Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Fickor i klövarna  (läst 6152 gånger)

Feffe

  • Inlägg: 85
    • Gotland
SV: Fickor i klövarna
« Svar #20 skrivet: 17 nov-11 kl 21:09 »
Precis som du säger, Vallhunden, har vi ogödslade beten (gamla vallar som inte lagts om eller gödslat på 20 år). Dessutom har vi nog klippt lite väl mycket, ingen kant att stå på här heller...
Men jag vågar inte svära att det inte är fångrelaterat, då våra djur har växt sig väldigt runda på detta bete.
Vid nästa verkningstillfälle kommer vi klippa mindre men bättre :-)
« Senast ändrad: 17 nov-11 kl 21:21 av Feffe »
Bor tillsammans med frun på en liten gotländsk gård och har Finullsfår, Blekingeankor, Skånsk blommehöna, ett par bikupor och två randiga småtigrar.

neppelina

  • Inlägg: 241
  • Det blir inte roligare än man gör sig =)
    • Västergötland
SV: Fickor i klövarna
« Svar #21 skrivet: 17 nov-11 kl 21:13 »
Samma här med betena. Men fått stödfodra med hösilage, då bettet inte räckt.
Bor på landet med man, 3 barn, finulls får, belgiska jättar, franska vädurar, rexar & vita lant kaniner, höns & myskankor, 5 katter & 2 hundar......fullt upp mao =)

 

mollys

  • Inlägg: 413
  • Carpe Diem
    • Småland
SV: Fickor i klövarna
« Svar #22 skrivet: 17 nov-11 kl 21:23 »
Nu har det gott 10 dar o jag ser att min tacka är bättre,haltar fortfarande men stor skillnad.Baddade hela klöven i jodopax.Hoppas det inte blir mer problem.
Småländsk gårdsägare med man och tre barn, har Hästar,Hundar,Katter, Dvärgkochinhöns , Myskankor o 6 Får.

peppz

  • Inlägg: 751
    • Västergötland
SV: Fickor i klövarna
« Svar #23 skrivet: 19 nov-11 kl 08:32 »
Jo, fångproblem pga betet får man nog oftast på kraftigare vallar och inte på ogödslade naturbeten, men det kan hända om man har gott om vissa växter eller ogräs som tex kvickrot...
Men som sagt, inte vanligt så i dittt fall är det troligen något annat.

Tror inte du varit för nitisk, på tyngre djur som nöt, och speciellt om de ska gå på hårda ytor som betong så måste man ta det lite nätt när man verkar. men på fåren som går på mjuka beten och mjuka ströbäddar (det gör iaf mina) så växer klövarna friare och slits nästan inte alls,
Så på dem tar jag precis som du, jämnar dem med sulan...   Det är nyttigt för dem att slita sulan jämn ett par ggr om året, annars kan den bli välvd och behöva verkas den med och det är lite krångligare...  Sällan nån av pälsisarna här blir ömfotade av det.


Ett tips till alla er som står och klipper...  det är mycket lättare med vinkelslipen....  Jag menar inte att man måste ha den värsta klövfräsen med livsfarlig klinga som kan kapa av både benen på fåren eller fingrarna på en själv, utan en liten smidig vinkelslip som de flesta har hemma i garaget eller verkstan och med en vanlig sliprondell monterad...  Ger otroligt jämt fint resultat och när man är van med bägge delar så föredrar iaf jag att slipa framför att klippa.
Vet många som använder en liten dremel till just sårskador och fickor i klövar på får, liksom till hundklor, kanin och gris-tänder och papegojnäbbar...   Väldigt praktiskt...
Kennel SweetCaileanz


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

477 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Reportaget om ostkursen gör att man blir så sugen!
/Sanna h

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser