Man smälter ½ kg normalsaltat eller osaltat smör i en rymlig, tjockbottnad kastrull utan lock på svag värme. Låt det sjuda ½ - 1 tim., gärna längre. Osaltat smör blir färdigt på kortare tid än normalsaltat.
Först blir det ett skum. Vita fällningar flyter succesivt upp till ytan. När det har stått en tid, kan du skumma av dem, men vänta helst tills du ser att det inte kommer upp mer från botten. Skummet på ytan har då blivit mindre fluffigt och blir lättare att ta bort.
Det renade smöret häller du försiktigt upp på en glasburk, sila genom finmaskig silduk för att få bort det du inte kunnat skumma bort. Ju renare ghi, desto bättre. Den vassleliknande bottensats som bildas i kastrullen ska du inte ha med! Pass på för den rinner rakt igenom silduken! Om du låter smöret stå på länge, kan bottensatsen börja bli gulbrun och allt fastare. Det är OK. Obs! Vidbränd, brun ghi, är däremot oanvändbar!
Eftersom ghi är en så ren produkt, är den mycket hållbar och kan förvaras i rumstemperatur.
Källa:Skapa din egen hälsa med Ayur-Veda av majvor Stigson