Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Äppelvin, mousserande?  (läst 4852 gånger)

beenie

  • Inlägg: 0
    • Södermanland
Äppelvin, mousserande?
« skrivet: 05 jan-12 kl 13:22 »
Hej!

Jag har en sats äppelvin som precis jäst färdigt. Om jag skulle vilja göra en del av detta mousserande, är det fortfarande möjligt?

Vinet är uppdelat i två hinkar för tillfället, en med jäststopp och klarningsmedel och en med endast klarningsmedel.
Jag får för mig att om jag bara har i lite extra socker när jag tappat upp det i flaska kommer det att bli bubblor, men hur hindrar jag flaskan från att explodera?! (Har just nu vanliga vinflaskor med skruvkork)

Tack på förhand! ;D
Fri, med vinden i ryggen, och i håret :)

utegris

  • Inlägg: 2
  • Odlartok
    • Skåne
SV: Äppelvin, mousserande?
« Svar #1 skrivet: 19 jan-12 kl 23:55 »
Vill du fortfarande ha svar på dina frågor eller är cidern redan tappad på flaska?
På krokiga vägar mot det enkla livet.

 

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Äppelvin, mousserande?
« Svar #2 skrivet: 20 jan-12 kl 00:59 »
svara gärna för alla andra (läs: mig) som också undrar inför kommande säsong  :-[ o:) ;D
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

dwinn

  • Inlägg: 25
  • medvetande, intelligens, mod, ljus, kamp
    • Östergötland
SV: Äppelvin, mousserande?
« Svar #3 skrivet: 20 jan-12 kl 04:46 »
Tappa om vinet ordentligt så det blir klarnat.
Därefter, tillsätt ca 7 g socker per liter så kommer det jäsa till kolsyra på ett par veckor.

Om du håller dig till denna dosering så slipper du explosion.

När man gör champagne så låter man flaskorna därefter klarna upponer, sen fryser man toppen på flaskan, öppnar o tar ut bottensatsen, detta är dock lite överkurs.
 :-*

Lycka till.

LillaSophie

  • Inlägg: 2523
  • Det finns ingen volymknapp på "suverän".
    • Västergötland
    • Nordbornas
SV: Äppelvin, mousserande?
« Svar #4 skrivet: 20 jan-12 kl 23:05 »
och med 7g/l blir det inte för sött heller, om man vill ha "torr vin" så att säga?

ja, det där med frysningen är lite överkurs.  ;D
And always remember: The early bird the gets the worm, but the second mouse gets the cheese.

Sågaren

  • Inlägg: 604
    • Medelpad
SV: Äppelvin, mousserande?
« Svar #5 skrivet: 28 aug-13 kl 15:03 »
Det hon lagt jäststopp i går väll inte att  efterjäsa eller?
Med många kulörta lyktor jag gick mig i världen ut. De slocknade - ljudlöst och oförmärkt,
och så tog det vackra slut...


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

528 gäster, 1 användare
LimJans

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
/Dennis Bengtsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser