och trängdes i en liten kruka. Men, de står fortfarande ute och några små rabbisar blir det i alla fall. Täckte inte med duk eller något så fick klämma ihjäl en del larver som tyckte de var goda.
Plommon blev det en liten men, fin skörd av.
Rädisorna höll jag på att glömma. En fin lite skörd i början på sommaren.

Kass gick,
Potatis, det nya tilltänkta landet blev inte färdigt så där kom ingen potatis i backen. Ett par plantor hade jag på andra ställen men, det räckte bara till ett par middagar.
Morötter, de dog när de var små. Vet inte varför.
Dill, vissnade också bort.
Rödbetor, blev bara en fyra, fem stycken.
Lök och vitlök blasten vissnade ner när lökarna bara var små.
Sockerärtor, inte en enda planta kom upp.  >:(
Jordärtsskockor, av tio planterade skockar kom inte en enda upp.  :(
Äpplen, visserligen är de flesta träden nyplanterade men, ett (1) äpple på 11 träd känns lite futtigt. Inga päron blev det heller på päronträdet. Ett nytt har inhandlats.

Nästa år blir det sådd av tomater, chili, paprika, basilika, squash, majs, potatis, bondbönor (glömde dem i år), sockerärtor, olika bönor, olika sorters kål, dill, morötter, inläggningsgurka, butternutpumpa, spaghettipumpa och en massa annat.  :)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Lena III

  • Inlägg: 2754
  • Frihet är något att vara väldigt rädd om.
    • Södermanland
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #22 skrivet: 16 nov-14 kl 21:13 »
Nybörjartur sannolikt  odlade purjo, majs, blomkål, grönkål och bondbönor för första gången och allt blev över förväntan. Squashen lät jag en del frukter gå i komposten tillsist - det bara gick inte att ta vara på allt- och  Pastatomaterna fyller halva frysen och potatisen kommer jag få jobba för att äta upp.   ;D  Dock för lite rödbetor och sockerärtorna trivdes inte i det landet jag petade ner dem och  fröna till svartrötter grodde inte. Kålrötterna och majrovor blev uppätna som hjärtblad (så dem förkultiverar jag nästa år). Spenat ger jag nog upp gick inte i år heller.
Bekväma ja-sägare är inte lojala medarbetare när det börjar blåsa hårt.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #23 skrivet: 16 nov-14 kl 21:46 »
Har varit ett långt odlingsår, skördar fortfarande ute, idag potatis, purjo och mangold. Nu är tiden inne för att börja vinterodla inomhus. Dels i jord under ljus men oxå att grodda.
De mesta vinbärsblommorna frös bort och skörden var usel. Å andra sidan så har det blivit en hel frys knökfull med jordgubbar, hallon, smultron och björnbär.
Potatisen har inte trivts så bra i hettan men det blev ändå en skaplig skörd, Asterixen klarar sig bäst som vanligt. Löken sisådär. Vitlöken fin skörd. Första året med nakenfröpumpa, blev 6-7 st till slut men nästa år ska jag ha mina vanliga Haloweenpumpor oxå, saknar dem nu, de piggar upp inne hela vintern. Bönor av många sorter har gått jättebra i år, squash likaså. Odlat kålrabbi för första gången och några riktigt fina tjocka blev det och skördar dem fortfarande dock inte så tjocka som de väl ska vara egentligen men krispiga och jättegoda. Kryddor gått bra, de gillar ju värmen.
Och sen har jag odlat bin, av två kupor i våras har det nu blivit fem  :D
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

mmeo

  • Inlägg: 667
    • Östergötland
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #24 skrivet: 19 nov-14 kl 14:36 »
Kul att du tog upp den här tråden igen, javill.

Det här året har odlingarna begränsats lite för mig. Dels har jag flyttat och behövde börja på ny kula vad gäller odlingsytor, och dels så har jag inte varit riktigt pigg och kry. Men lite odling har det allt blivit ändå.  :)

I år provade jag att odla potatis, och jordärtskockor, i halm. Syftet var dels att få potatis (såklart), men också att använda den här odlingsmetoden för att bryta ny odlingsmark. Dessutom ville jag tömma ett gammalt uthus som var fullt med halm så materialet fanns tillgängligt på gården. Resultatet var hyfsat måste jag säga, trots att halmen inte kom ut förrän i april. Det blev ingen jätteskörd av potatis, dels förmodligen på grund av torkan och att potatisen inte alls vattnats och dels för att de förbaskade sorkarna knaprat på en hel del av potatisarna. Även för mig gick Asterix som vanligt bäst. Men jag är jättenöjd med metoden som sätt att bryta ny odlingsmark. Jag kommer kunna använda den här ytan till att odla allt möjligt annat så nästa år. Oerhört arbetseffektivt och min lerjord mår nog gott av ett rejält tillskott av organiskt material. Jag kommer fortsätta med den här metoden för att bryta en bit ny odlingsmark varje år tills jag fått plats för den åttaåriga växtföljd jag vill ha.

Jag fixade också en enkel odlingslimpa under våren med hjälp av ris och annat organiskt material från trädgården och sen lite jord på toppen. Där var planen att sätta ut förodlade gurk- och squashplantor. Plantorna misskötte jag dock så de stackars veklingarna fixade inte utplaneringen. På vinst och förlust stoppade jag då ner lite överblivna squashfrön direkt ute i limpan och satte en petflaska med botten avskuren över varje frö. Det här var inte förrän i mitten av juni. Så fina plantor har jag aldrig haft! Det grodde jättefint i de små miniväxthusen och platorna blev väldigt kraftiga och stannade aldrig upp i växten som jag ofta tycker de gör en period när jag flyttar ut fördrivna plantor. Jag har fått en gigantisk squash skörd i år att njuta av. Nu var det visserligen en riktigt varm och solig sommar i år, men jag kommer nog fortsätta att experimentera med att direktså de här sorterna.

I övrigt har jag bara odlat i några få odlingslådor. Ett par sträckmeter sommarmorötter, lite vårlök, rädisor, persilja, sockerärtor. Bara små mängder som mest har reserverats till att låta tvååringen få gå och plocka och äta när han strosar runt i trädgården. Det får bli lite större odlingar nästa år när plats, och förhoppningsvis energi, finns att tillgå.

Vår nya trädgård har för övrigt bjudit på många härliga upptäckter i sommar. Vi har ätit bär och frukt i massor. Vita, röda, svarta vinbär, rabarber, hallon, äpplen, sura och söta körsbär, plommon, björnbär mm... Även nässlor och kirskål finns det gott om  ::) och vi har faktiskt ätit mycket även av det under våren. Ljuvligt lyxigt att flytta till ett ställe där det redan finns så mycket. En bra bas att bygga vidare på.  :)

javill

  • Inlägg: 11667
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #25 skrivet: 19 nov-14 kl 20:42 »
Jag fixade också en enkel odlingslimpa under våren med hjälp av ris och annat organiskt material från trädgården och sen lite jord på toppen. Där var planen att sätta ut förodlade gurk- och squashplantor. Plantorna misskötte jag dock så de stackars veklingarna fixade inte utplaneringen. På vinst och förlust stoppade jag då ner lite överblivna squashfrön direkt ute i limpan och satte en petflaska med botten avskuren över varje frö. Det här var inte förrän i mitten av juni. Så fina plantor har jag aldrig haft! Det grodde jättefint i de små miniväxthusen och platorna blev väldigt kraftiga och stannade aldrig upp i växten som jag ofta tycker de gör en period när jag flyttar ut fördrivna plantor. Jag har fått en gigantisk squash skörd i år att njuta av. Nu var det visserligen en riktigt varm och solig sommar i år, men jag kommer nog fortsätta att experimentera med att direktså de här sorterna.

Härligt att ni fått så många fruktträd och bärbuskar i nya trädgården! Det brukar ju vara en av fördelarna med att flytta till ett äldre hus med en äldre trädgård. Jag blev förvånad över att det knappt fanns några träd eller buskar med ätbara frukter och bär här när vi flyttade hit. Damen vi köpte av hade ändå bott här i femtio år och var väldigt huslig av sig. Det fanns ett misskött äppelträd (egentligen två men, det andra var relativt nyplanterat på en bergknalle och var halvdött och för stort för att flytta), ett misskött päronträd, två plommonträd och en rabarberplanta och några jordgubbsplantor. Inte mycket att hänga i julgranen.  Det fanns också två förvuxna vildäppelträd som bara ger små sura äpplen. Kanske har de varit ympade men, beskurits bort av någon mindre kunnig? I alla fall så har jag planterat ett antal träd och buskar. Maken har kört på eller över minst hälften av dem med trädgårdstraktorn.  ::) Men, nu finns det i alla fall tio äppelträd och ett bigarråträd. Har köpt ett päronträd och ett persikoträd i år som ska planteras också. Borde gjorts för länge sen så klart men, har inte blivit färdig... Har ett fikonträd i kruka som jag flyttat in frostfritt på vintern men, funderar på att gräva ner det ute istället. Har också satt röda och gröna krusbär, röda, svarta och vita vinbär och så amerikanska blåbär. Det tagglösa björnbäret frös bort.

Äsch, nu pladdrar jag på en massa. Det jag skulle säga var ju att det där med miniväxthusen var en genial idé! Det ska jag prova nästa år! Det lär ju skydda mot både katter och fåglar. Bara jag trycker ner dem ordentligt. Borde skydda mot sniglar också tänker jag. Nu längtar jag ännu mer till våren. Kanske kan det bli lite butternut och spaghettipumpa.  :D
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

mmeo

  • Inlägg: 667
    • Östergötland
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #26 skrivet: 19 nov-14 kl 23:06 »
Jag fortsätter pladdrandet lite.  :)

Ja, det är verkligen en stor fördel med att flytta till en gammal trädgård, att det finns en hel del på plats redan! Men det kommer behöva planteras en hel del framöver ändå för att säkra framtiden. Jag har sju riktigt gamla äppleträd, jag gissar från slutet av 1800-talet, varav minst fem sjunger på sista versen. Kanske att de hade haft fler år kvar om inte någon ligist gått lös med sågen och stympat dem grovt vid något tillfälle... Jag funderar på att ta ympris av de gamla träden i vinter för att bevara sorterna i trädgården. Men det blir ju ganska på vinst och förlust eftersom flera av träden inte burit frukt alls i år och jag vet inte om det är sort jag skulle gilla. Och det finns ju så många andra sorter som jag också vet att jag skulle vilja ha.

Jag har faktiskt planterat ett persiokoträd 'Riga' i år. Jag hade ett av samma sort i min gamla trädgård som gav stora skördar redan efter ett par år, så jag hoppas historien upprepar sig. Jag har en del av trägården reserverad för en liten dröm om en stenfruktslund. Gärna ett par sorters persikor, aprikoser. Kanske några buskkörsbär och sen ett exemplar av blodplommonet 'Prunus Trailblazer' som jag drömt om sedan jag såg det digna av frukt i Mandelmanns trädgårdar. Drömmar drömmar...  ::) Det är det som är härligt nu. I vår nya trädgård finns plats för (nästan) alla mina drömträdgårdsprojekt.

Annars finns det gott om misskötta sorgebarn i vår trädgård också. Något som grämer mig är ett relativt nysatt päronträd som förmodligen är ett gråpäron, vilket står högt upp på min önskelista. Det är säkert 10 år och kanske skulle kunna börja ge frukt om inte en alltför avlägsen framtid. Tyvärr står det alldeles för inklämt och har nu fått en helt hopplös form, typ som en pelarpoppel. Jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till med det.

Fikon provade jag på friland där jag bodde förut, men det överlevde aldrig. Jag tänkte göra ett försök att sätta ett exemplar i det nya växthuset som ska upp till våren. Men det innebär nog en del andra utmaningar att få fikonet att trivas där. Men skam den som ger sig, någon gång ska jag lyckas få egna fikon! :)

Just det, krusbär har jag också planterat i år. Det var något jag saknade i trädgården.

Du får rapportera om du också lyckas bra med direktsådd av squash/pumpor. :) Du borde ju ha goda förutsättningar att lyckas i din zon.

Kanin-Eva

  • Inlägg: 785
    • Dalarna
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #27 skrivet: 20 nov-14 kl 10:46 »
I år har vi  testat en del grödor som var nya (för oss). En del gick bra och var klart odlingsvärda, andra var väl mer eller mindre misslyckade och kommer att tas bort nästa år.

Det som var en succé var vintersquash. Den gav stor skörd (ca 55 kg på 4 plantor) och vi har hittat flera goda användningsområden och experimenterar vidare. En annan nyhet var bondböna. Den gav också en stor skörd och är också användbar. Purjolöken blev stor och fin så det kommer vi att ha nästa år igen.

Bland de nyheter som gick riktigt dåligt var majs. Det kan nog delvis vara mitt fel då jag inte planterade som jag skulle och dessutom tog bort de första skotten där kolvarna skulle komma. En annan kul grej var jordmandel. Den gav bättre skörd än jag kunnat tro men är väldigt svåranvänd, tycker jag. Den smakar jättegott men har ett hårt trådigt "skal" som jag inte hittat något sätt att blir av med.

Sedan testade vi att odla sötpotatis i några hinkar i växthuset. Det gav, förstås, inga jätteskördar men betydligt mer än jag trott så det blir nog några hinkar nästa år också.

Vårt sorgebarn, i år, har varit de grödor vi odlat i "Tillsammansodlingen". All lök drogs upp av fåglar, kålrötterna grodde inte alls. Morötterna var väl inte så jättebra men det berodde till stor del på att vi inte gallrat i tid. Och potatisen...stor skörd men svårt angripen av såväl skorv som "larver" :'(. Marken för tillsammansodlingen plöjdes upp i fjol höstas och då kan det blir mycket larver i potatisen, har jag förstått.

Bland våra återkommande grödor som, som vanligt, fungerat bra är mangold, rödbetor, bönor (gröna, vax och purpur), sparris, grönkål... och säkert något mer. Och tomater! För första året hade vi pastatomater och även frilandstomater. Båda var positiva överraskningar. Gav stor skörd. Till nästa år har jag skaffat frön till lagringsbara tomater (vinterlagring). Ska bli spännande att testa
Lever min dröm på världens vackraste plats med min man, kaniner, hundar, höns och odlingar.

Bassos

  • Inlägg: 3
    • Västergötland
SV: Odlingsåret som gick
« Svar #28 skrivet: 01 jan-15 kl 13:46 »
Bra gick:
Chili gick jättebra säsongen som var. Skördade 11-12kg från ca 30 plantor.
Rödbetor och polkabetor växte sig också fina.
Sockermajs blev bra också, med 2-3 fullvuxna kolvar på varje planta.
Borlottibönor, första gången jag odlade dessa men det kommer att bli fler gånger.
Purjolök

Mitt i mellan:
Frilandsgurka, valde fel sorts frö.
Vinbärstomater
Morötter

Dåligt gick:
Frilandstomater, fick bladmögel och i princip alla tomater ruttnade bort.
Broccoli, dålig avkasning per planta, jag har aldrig lyckats "bra" med broccoli, så det
kanske inte var vädrets fel?
Mvh Basso.
Chilihead med alternativt tänkande


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

464 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser