Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Foder förr och nu  (läst 69685 gånger)

Karlsdotter

  • Inlägg: 1493
    • Ångermanland
SV: Foder förr och nu
« Svar #260 skrivet: 03 aug-13 kl 20:01 »
Jaha?

Hela den texten rör ju biprodukter från livsmedelstillverkning och det har det väl inte varit tal om?

Det enda som kan ha missuppfattats är stycket
"En livsmedelstillverkare behöver inte vara registrerad foderleverantör i de fall en livsmedelsprodukt levereras till en mellanhand som i sin tur omvandlar denna till foder. I detta fall ska i stället mellanhanden vara en registrerad foderanläggning."

Omvandling till foder sker som sagt inte genom att ett djur äter det. Den omvandling som avses är tillverkning av djurfoder, tex de som tillverkar färskfoder för hundar.

Vore det som du menar, att ett livsmedel omvandlas till djurfoder om ett djur äter det, skulle ju varenda hundägare behöva vara en registrerad foderanläggning... De allra flesta har ju nån gång gett sin hund en köttbulle eller en bit ost.

Jo men läser man nästa text så står det vad som är biprodukt och den texten har refererats till tidigare och där står matavfall och matrester med som punkt .

Så det är rörigt och många texter som går in i varandra .

Karlsdotter

  • Inlägg: 1493
    • Ångermanland
SV: Foder förr och nu
« Svar #261 skrivet: 03 aug-13 kl 20:06 »
Haha! Ja, jag bor långt ifrån dig, och jag har inte ens hunnit skaffa höns ännu, så du behöver inte oroa dig! Men jag undrar i mitt stilla sinne vilka djur du har genbank på, och varför? Vad är det för egenskaper du vill bevara, om du är så emot utfodring med lite matrester, på det vis som lanthönsen utfodrades förr? Är det inte en viss risk att man fodrar bort de egenskaper man vill bevara?

Och nä. Jag tror inte att foderfabriker är så felfria. Faktiskt. Lika lite som storskaliga livsmedelsproducenter är det. Jag minns orden från en veterinär som var ute och behandlade min gammelhäst en gång. Veterinären hade å yrkets vägar varit på studiebesök i kraffts foderfabrik, och sa att efter det slutade hon att ge sina hästar kraffts produkter. Och, jag har vid flera tillfällen varit med om att en häst blivit dålig av vegetabiliskt proteinfoder av tveksam kvalitet... Det gäller, oavsett vad man ger sina djur, att vara uppmärksam. Vilket kan vara svårare när man ger pelleterat foder med ett flertal ingredienser...

Pga de regler som finns idag och vetskapen om smittor och hur illa det är så vill jag inte riskera mina hedemoror för risken att bli sjuka i salmonella eller andra sjukdomar och smitta övriga djur på gården .
Vi lever inte på farfars tid och nya villkor har dykt upp och vetskapen om fpder och näringsinnehåll mm , så det går att kompensera brister på ett annat sätt än förr .
Så jag väljer bort matresterna och ger vegetabilier .

Det går att ordna maten på ett för hönsen mycket gott sätt utan kött och fisk idag och det strider INTE med vad som lantdjursföreningarna har som polisy för bevarandet .

hånung

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #262 skrivet: 03 aug-13 kl 20:09 »
Pga de regler som finns idag och vetskapen om smittor och hur illa det är så vill jag inte riskera mina hedemoror för risken att bli sjuka i salmonella eller andra sjukdomar och smitta övriga djur på gården .
Vi lever inte på farfars tid och nya villkor har dykt upp och vetskapen om fpder och näringsinnehåll mm , så det går att kompensera brister på ett annat sätt än förr .
Så jag väljer bort matresterna och ger vegetabilier .

Det går att ordna maten på ett för hönsen mycket gott sätt utan kött och fisk idag och det strider INTE med vad som lantdjursföreningarna har som polisy för bevarandet .
Ja tänk om du finge ned smittat köpe foder. Har dom egna regler iför hållande till jordbruksverket då ? 

Skogsvilde

  • Inlägg: 17502
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Foder förr och nu
« Svar #263 skrivet: 03 aug-13 kl 20:13 »
Pga de regler som finns idag och vetskapen om smittor och hur illa det är så vill jag inte riskera mina hedemoror för risken att bli sjuka i salmonella eller andra sjukdomar och smitta övriga djur på gården .
Vi lever inte på farfars tid och nya villkor har dykt upp och vetskapen om fpder och näringsinnehåll mm , så det går att kompensera brister på ett annat sätt än förr .
Så jag väljer bort matresterna och ger vegetabilier .

Det går att ordna maten på ett för hönsen mycket gott sätt utan kött och fisk idag och det strider INTE med vad som lantdjursföreningarna har som polisy för bevarandet .

Vågar man inte ge djuren den mat man själv äter så ska man nog ta och fundera på vad man stoppar i ansiktet.
Vågar du äta det som du ger djuren? bara för att göra det lite enkelt vågar du äta en del av det du ger dom? och är det köpeprodukter?
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

 

Karlsdotter

  • Inlägg: 1493
    • Ångermanland
SV: Foder förr och nu
« Svar #264 skrivet: 03 aug-13 kl 20:15 »
Vågar man inte ge djuren den mat man själv äter så ska man nog ta och fundera på vad man stoppar i ansiktet.
Vågar du äta det som du ger djuren? bara för att göra det lite enkelt vågar du äta en del av det du ger dom? och är det köpeprodukter?

Det har väl sagts så många gånger i tråden att maten kan vara säker för mig men ändå innehålla smittor som djuren kan bli sjuka av som tex svin pest !

hånung

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #265 skrivet: 03 aug-13 kl 20:17 »
Det har väl sagts så många gånger i tråden att maten kan vara säker för mig men ändå innehålla smittor som djuren kan bli sjuka av som tex svin pest !
Det är lika illa med köpe fodret  det kan också med föra sjukdomar  vilket det gör i mellan varven det vet vi .

Halte

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #266 skrivet: 03 aug-13 kl 20:26 »
Har inte du sagt nåt om att det skulle vara bättre för miljön om vi åt mer vegetabilier och minskade djuruppfödningen ? Och det borde väl då vara bra om även hönsen la om ?
Den frasen har jag ytterst svårt att tänka mig att jag skulle yppa..
Iof har jag förstått att forskningen pekar åt sådant håll men det är inget som tilltalar mig personligen

Skogsvilde

  • Inlägg: 17502
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Foder förr och nu
« Svar #267 skrivet: 03 aug-13 kl 20:39 »
Det har väl sagts så många gånger i tråden att maten kan vara säker för mig men ändå innehålla smittor som djuren kan bli sjuka av som tex svin pest !

Och om man tillagar sin mat med tanke på livsmedelssäkert sätt så kommer köttemperaturen upp i en temperatur som innebär att viruset dör.
Tex fågelinfluensaviruset dör vid 60 C,   Steker man griskött så brukar man vilja ha upp temperaturen ännu mer det förekommer att man kommer så högt som 80C vilket dödar det mesta.
Ger du processat köpefoder så kan du inte vara säker på att det inte finns bakterier och virus i dessa då man tar batchtester vilket visar att just den delen testats och varit godkänt.
Skulle man då ge en liten mängd av väl upphettat kött som man själv hanterat så kan jag inte se att det är en större fara.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1493
    • Ångermanland
SV: Foder förr och nu
« Svar #268 skrivet: 03 aug-13 kl 21:12 »
Hur är det med skinka som idag är populärt på smörgåsen och då inte den där klisterskinkan utan typen av soltorkad och saltad parma skinka ? eller div korvar som salami ? Värmer du dem också med smörgås och allt innan hönsen får resterna ?
Tappar du smörgåsen upp och ner på golvet så slänger du den i soporna eller i hönshinken ?

Skogsvilde

  • Inlägg: 17502
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Foder förr och nu
« Svar #269 skrivet: 03 aug-13 kl 21:16 »
Pga de regler som finns idag och vetskapen om smittor och hur illa det är så vill jag inte riskera mina hedemoror för risken att bli sjuka i salmonella eller andra sjukdomar och smitta övriga djur på gården .
Vi lever inte på farfars tid och nya villkor har dykt upp och vetskapen om fpder och näringsinnehåll mm , så det går att kompensera brister på ett annat sätt än förr .
Så jag väljer bort matresterna och ger vegetabilier .

Det går att ordna maten på ett för hönsen mycket gott sätt utan kött och fisk idag och det strider INTE med vad som lantdjursföreningarna har som polisy för bevarandet .

Du får ge dina höns precis vad du vill, det är knappast någon som hindrar dig! Det jag tycker är en smula tragiskt är att du verkar paniskt rädd, och på vanligt svenskt manér hellre litar till överheten än använder vanligt sunt förnuft! Det som är mer än en smula tragiskt, är att du förbehållslöst kritiserar de som tänker lite utanför boxen, och inte vill vara beroende av långtbortproducerat foder med tveksam kontroll...

Tänker man lite längre, så inser man att det antagligen är ypperligt få tillfällen som hönsen kommer att få animaliska matrester. Vem som helst med någorlunda ekonomiskt sinne äter upp animalierna själva, och ger grönsaksrens och dylikt till hönsen.

De flesta är någorlunda medvetna om olämpligheten i att fodra rena gräsätare med animalier. LIkaså att fodra rena köttätare med vegetabilier. Höns hör mer till kategorin allätare.

MVH / Fru Jansson

E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #270 skrivet: 03 aug-13 kl 21:25 »
Hur är det med skinka som idag är populärt på smörgåsen och då inte den där klisterskinkan utan typen av soltorkad och saltad parma skinka ? eller div korvar som salami ? Värmer du dem också med smörgås och allt innan hönsen får resterna ?
Tappar du smörgåsen upp och ner på golvet så slänger du den i soporna eller i hönshinken ?

  ;D ;D ;D ;D ;D Vad ska man säga? Serverar man hönsen skinka för 400 kr kilot så har man nog tappat fotfästet en smula ändå... Och definitivt missat det där med vad självhushållning går ut på! ::)

Skogsvilde

  • Inlägg: 17502
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Foder förr och nu
« Svar #271 skrivet: 03 aug-13 kl 21:26 »
Hur är det med skinka som idag är populärt på smörgåsen och då inte den där klisterskinkan utan typen av soltorkad och saltad parma skinka ? eller div korvar som salami ? Värmer du dem också med smörgås och allt innan hönsen får resterna ?
Tappar du smörgåsen upp och ner på golvet så slänger du den i soporna eller i hönshinken ?

Soltorkad skinka det känner jag inte till.
Däremot finns det lufttorkad och du har helt rätt i att den är saltad oxå.
Mycket av bakterier och virus dör av saltningen, men samtidigt så är den inte upphettad och det innebär att jag inte känner mig fullständig säker att jag skulle ge hönorna den.
Men skulle dom få tag på skinkebiten av misstag så lär jag väll få slakta besättningen

Förövrigt så upplever jag det som att du griper efter halmstrån när du drar fram scenarion som visst kan förekomma men inte är sannolika.

Förövrigt vem skulle fodra fåglarna skinka som börjar på ett kilopris på 400:-   Jag har för övrigt ätit en som låg på 5000:- / kg..  Den hade legat i aska i 5 år. 
Den skulle jag verkligen undvika att pullorna får..    ;D

Förresten vågar du äta Parmaskinka?   Den kommer väldigt ofta från Danska gårdar?
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Foder förr och nu
« Svar #272 skrivet: 03 aug-13 kl 21:28 »
Sådana delikatesser blir  det inget över ska du veta om ja ens köper dom  :)
Så vi ska ha regler om exakt vilka animaliska rester som kan vara smittsamma beroende på om folk brukar äta upp allt eller inte. Kanske tillverkaren ska vara skyldig att märka upp vad man får utfodra produktionsdjur med och inte...
För mig är det ren idioti att ens riskera det relativt enkla med att hålla djur i Sverige och äta vad dom producerar utan att behöva tänka sig för hela tiden...
Mvh
Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Skogsvilde

  • Inlägg: 17502
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Foder förr och nu
« Svar #273 skrivet: 03 aug-13 kl 21:31 »
Så vi ska ha regler om exakt vilka animaliska rester som kan vara smittsamma beroende på om folk brukar äta upp allt eller inte. Kanske tillverkaren ska vara skyldig att märka upp vad man får utfodra produktionsdjur med och inte...
För mig är det ren idioti att ens riskera det relativt enkla med att hålla djur i Sverige och äta vad dom producerar utan att behöva tänka sig för hela tiden...
Mvh
Charlotte

Så du menar att andra skall tänka åt dig?   
Det är verkligen att göra det lätt för sig och sätta sig i knäet hos de som bestämmer.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
SV: Foder förr och nu
« Svar #274 skrivet: 03 aug-13 kl 21:34 »
Så du menar att andra skall tänka åt dig?   
Nej, var får du det ifrån ???
Men eftersom ett generellt förbud mot att mata produktionsdjur med köttrester är så svårt att förstå så att man måste gå ner på enskilda produkter så kanske det vore bäst?
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

hånung

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #275 skrivet: 03 aug-13 kl 21:37 »
Så vi ska ha regler om exakt vilka animaliska rester som kan vara smittsamma beroende på om folk brukar äta upp allt eller inte. Kanske tillverkaren ska vara skyldig att märka upp vad man får utfodra produktionsdjur med och inte...
För mig är det ren idioti att ens riskera det relativt enkla med att hålla djur i Sverige och äta vad dom producerar utan att behöva tänka sig för hela tiden...
Mvh
Charlotte
Läger man  in en sån dum påstående  så får man naturligt vis ett dumt svar till baks  . Det säger väl sig skälvt att man inte ger höns skinka för flera hundra kronor kg till hönsen . Ger du  dina höns foder i den  prisklassen  ?
« Senast ändrad: 03 aug-13 kl 21:46 av håning »

TiB

  • Inlägg: 3494
  • Dräng, på egen gård.
    • Småland
    • maskinochtryckluft.se
SV: Foder förr och nu
« Svar #276 skrivet: 03 aug-13 kl 21:48 »
  ;D ;D ;D ;D ;D Vad ska man säga? Serverar man hönsen skinka för 400 kr kilot så har man nog tappat fotfästet en smula ändå... Och definitivt missat det där med vad självhushållning går ut på! ::)

 :o Om man KÖPER skinka för 400 kr/kg har man tappat fotfästet, skulle jag vilja säga. Gjort en trippelsalomortal och hamnat på aschlet också.

Finns det sån, förresten?  ::)
En röst talade till mig ur kaoset och sade;
Le, var glad, ty det kunde varit värre.
Jag log, jag var glad, och det blev värre!

hånung

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #277 skrivet: 03 aug-13 kl 21:52 »
Nej, var får du det ifrån ???
Men eftersom ett generellt förbud mot att mata produktionsdjur med köttrester är så svårt att förstå så att man måste gå ner på enskilda produkter så kanske det vore bäst?
Nu är inte mina höns några produktions höns även om ja råkar få ett å annat ägg . Så  det är bara en benämning som möjligen jordbruksverket vill ha  för att dom ska kunna på stå något ting utifrån deras tänk efter som dom hela tiden resonerar storskaligt det är inget ja har med att göra . Den största faran är ju att bli smittad av köpe foder eller att dom blir GMO förgiftade på ett eller annat vis .

Existens

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #278 skrivet: 03 aug-13 kl 21:54 »
TS skapar en tråd som heter 'Foder förr och nu' xx tycker tråden spårar ur när vi tar fram fakta om hur man utfodrade höns 1917 och 1948..  Då hade det väl varit bättre att döpa den till *foder förr och nu, anekdoter, berättelser och rykten önskas*


« Senast ändrad: 08 aug-13 kl 01:13 av Sirpa »

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Foder förr och nu
« Svar #279 skrivet: 03 aug-13 kl 21:56 »
:o Om man KÖPER skinka för 400 kr/kg har man tappat fotfästet, skulle jag vilja säga. Gjort en trippelsalomortal och hamnat på aschlet också.

Finns det sån, förresten?  ::)

Tja... Torkat renkött ligger i den prisklassen, om man hittar det i butik... Smakar precis som det ren och älgkött farfar torkade, som jag åt när jag var liten... (Så ja, jag har köpt det, bara för att jag var jäkligt nyfiken! Och arslet var tillräckligt mjukt för att ta den smällen ;) ). De kaninskånkar jag själv provade torka var rätt lika i smaken de också. Men, även om jag torkar kött själv, till betydligt rimligare peng, så lär det knappast bli nåt över till hönsen, ens när jag skaffar dem!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

547 gäster, 2 användare
Själv är bäste dräng, Davvan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser