Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Slakta nyfödda...  (läst 6736 gånger)

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
Slakta nyfödda...
« skrivet: 08 feb-13 kl 11:09 »
Jag får förhoppningsvis en massa killingar framöver, många fler än jag ska ha kvar vilket handlar om kanske 10-15 st.
Fråga: vad gör ni andra som har mjölkproduktion från getter med alla killingar när inga fler ska sparas?
Kadavertjänst? Kan man "spara på hög" tills alla fått? Eller vänta med slakt tills alla fått? Men då är ju de äldsta alldeles förtjusande vackra och härliga...

Hur gör ni?
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #1 skrivet: 15 feb-13 kl 02:37 »
Jag har ingen egen förstahandserfarenhet men har hört från några getmejerister/getuppfödare att de slaktar killingarna efter avvänjningsperioden om de inte blivit tingade till livförsäljning först (de säljs för cirka 700-1000kr beroende på ras och kön).
Några av de överblivna killingarna hamnar i egen frys och resten åker man till slakteriet med och säljer på återtag till kunder som vill ha "killinglåda". Det tycker jag är en bra idé som fler getuppfödare med mejeriproduktion borde försöka göra. Det känns väldigt synd att låta slakta nyfödda för att skicka dem med kadaverbilen. Som slöseri på något sätt.

Fru Jansson

  • Gäst
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #2 skrivet: 15 feb-13 kl 05:39 »
Om killingen inte är sjuk på nåt vis, så borde det ju gå att ta tillvara på köttet, oavsett när den slaktas?

fjällfäll

  • Inlägg: 181
    • Härjedalen
    • Härjedalens Fjällfäll
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #3 skrivet: 15 feb-13 kl 10:48 »
...och glöm inte skinnet.Lagom storlek att jobba med och blir till fina saker.Både pälsberett och garvat till tunt läder.

ieenilorac

  • Inlägg: 8442
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #4 skrivet: 15 feb-13 kl 14:48 »
Tyvärr så är det ju nästan inget kött på en killing, inte ens om den är typ 4-6 månader. Skulle tippa på att urbenat, så är det ca 2-4 kg på en killing på 4 månader. Då har den ätit ganska rejält mycket, det är rätt tidsödande att slakta den, och det blir massor av ben, som det är svårt att ta tillvara. De flesta andra djurslag ger mer kött per foderenhet än getter, särskilt om man inte har plats att behålla geten tills den är 1½-2 år. Getter verkar ha sin bästa tillväxt sin andra sommar.

Har man då ganska många mjölkgetter, som får nästan 2 killingar var i snitt, så går det åt stora ytor och mycket foder att hålla alla killingarna tills de är 18-24 månader.

Man kunde önska att getköttpriset steg, så att man fick rimligt betalt för foder, stängsel, byggnader och arbete som går åt för att föda upp en killing, men tyvärr är det inte så idag. Getkött är mycket gott, men jag tror inte att jag skulle vilja betala det rimliga priset för köttet, vilket borde vara runt 200 kr/kg höftar jag.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

morris-minor

  • Inlägg: 78
    • Södermanland
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #5 skrivet: 15 feb-13 kl 20:16 »
Men är detta verkligen rimligt ur etiskt perspektiv? Har man verkligen rätt djurslag då om man tar fram nya ungar bara för att få mjölk av mamman och ungarna inte har nån användbar plats i den övriga ruljangsen? För mig låter det inte som ett bra kretslopp.

zeina66

  • Inlägg: 1053
    • Värmland
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #6 skrivet: 15 feb-13 kl 20:43 »
Hej

Om du inte kan sälja killingarna innan de blir en praktisk eller ekonomisk belastning så tycker jag att du kan avliva dom i väntan på kadaverbilen. Du har väl fullt upp med att sköta de djuren som producerar mjölk?


Kobönder har samma problem men idag kan vissa, seminera sin kor så de att bara kalvar kvigkalvar som senare blir mjölkkor...många mjölkbönder avlivar alla tjurkalvar för det är svårt att hitta köpare i vissa delar av landet.

Man kan prata om etik,moral,kretslopp osv men i slutändan måste det gå ihop ekonomiskt.
Allting går - förutom bebisar och tennsoldater

Broberg

  • Gäst
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #7 skrivet: 15 feb-13 kl 21:04 »
Nog tycker jag det borde vara värt att ta rätt på till sig själv, även om det bara blir något kg. Räcker ju till flera middagar...


ieenilorac

  • Inlägg: 8442
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #8 skrivet: 15 feb-13 kl 21:14 »
Nog tycker jag det borde vara värt att ta rätt på till sig själv, även om det bara blir något kg. Räcker ju till flera middagar...
Javisst, men för de som har kanske 50-150 killingar, eller ändå fler, så kan det bli lite besvärligt. Slakten tar minst 30 minuter per djur, om man är van och snabb och har bra utrustning, så det blir många timmars arbete, plus att man ändå måste göra av med skinn, huvud, ben och slaktrens på något bra sätt.

Hade jag haft getter, och haft typ 5 hongetter, då hade jag självklart tagit hand om köttet, antingen när de var helt unga, eller tagit kostnaden och arbetet att behålla dem tills de var 18-24 månader. Hade jag en mejeriverksamhet, så hade jag nog inte velat lägga 2 arbetsveckor på att ta hand om köttslamsor. Tyvärr är det svårt att hitta köpare till getter och getkött.

Men det finns helt klart möjligheter för alternativare som är beredda att lägga arbetet att ta kontakt med någon getmejerist i närheten, för att hjälpa till att ta hand om killingar.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Tjalve

  • Inlägg: 3160
    • Blekinge
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #9 skrivet: 15 feb-13 kl 21:33 »
Hej

Om du inte kan sälja killingarna innan de blir en praktisk eller ekonomisk belastning så tycker jag att du kan avliva dom i väntan på kadaverbilen. Du har väl fullt upp med att sköta de djuren som producerar mjölk?


Kobönder har samma problem men idag kan vissa, seminera sin kor så de att bara kalvar kvigkalvar som senare blir mjölkkor...många mjölkbönder avlivar alla tjurkalvar för det är svårt att hitta köpare i vissa delar av landet.

Man kan prata om etik,moral,kretslopp osv men i slutändan måste det gå ihop ekonomiskt.
Precis, det är ju inget lidande i ett avlivande.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Broberg

  • Gäst
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #10 skrivet: 15 feb-13 kl 21:41 »
Javisst, men för de som har kanske 50-150 killingar, eller ändå fler, så kan det bli lite besvärligt. Slakten tar minst 30 minuter per djur, om man är van och snabb och har bra utrustning, så det blir många timmars arbete, plus att man ändå måste göra av med skinn, huvud, ben och slaktrens på något bra sätt.


Hund- och kattmat? Blir det sånt av dem när de där Kadavertjänst hämtar?

ieenilorac

  • Inlägg: 8442
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #11 skrivet: 15 feb-13 kl 21:44 »
Hund- och kattmat? Blir det sånt av dem när de där Kadavertjänst hämtar?
Nix. Det är i princip lika hårda regler för djurmat som för människomat, så djuren måste vara slaktade på slakteri godkänt för foderproduktion. Det blir biogas och liknande av det som kadavertjänst hämtar, tyvärr.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

morris-minor

  • Inlägg: 78
    • Södermanland
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #12 skrivet: 15 feb-13 kl 21:50 »
Samtidigt befinner vi ju oss här för att vi vill se ett alternativ. Är det för övrigt ens tillåtet om man vill ha ett ekologiskt jordbruk att sätta i system att frånta mödrarna sina ungar direkt, nån som vet? Att sätta ekonomin främst är ju precis det som lett fram till den situation vi har i det konventionella jordbruket idag.

Som sagt, frågan är om getter är det man ska använda för att få mjölk om man inte har nån användning av killingarna. Kanske bättre att satsa på några kor eller får i stället?

Halte

  • Gäst
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #13 skrivet: 15 feb-13 kl 21:57 »
Här är jag inne på 14:e dagen efter anmälning om kadavehämtning.. Skulle vsra intressant att se minen på den som skulle öppna den burken med hundmat.  :)

Tjalve

  • Inlägg: 3160
    • Blekinge
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #14 skrivet: 15 feb-13 kl 22:04 »
För ekologisk mjölkproduktion tror jag att man får skilja bort kalven efter fyra dagar. Det finns inga regler vad gäller avlivning vad jag vet. Skulle det vara hemskara att avliva killingar än kalvar? Förr i tiden var det vanligt att avliva tidigt eftersom man inte kunde avvara mjölk som behövdes till människoföda.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Broberg

  • Gäst
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #15 skrivet: 15 feb-13 kl 22:12 »
Här är jag inne på 14:e dagen efter anmälning om kadavehämtning.. Skulle vsra intressant att se minen på den som skulle öppna den burken med hundmat.  :)

Jo, när det går till så ja. Inte för att jag tror någon hund eller katt skulle avskräckas, hehe..

Existens!

  • Gäst
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #16 skrivet: 15 feb-13 kl 22:55 »
Är det alltså ett självändamål att ta fram getmjölk? Eftersom det då ska ske på bekostnad av en etisk, produktion.

Det kan aldrig vara rimligt att avliva killingar bara för att dom inte behövs, för att ta fram en mjölk som det egentligen inte finns nåt behov av. Komjölk finns ju så det räcker och blir över, och jag vet då inte om att några kalvar avlivas. Här köper köttproducenterna upp all tjurkalvar och kvigorna behöver ju kobonden själv.

Broberg

  • Gäst
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #17 skrivet: 16 feb-13 kl 00:08 »
Är det alltså ett självändamål att ta fram getmjölk? Eftersom det då ska ske på bekostnad av en etisk, produktion.

Det kan aldrig vara rimligt att avliva killingar bara för att dom inte behövs, för att ta fram en mjölk som det egentligen inte finns nåt behov av. Komjölk finns ju så det räcker och blir över, och jag vet då inte om att några kalvar avlivas. Här köper köttproducenterna upp all tjurkalvar och kvigorna behöver ju kobonden själv.

Man kanske då kan anta att getbranscen kan vara något för självhushållaren, men inte för den som vill ha större produktion, som det ser ut nu?

Tjalve

  • Inlägg: 3160
    • Blekinge
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #18 skrivet: 16 feb-13 kl 00:18 »
Är det alltså ett självändamål att ta fram getmjölk? Eftersom det då ska ske på bekostnad av en etisk, produktion.

Det kan aldrig vara rimligt att avliva killingar bara för att dom inte behövs, för att ta fram en mjölk som det egentligen inte finns nåt behov av. Komjölk finns ju så det räcker och blir över, och jag vet då inte om att några kalvar avlivas. Här köper köttproducenterna upp all tjurkalvar och kvigorna behöver ju kobonden själv.
Det är nog inget självändamål med getmjölk utan frågan om överlevnad för getmjölksproducenten, något måste man ju jobba med. Vet inte varför du tycker att just getmjölk är en produkt som inte ska finnas när det uppenbarligen finns folk som uppskattar getmjölksprodukter.
Sedan finns det inte komjölk så det räcker och blir över, Sverige importerar ju mjölkprodukter. Och ja, det förekommer att tjurar avlivas även om det inte är i så stor utsträckning och man ofta talar lite tyst om det.
Notering för 80 kg kalv är ungefär 1800 kr vilket inte är mycket mer än uppfödningskostnad och efterfrågan är inte så stor på mjölkrastjurkalvar.
Jag tycker nog det finns mer tveksamma etiska saker än att avliva nyfödda djur i jordbruket.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Charlotte

  • Inlägg: 5342
    • -
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #19 skrivet: 16 feb-13 kl 00:23 »
Om jag vore getbonde skulle jag nog skaffa en Boerbock och betäcka de flesta getterna med.
De allra bästa mjölkgetterna skulle jag betäcka med Mjölkrasbock för rekrytering.
 Jag läste i Fårskötsel att Boerkillingarna hade ungefär samma tillväxttakt som köttraslamm.
http://mobil.hd.se/hoganas/2012/08/29/forst-i-sverige-med-boergetter/
Mvh
Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

LillaSophie

  • Inlägg: 2526
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #20 skrivet: 16 feb-13 kl 00:31 »
jag tar gärna emot som hundmat  o:) och många andra skulle nog också göra det oavsett om man beslutar sig för att slakta de nyfödda killingarna eller låter e gå kvar över sommaren för att sälja av så många till liv som möjligt. mycket bättre än kadaverbilen iaf tycker jag.
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

Charlotte

  • Inlägg: 5342
    • -
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #21 skrivet: 16 feb-13 kl 00:42 »
Jag undrar hur många tillstånd som krävs för sån försäljning?
Vid vilken ålder får man sälja killingar om man skulle sälja dom levande till hundmat? Förutsatt att köparen har produktionsplatsnummer.
Annars måste dom kanske vara veterinärbesiktade före och efter slakt?
Ska dom dia mamman eller få lammnäring över sommaren blir det dyr hundmat...
Jag är ganska säker på att det finns någon byråkratisk hake nånstans, annars tror jag inte getbönderna skulle välja att skicka med kadaverbilen.
Mvh
Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

LillaSophie

  • Inlägg: 2526
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #22 skrivet: 16 feb-13 kl 01:02 »
det kan ju vara dödfödda ungar?  o:) inget man annonserar om här eller på blocket direkt, men det jag säger är att känner man hundägare som barfar kan man ju prata tyst om det hela och slipper skicka kött med kadaverbilen vilket jag tycker är helt oförsvarbart. jag vet inte heller hur det är med getter, om man behöver utbildning för att "slakta till husbehov".
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

ieenilorac

  • Inlägg: 8442
  • www.sonnarpsnaturbruk.n.nu
    • Skåne
    • Sonnarps naturbruk
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #23 skrivet: 16 feb-13 kl 05:55 »
jag vet inte heller hur det är med getter, om man behöver utbildning för att "slakta till husbehov".
Det är samma regler för hemslakt för alla djurslag. Man ska kunna reglerna och avliva på ett lagligt sätt, med bedövning och sedan avblodning. Och allt kött ska konsumeras i det egna hushållet, man får varken sälja eller ge bort köttet, varken till människomat eller till djurfoder.
Har nyligen köpt en liten gård på landet. Stora renoveringsbehov, stora möjligheter. Grönsaker, örter, träd och buskar. Bin. Amerikanska gula gäss, peking-, cayuga, welsh harlekin o myskankor, höns av diverse raser o vaktlar.

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #24 skrivet: 17 feb-13 kl 00:23 »
Det är tråkigt att alternativ mer och mer liknar ett forum för cyniskt rationellt jordbruk och inte ett forum för självhushållare som faktiskt vill se ett hållbart alternativ till hur dagens matproduktion ser ut. Att hålla getter för mjölk och sedan slakta nyfödda för att skicka dem med lastbil att brännas upp till biogas passar inte riktigt in i självhushållareidéen eller en hållbar och etisk matproduktion över huvud taget tycker jag. På samma sätt vill jag gärna att kalvar inom mjölkindustrin helst ska få dia sin mamma åtminstone halva dygnet, medan vi kan mjölka den andra halvan. En möjlig lösning är ju också att slakta kalven direkt, även om det inte är lika djur-etiskt såklart. Men då kan man ju ta vara på köttet! På så sätt blir mejeri-industrin mer hållbar.

Själva anledning för mig att hålla getter är inte i första hand att skapa en inkomst att allena leva på. De som skaffar getgård eller mjölkgård för att leva på den ekonomiskt blir självklart tvungen att tumma på sin djur-etik om man inte vill bryta mot lagen och inte gå i konkurs (tyvärr verkar det vara nog så svårt ändå!). Jag förstår det. Men man kanske borde ha fler ben i sin verksamhet att stå på? Och man kanske borde försöka hitta någon mer hållbar och etisk lösning? Om problemet är att man inte tjänar några pengar på att sälja köttet från alla killingar, då är det ju köttpriset det är fel på - inte tanken om att slakta och ta tillvara killingköttet, eller hur?

Jag hoppas att fler och fler vågar sälja sitt kött Sv*rt i dessa tider. Det är svårt för matproducenter att få nån lönsamhet alls och vi är så fruktansvärt jävla väluppfostrade i det här landet att vi bara accepterar det systemet.
Men jag har en stark känsla av att småskalig köttproduktion med en etisk grundtanke om hållbarhet, ekologi och djuretik är något som mer och mer efterfrågas, precis som småskaliga och lokala mejeriprodukter, och köpa direkt från bonden, eller direkt från gård genom gårdsförsäljning. Det återkommande exemplet om Åre-bönder som sålde sin illegala mjölk i en automat utanför Ica i Åre är klockrent. Fram för mer kreativa lösningar, civil olydnad och gräsrots-idéer. Annars kan vi aldrig vända det här...

Eller fortsätt som vanligt med bister min, och se de ekonomiska marginalerna krympa ännu mer för varje år som går, till slut ge upp på både visioner, idéer och grundtankar och sälja gården, hoppa av denna kroniskt olönsamma skitbransch och skaffa ett vanligt kneg? Det är ju också en variant. :P

Kalla mig naiv. Men jag vill gärna tro att det borde finnas nåt annat sätt att producera vår mat på än dagens rationella stordrift.

wahlgrens

  • Inlägg: 651
    • Uppland
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #25 skrivet: 17 feb-13 kl 01:04 »
Det är tråkigt att alternativ mer och mer liknar ett forum för cyniskt rationellt jordbruk och inte ett forum för självhushållare som faktiskt vill se ett hållbart alternativ till hur dagens matproduktion ser ut. Att hålla getter för mjölk och sedan slakta nyfödda för att skicka dem med lastbil att brännas upp till biogas passar inte riktigt in i självhushållareidéen eller en hållbar och etisk matproduktion över huvud taget tycker jag. På samma sätt vill jag gärna att kalvar inom mjölkindustrin helst ska få dia sin mamma åtminstone halva dygnet, medan vi kan mjölka den andra halvan. En möjlig lösning är ju också att slakta kalven direkt, även om det inte är lika djur-etiskt såklart. Men då kan man ju ta vara på köttet! På så sätt blir mejeri-industrin mer hållbar.

Själva anledning för mig att hålla getter är inte i första hand att skapa en inkomst att allena leva på. De som skaffar getgård eller mjölkgård för att leva på den ekonomiskt blir självklart tvungen att tumma på sin djur-etik om man inte vill bryta mot lagen och inte gå i konkurs (tyvärr verkar det vara nog så svårt ändå!). Jag förstår det. Men man kanske borde ha fler ben i sin verksamhet att stå på? Och man kanske borde försöka hitta någon mer hållbar och etisk lösning? Om problemet är att man inte tjänar några pengar på att sälja köttet från alla killingar, då är det ju köttpriset det är fel på - inte tanken om att slakta och ta tillvara killingköttet, eller hur?

Jag hoppas att fler och fler vågar sälja sitt kött Sv*rt i dessa tider. Det är svårt för matproducenter att få nån lönsamhet alls och vi är så fruktansvärt jävla väluppfostrade i det här landet att vi bara accepterar det systemet.
Men jag har en stark känsla av att småskalig köttproduktion med en etisk grundtanke om hållbarhet, ekologi och djuretik är något som mer och mer efterfrågas, precis som småskaliga och lokala mejeriprodukter, och köpa direkt från bonden, eller direkt från gård genom gårdsförsäljning. Det återkommande exemplet om Åre-bönder som sålde sin illegala mjölk i en automat utanför Ica i Åre är klockrent. Fram för mer kreativa lösningar, civil olydnad och gräsrots-idéer. Annars kan vi aldrig vända det här...

Eller fortsätt som vanligt med bister min, och se de ekonomiska marginalerna krympa ännu mer för varje år som går, till slut ge upp på både visioner, idéer och grundtankar och sälja gården, hoppa av denna kroniskt olönsamma skitbransch och skaffa ett vanligt kneg? Det är ju också en variant. :P

Kalla mig naiv. Men jag vill gärna tro att det borde finnas nåt annat sätt att producera vår mat på än dagens rationella stordrift.

Bra skrivet!

Att intresset är stort för bra mat märks. Vi har nyligen skaffat får och lammen som vi inte ska spara ska slaktas för husbehov. Men oj vilket intresse det finns från omgivningen att få köpa kött. Nu kommer vi inte att kunna sälja något då det bara räcker åt oss själva. Men jag tycker dina tankar om civil olydnad är helt rätt. Att skicka iväg djur till slakteri är inte ett humant slut på livet. Då slaktar jag mycket hellre själv hemma på gårdplan med djuret lyckligt ovetande med huvudet i havrehinken.

Hippievagnen

  • Inlägg: 343
    • Västergötland
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #26 skrivet: 17 feb-13 kl 01:48 »
Bra skrivet!

Att intresset är stort för bra mat märks. Vi har nyligen skaffat får och lammen som vi inte ska spara ska slaktas för husbehov. Men oj vilket intresse det finns från omgivningen att få köpa kött. Nu kommer vi inte att kunna sälja något då det bara räcker åt oss själva. Men jag tycker dina tankar om civil olydnad är helt rätt. Att skicka iväg djur till slakteri är inte ett humant slut på livet. Då slaktar jag mycket hellre själv hemma på gårdplan med djuret lyckligt ovetande med huvudet i havrehinken.

Tack!

...Apropå det sista du skriver... All heder till de som slaktar hemma på ett för djuret humant sätt! Men för de som faktiskt vill sälja köttet lagligt så är det ju fullt möjligt att själv köra sina killingar in till slakteriet, och sedan få hem dem paketerade i lådor. Vill kunden köpa detta fina kött får hon ju betala för det såklart. Förslagsvis till ett vettigt pris som faktiskt också bonden kan acceptera :)

Trollmor

  • Inlägg: 10732
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #27 skrivet: 17 feb-13 kl 04:16 »
Du Maria har ju satsat på just getmejeri, och det är tillräckligt med jobb för flera personer!  Jag gissar att du inte kan föda upp killingarna själv?  De flesta getbönder dödar killingarna så fort de är födda, något som getterna nog inte tycker särskilt mycket om.  (Och inte vi getälskare heller.)  En variant kunde vara att sälja killingarna till en uppfödare, som många kobönder gör.  Men då riskerar du att sälja till någon som i sin tur säljer till skäktare, och det är ju ett av de allra värsta scenarierna!  :o :'(

  Priset på getkött är antagligen fortfarande långt ifrån att betala uppfödningskostnaden.

  Boerkorsningar är en intressant tanke, men tag först reda på hur det blir med fosterstorleken!  Om denna korsning resulterar i en massa svåra förlossningar, så kan du verkligen hålla dig för skratt.  Och dina getter också ...

  Hipppievagnens förslag att sälja "Sv*rt" är dessvärre rent livsfarligt.  Regler, sanktioner och kontroller har hårdnat mycket de senaste decennierna, och drabbar småproducenter värst.  Till förfång för både djur, alternativa människor, hållbar produktion och biologisk mångfald. :(

  Men fram för mera gräsrotsidéer!  :)
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Mmmm

  • Inlägg: 727
    • Övriga världen
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #28 skrivet: 17 feb-13 kl 11:44 »
Det är tråkigt att alternativ mer och mer liknar ett forum för cyniskt rationellt jordbruk och inte ett forum för självhushållare som faktiskt vill se ett hållbart alternativ till hur dagens matproduktion ser ut. Att hålla getter för mjölk och sedan slakta nyfödda för att skicka dem med lastbil att brännas upp till biogas passar inte riktigt in i självhushållareidéen eller en hållbar och etisk matproduktion över huvud taget tycker jag.
Absolut, jag håller med om vartenda ord du skriver här! Jag tycker det är ett fruktansvärt slöseri med resurser och framförallt en osmaklig och cynisk inställning till liv att skicka nyfödda djur till destruktion. Dessutom tror jag att marknaden för getost skulle bli väldigt liten om den här "normala hanteringen" av "restprodukterna" blev allmänt känd hos kunderna....

Jag förstår det. Men man kanske borde ha fler ben i sin verksamhet att stå på? Och man kanske borde försöka hitta någon mer hållbar och etisk lösning? Om problemet är att man inte tjänar några pengar på att sälja köttet från alla killingar, då är det ju köttpriset det är fel på - inte tanken om att slakta och ta tillvara killingköttet, eller hur?

Kunde inte en lösning för getmejerister vara att slå sig ihop med någon charkuterist som kunde förädla killingköttet? Vi är ju tyvärr inte så bra på att äta get här i landet (än). Det är förmodligen lättare att sälja t ex rökt killinglår eller korv på killingkött. Förädlade produkter kan man ta betydligt bättre betalt för än en vanlig köttlåda med färskt kött, vilket kanske skulle kunna kompensera det dåliga slaktutbytet. Kanske getmejeristen kunde låta killingarna dia under de första två veckorna (typ råmjölksperioden) och sedan skicka dem vidare till charkuteristen för vidare uppfödning? Planerar man in killningen så killingarna är lagom gamla när betesperioden börjar så borde inte uppfödningen behöva bli så himla dyr.

Nu är detta alldeles spontana funderingar och jag har inte tänkt igenom det här så noga så det finns säkert "hakar" i den här tankegången... Men nåt åt det hållet. :)

Attes matte

  • Inlägg: 4333
    • Jämtland
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #29 skrivet: 17 feb-13 kl 11:52 »
Jag får förhoppningsvis en massa killingar framöver, många fler än jag ska ha kvar vilket handlar om kanske 10-15 st.
Fråga: vad gör ni andra som har mjölkproduktion från getter med alla killingar när inga fler ska sparas?
Kadavertjänst? Kan man "spara på hög" tills alla fått? Eller vänta med slakt tills alla fått? Men då är ju de äldsta alldeles förtjusande vackra och härliga...

Hur gör ni?

Var bor ni?

Vi skulle vara väldigt intresserade av att köpa loss ett antal killingar för hundmat för en rimlig peng. Slaktade och urtagna vore såklart smidigast för vår del, men även levande funkar.  :)

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Trollmor

  • Inlägg: 10732
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Slakta nyfödda...
« Svar #30 skrivet: 17 feb-13 kl 13:48 »
Hundmat eller högförädlat, bara välj!  ;)  Mmmms idé är intressant, men jag tror att en ska föda upp och en annan göra charkprodukterna; det är ganska olika krav på lokaler för dessa verksamheter.

  Kostnaden för att föda upp 1 kg killingkött motsvarar ungefär kostnaden för att föda upp 2 kg lammkött, på huvudsakligen bete.  Priset för dessa killingcharkvaror måste alltså ligga högre än för motsvarande lammprodukt.  Så det måste bli en nischprodukt, kanske till någon gourmetrestaurang?

  Samarbete alltså mellan Lars Pers Maria, någon av hennes kollegor, en uppfödare av killingar, en bra slaktare, en chaukterist och en som kan sälja en lyxprodukt?  Det gäller att hitta rätt samarbetspartner, kanske denna tråd kan vara en början?
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Fantastisk tidning, börjat prenumerera nu xoxo
/Robbin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser