Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hjälp! Fel tacka till lammet!  (läst 697 gånger)

asjoh108

 • Inlägg: 45
  • Uppland
Hjälp! Fel tacka till lammet!
« skrivet: 08 apr-13 kl 19:50 »
Nu har vi klantat oss otroligt! För två veckor sen lammade första tackorna. Tre lamm, två tackor och två efterbördar (såg det ut som?) fanns i stallet när vi kom ut på morgonen. Det kändes ganska klart vilket lamm som hörde till vilken tacka och tackan (nr1) som fått ett lamm hade inte alls sett ut att vara nära lamning. Tacka 1 hade dåligt med mjölk i början, så vi mjölkade råmjölk ur tacka nr2 och allt var frid och fröjd. Först efter ett par dygn började vi fundera. Tacka nr1 verkade fortsätta växa om magen.... Nu två veckor senare så nedkom tacka nr1 med egna trillingar. Hjälp! Hon har ju redan blivit påtvingad en annan tackas lamm. Vad gör man? Hon tar fint hand om de nya lammen och det "gamla" lammet har fått flytta till en annan box med sin "riktiga" mamma och syskon. Men de bräker lite till varandra. Kan den "riktiga" mamman ta tillbaka sitt lamm? Hon ser inte så missnöjd ut och lammet kändes ganska runt om magen. Eller ska man låta tacka nr1 behålla 1 gammalt och 3 nya lamm och flask-mata i tillägg?

skogslyktan

 • Inlägg: 206
  • Västergötland
  • skogslyktan
SV: Hjälp! Fel tacka till lammet!
« Svar #1 skrivet: 08 apr-13 kl 21:55 »
Har alldrig råkad ut för sånt men hur bli det då med råmjölken till dem nya tre lammen. Visste inte att det funkade att få igång juvret innan, spännade vad dem allt kann ;-)

Fyra lamm är ju för mycket endå. Jag skulle försöker flaskmata det äldsta lammet så att dem nya kan få sin råmjölk i fred om tackan nu har den?

Vi har fått flera halvflaskisar i år dem diar alla hos mamman men får tar så mycket dem vill ur lammbaren också (en med trillingar och en med två som bara en juverhalva funkar) Varje tacka har en som bara diar och 2 resp ett som dricker lite olika mycket i lammbaren. Kan det vara en alternativ?

Är den riktiga mamman snäll mot henne så är det ju jätte bra, får hon diar också? Men det bli ju antagligen box rätt länge åt båda familjer om dem nya små ska ha sin mjölk i fred...

Men det låter som om du har jätte snälla tackor!

asjoh108

 • Inlägg: 45
  • Uppland
SV: Hjälp! Fel tacka till lammet!
« Svar #2 skrivet: 08 apr-13 kl 22:45 »
För säkerhets skull mjölkade vi lite ur  en högdräktig tacka så att de nya skulle få riktig råmjölk. Det verkade ganska lugnt nu på kvällen och alla verkade mätta. Men vi ska nog bistå med en flaska lammnäring framöver.

Men kan det de ut som att en tacka haft två efterbörder?

Helena R

 • Inlägg: 1868
 • Maskinförare
  • Östergötland
SV: Hjälp! Fel tacka till lammet!
« Svar #3 skrivet: 08 apr-13 kl 23:02 »
Jag vet inte hur det funkar på får men det beror väl på om lammen delat moderkakor eller inte? Det verkar ju som om ett lamm haft en egen moderkaka och de andra två delade den andra moderkakan(enäggstvillingar?).
Jag, lilla sonen, katterna och hönsen... Vi bor i ett underbart torp på landet dit knappt nån hittar. :D


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser