Hej!
För att få rent från vanliga smutssorter, så måste fyra faktorer ingå, nämligen
a) rengöringsmedel, och häri räknar jag även vatten och däri ev lösta substanser (såpa, tvättmedel etc)
b) temperatur
c) tid
d) mekanisk bearbetning.
Om man minskar på en av dessa faktorer, måste en eller flera av de andra ökas, för att resultatet ska bli bra. Ett exempel är ju: Om man diskar i iskallt vatten, så får man hålla på betydligt intensivare med borsten mycket längre tid, alternativt fläska på med diskmedel, eller hur?
Faktorerna kan ju anses ha olika miljöpåverkan, och man får avväga det hela själv.
Diska i maskin utan medel går ju. Man får ju ha lite varmare, eller köra längre tid. Sedan beror det ju på hur hårt smutsad disken är, och vilket slags smuts det är. Fettrester och matolja smälter och fördelas runt i disk- och sköljvatten och när vattnet pumpas ut, kan en fetthinna bli kvar, och den syns ju inte annat än på glasföremål.
Vad gäller diskmaskiner och vanligt handdiskmedel i dem, så får man vara mycket försiktig med doseringen. Handdiskmedel innehåller tensider som skummar, och i diskmaskinens inre vispas vattnet runt kraftigt, vilket kan innebära att maskinen skummar över. Skummet är avsett som ett sätt att se när medlet är förbrukat i diskbaljan.
Det är ju fullt möjligt att komponera ett hårschampo som inte skummar överhuvudtaget (!) men jag tror inte det blir lättsålt.
Edgar, som sysslat med att blanda fett och vatten i bortåt 20 år.