För att göra en saltlake för insaltning av fläsk och andra köttprodukter bör man använda nitritsalt (colorososalt), det kan man ofta köpa på sin affär, annars i nån saluhall. Dom brukar inte vilja sälja men man får tjata.
Salthalten som är bäst är mellan 12-15 grader (procent). Det åstadkommer man genom att dela med 10. Vill man ha en lake som är 12 % så tar man 12hg salt och 8,8 liter kallt vatten. Till detta kan man on man vill tillsätta socker ca 300gram, och 15 % tar man 15hg salt och 8,5 liter vatten ca 400 gram socker. Detta recept har jag använt i många år i jobbet (styckmästare).
Ett annat sätt om man vill förvaringssalta är att torrsalta. Då varvar man köttprodukten med grovsalt blandat med salpeter. Börja i botten med ett lager salt, sedan varva till allt är nerpackat, snåla inte med saltet. Avsluta med salt. Obs! med denna metod blir fläsket väldigt salt och häller därmed mycket längre. Men man kan vattna ur det till önsakad salthalt.