Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kolmila: Gör din egen minimila  (läst 26384 gånger)

Non Profane

 • Inlägg: 19
  • Dalarna
Kolens utseende och godhet
« Svar #20 skrivet: 07 okt-08 kl 20:28 »
Utdrag ur Handbok i kolning af C.G. Wikström 1904

Goda kol äro alldeles svarta eller blåsvarta. De äro porösa och visa årsringarne och texturen af det trädslag, hvaraf de äro tillverkade. De kunna uthärda  ett temligen starkt tryck, som så småningom användes på dem, men springa lätt sönder för slag. När de falla mot ett hårdt föremål, gifva de ett klingande ljud. Goda kol havfa glänsande brottytor på grund af den smälta och förkolade kådan och stärkelsen. Då brottytorna icke äro plana utan borstformade eller färga ifrån sig, har milan haft för hög värme. Brunkol uppkomma närmast bränderna och hafva en svartbrun färg, hvilket är ett tecken på ofullständig kolning.

Då ett godt kol uppbrännes i fria luften försiggår detta utan låga och rök. Efter mått räknadt äro alla kol af björk och tall bättre än af gran, men efter vigdt äro de lika goda. Kol af grof, gammal ved spricka mera än af fin och ung; af gran mera än tall och björk.

Kol, som äro lösa, fjälliga och djupt svarta hafva blifvit omkolade, hvilket händer i milor med otäta bottnar, om de efter kolningens slut få stå odämda och orifna tre á fyra dygn. Kol af bränder blifva lika goda som vanliga milkol, blott de kolas långsamt, hvilket tyvärr sällan händer.


pålle

 • Gäst
SV: Kolmila: Gör din egen minimila
« Svar #21 skrivet: 13 aug-09 kl 00:52 »
http://www.freewebs.com/ardenner1/mila.htm

här kommer bildserien jag utlovade i januari eller när det va har flyttat och stökat och inte haft internet så därav att det tog tid.  verkar det intressant så pma vi funderar som sagt på att ha lite kurser och milning kanske vore något om det finns intresserade ute i landet.
kan verkligen rekomendera en egen mila. vi smider mycket har milan 500m från smedjan korta ledtider inga dyra transporter och alltid tillgång till kol.

peter biderijen såg ja int men ja är nyfiken ändå  satte i en oje brenar fläkt i går fungrar perfekt lite strul mded raget men det ficksasig tog sonicka bort rygg styket och satte dit ett gång järn med en plåt bite  hupp komm vist ifrån ämnet  .jaär nyfiken mvh

Ardenner1

 • Inlägg: 83
  • Östergötland
SV: Kolmila: Gör din egen minimila
« Svar #22 skrivet: 13 aug-09 kl 01:21 »
jag förstår dig dåligt

pålle

 • Gäst
SV: Kolmila: Gör din egen minimila
« Svar #23 skrivet: 13 aug-09 kl 01:35 »
jag förstår dig dåligt

ja hitade inte dina bilder  påkolleriet  förövrit sura ja omm en oje brenare somm fläktt det fungera aldes utmerk lite piller med luftt spjällertt  förstådu minu mvh

Ardenner1

 • Inlägg: 83
  • Östergötland
SV: Kolmila: Gör din egen minimila
« Svar #24 skrivet: 13 aug-09 kl 01:37 »
nej jag är dyslektiker ...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- För moder jord skull!
/Henrik

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser