Varför bara till hundarnas mat? Ät själv också!
Du kan ta alla nyponsorter.
Det bästa är att skörda när nyponen är mogna, men inte övermogna och för mjuka. Tyvärr är nyponen ofta angripna av larver, speciellt är vresrosen, som har stora fina frukter, vanligen svårt angripen. Senare kommer även grönfinkarna och hackar sönder fruktköttet.
De avlånga nyponen sitter alltid hårt fast, så dom får man bända loss.
Det finns en art, hartsros, som verkar klara sig från insektsangrepp. Dess nypon är nästan svarta och håriga.
Min erfarenhet är att man skall torka nyponen hela en dag, detta gäller i en torkapparat med svag värme, sedan tar man och delar dem, gröper ur fröna med en liten tesked och återbördar dem till torkapparaten.
När nyponen är torra och spröda kan man mortla dem eller köra i en mixer för torra matvaror.
Jag brukar förvara de torra skalen hela och mal dem vid behov.