Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  skålla gris, mellan värmdö och nyköping  (läst 4875 gånger)

kerv Jenok

  • Inlägg: 8
    • -
skålla gris, mellan värmdö och nyköping
« skrivet: 24 sep-13 kl 11:26 »
har försökt skålla själv men det tar sån tid och kraft.

har sett maskiner, de jobbar klart på 2 minuter och med bra resultat..

var kan jag hitta en sån maskin mellan värmdö (där jag har mina grisar) och nyköping (där jag styckar dem)

Mvh

 

John Rambo

  • Gäst
SV: skålla gris, mellan värmdö och nyköping
« Svar #1 skrivet: 25 nov-13 kl 15:24 »
Såg hur dom gjorde på slakteri.

Först gav dom svinet en rejäl kyss, värre än elstängslet i hästhage.
Sen hängde dom svinet upp och ner.
Sen stack dom en krokig vass spade i halsen på svinet så blodet spruta.
Sen doppa dom ner han i kokande vatten.
Nu är han fan stendöd tänkte jag.
Och sen stycka dom han.

Är myndigheterna så förbannat rädda att biffen ska sprattla på tallriken åt dom, att dom lagstiftar stora slakterier ska döda svinet tre gånger först.
Fyra om man räknar med styckningen.

Drutten

  • Inlägg: 59
    • Uppland
SV: skålla gris, mellan värmdö och nyköping
« Svar #2 skrivet: 25 nov-13 kl 22:02 »
Jag skållar inte mina grisar av den enkla anledningen att när jag sedan styckar dom så skär jag ändå bort skinnet. Därför sparar jag ett moment genom att flå dom direkt.

Först så bedövar man djuret, antingen med en bultpistol eller med en kraftig elstöt.
Sedan så dödar du grisen genom att sticka den i halspulsådern och tappa den på blod.
Moment 3 är skållning för att få bort pälsen på grisen.
/Drutten

gransmala

  • Inlägg: 102
  • "Livet är en strid."
    • Småland
    • Gransmåla Lantgård
SV: skålla gris, mellan värmdö och nyköping
« Svar #3 skrivet: 05 jan-14 kl 18:46 »
Kanske lite för sent men....

Vi har en vedpanna i huset. Vi tar oreglerat varmvatten & eldar upp pannan i 100-110 grader.
Sedan är det bara att skålla nasse med slang tills borsten lossnar med ett lätt ryck. vi har skraphorn och kniv för att få han blank å fin.
Det sista tar vi med gasolen och skrapar med vass kniv.
På tre man tar det 30-40 minuter från skott till upphängd halva.
-"Det är tur att dom i sta´n inte vet hur bra vi har det på landet, för då hade vi inte råd å bo här."


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

708 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Så glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser