Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Göra egen (vuxen)välling?  (läst 45520 gånger)

Lydia

  • Gäst
Göra egen (vuxen)välling?
« skrivet: 14 feb-07 kl 00:40 »
Har sett några trådar här om att göra egen välling till spädbarn, men jag råkar vara rätt vuxen men barnsligt förtjust i välling. Nu har jag lyckas bosätta mig på en kontinent där det verkar finnas rätt dåligt med välling som den vi har hemma, typ fullkornsvälling.

Är det någon som har provat göra egen välling, hur gjorde ni det och framför allt, hur blev det?

Äter en ruggig massa gröt, men välling är ju så gott och jag skulle verkligen bli överlycklig om någon hade ett bra recept!

dolk

  • Inlägg: 67
    • Småland
    • lantizlinda
Re:Göra egen (vuxen)välling?
« Svar #1 skrivet: 14 feb-07 kl 09:30 »
Hej!!
Detta är ett recept som jag inte testat själv men en äldre man jag känner drack sån välling varje morgon. Man kokar en gröt av havregryn och vatten, sen tillsätter man salt, socker, kanel eller vad man vill ha i och sen rör i mjÖlk till en lagom konsistens.
Låter kanske lite väl enkelt men det ska vara gott.... ???

Dolk
"Du kan beklaga att rosor har taggar, eller så kan du glädja dig åt att taggarna har rosor"

http://lantizlinda.blogg.se

Skrutt

  • Inlägg: 388
  • ..one is only poor only if they choose to be..
    • -
Re:Göra egen (vuxen)välling?
« Svar #2 skrivet: 15 feb-07 kl 09:52 »
Hej!!
Detta är ett recept som jag inte testat själv men en äldre man jag känner drack sån välling varje morgon. Man kokar en gröt av havregryn och vatten, sen tillsätter man salt, socker, kanel eller vad man vill ha i och sen rör i mjÖlk till en lagom konsistens.
Låter kanske lite väl enkelt men det ska vara gott.... ???

Dolk
Man kan  också ha russin i eller en stor klick smör.
Sen finns det risgrynsvälling. Min mor-mor gjorde det på överbliven gröt.
Hon spädde ut det med mjölk och la i en kanelstång och lät det puttra en stund, det är gott!!
« Senast ändrad: 15 feb-07 kl 09:53 av Skrutt »

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Göra egen (vuxen)välling?
« Svar #3 skrivet: 15 feb-07 kl 18:45 »
Vanlig fullkornsvälling gör jag genom att vispa ut fullkornsmjöl med kallt vatten och koka ihop till en gröt, salta lite och hälla i mjölk (under vispning) till lagom konsistens. En klick smör i ger en lite rundare/lenare smak om man gillar det.
Sen kan man givetvis också göra som beskrivits av andra....använda gammal (eller ny) gryngröt.
Personligen gillar jag slät välling bäst så jag håller mig till mjöl.
Behöver inte nödvändigtvis vara fullkornsmjöl...jag tycker mycket om välling på majsmjöl också :).

/Fred
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

git

  • Inlägg: 806
    • På våran gård är det
Re:Göra egen (vuxen)välling?
« Svar #4 skrivet: 16 feb-07 kl 14:18 »
mmm. äggavälling det gjorde alltid mamma. tror jag ska göra det nu en kväll när det är lite ruggigt
Sjuhäradsbygden
våra djur är svenka lantraser, Blandhöns,Gammalsvensk dvärghöna, Bondkatter, Drever,Västgötaspets, Rödkullor. Häst,barnkanin och akvariefiskarna  Finns också förutom oss gårdsfolk

Lydia

  • Gäst
Re:Göra egen (vuxen)välling?
« Svar #5 skrivet: 16 feb-07 kl 17:00 »
Fred: Har du nagot exakt recept? Hur mkt mjolk, hur mkt vatten, hur mkt mjol?
Sag dessutom att du bor i USA, det finns ingen valling att kopa dar va? Har kollat runt lite men inte hittat nat.

Vad ar aggavalling?

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:Göra egen (vuxen)välling?
« Svar #6 skrivet: 17 feb-07 kl 05:13 »
Fred: Har du nagot exakt recept? Hur mkt mjolk, hur mkt vatten, hur mkt mjol?
Sag dessutom att du bor i USA, det finns ingen valling att kopa dar va? Har kollat runt lite men inte hittat nat.

Vad ar aggavalling?
Jag kör inte efter exakt recept och har inget heller :-\.
Men jag skulle gissa på runt en tre rågade matskedar i c.a 2 cups kallvatten.
Koka upp tills det har en konsistens som segt tapetklister ungefär.
Salta efter smak och vispa i mjölk till lagom konsistens.....en cup kanske.

Nej du har nog rätt i att välling inte ingår i sortimentet häröver. Har inte heller sett någon i affärerna.

/Fred
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

marymae

  • Inlägg: 1552
    • Västerbotten
    • Det jag tänker
Re:Göra egen (vuxen)välling?
« Svar #7 skrivet: 23 feb-07 kl 16:54 »
Sen kan man köpa havremust och göra det, det finns ekologisk och det är gott. Jag kan inte äta det alltför ofta eftersom den inte blir lika bra på växtmjölk och jag är laktosintolerant. (Jo, det finns laktosfri mjölk men den är äcklig eller kostar en förmögenhet)
elliha.blogspot.com

 

Lydia

  • Gäst
Re:Göra egen (vuxen)välling?
« Svar #8 skrivet: 03 mar-07 kl 17:50 »
Nu har jag provat Fred's recept, och det blev helt ok faktiskt! Funderar dock på att köpa ett annat "vällingsmjöl" därför det jag har nu smakar lite speciellt och jag har det i mitt bröd-> vällingen smakar flytande bröd mer eller mindre...
Tack för tipsen, nu är det dags att börja experimentera :)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

592 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Åter är en tidsskrift som är tidlös. Ett 5 år gammalt nummer är lika användbart nu som när den kom ut.
Jag har haft väldigt mycket nytta och har fortfarande av tidningen.
/Per

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser