Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bortstött vid 2,5v ålder?  (läst 439 gånger)

ivy

  • Inlägg: 218
    • Gotland
Bortstött vid 2,5v ålder?
« skrivet: 30 mar-13 kl 15:47 »
En av våra korsningstackor (finull/texel) fick för 2,5vecka sedan trillingar, (fick trillingar förra året också som hon skötte väl). Hon stod i lammbox med sina tre ungar i två veckor för att få lugn o ro och lära känna dem. Hon tog väl hand om dem. För några dagar sedan satte vi ihop henne med en annan tacka som har två egna lamm. Märkte häromdagen att tackan inte vill stå still när ungarna vill dia, men de två större tvillingarna orkar envisas medan den minsta ungen blivit lite svagare, höll tackan igår så den lille kunde dia. Hon knuffar inte den, men såfort den eller de större vill dia börjar hon gå o sparka med bakbenen? så det blir svårt för de at dia. Känt igenom hennes juver, inga konstigheter och juvret är lagom påfyllt och inga sår på spenarna så att hon har ont/känner obehag känns inte aktuellt. Varför börja dumma sig nu? Någon varit med om att tackan börjat stöta bort lamm efter ettpar veckor?
Något hopp att sätta tackan med lamm i lammbox att det kan få henne acceptera minstingen igen?

vallhunden

  • Inlägg: 3005
    • Västergötland
SV: Bortstött vid 2,5v ålder?
« Svar #1 skrivet: 30 mar-13 kl 16:05 »
Det kan vara så att lammen nyper henne i spenarna, när de kivas om vem som ska få tutta :o Det kan  vara det som gör att hon sparkar, kanske??
Jag hade satt henne i box igen, ja. När saker inte funkar som det ska - in i boxen igen, bara ;D
Diandet måste bara fungera, det är inget alternativ. Man kan sätta henne i adoptionsgrind också om hon inte accepterar faktum... >:D (Annars får du väl göra flasklamm av den lilla, men låt den då gå kvar hos mamman och syskonen, så att den har en familj i sommar, att ty sig till.)
Kvinna som bor själv på landet med ett 30-tal tackor (Gotlandsfår) och 3 Border Collies.

hustran

  • Inlägg: 1802
SV: Bortstött vid 2,5v ålder?
« Svar #2 skrivet: 30 mar-13 kl 16:16 »
Jag skulle också göra som Vallhunden skriver. Vad som helst för att slippa flasklamm när det nu dessutom fungerat i 2,5 veckor.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser