Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  LED-lampor, blivit bästa alternativet?  (läst 45968 gånger)

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« skrivet: 19 okt-11 kl 12:12 »
Jag har funderingar på att skriva en liten artikel, som sammanställer fördelar och nackdelar, och som kan fungera som en guide för de som inte är lika intresserade men ändå vill välja bästa ljuskällan.

Jag har ingen formell utbildning vad gäller ljus, men jag har haft ljus/energi/ljuskvalitet som ett bi-intresse i ca 20 år, så jag behöver hjälp med att göra artikeln fullständigt komplett, och få rättningar om jag skulle missuppfattat nånting. Målsättningen är att så många som möjligt ska kunna välja bästa ljuskällan, både för dom och för miljön.

Jag har länge varit motståndare till LED-Hypen, LEDs har helt enkelt inte varit så bra som dom utgivits vara, Jag har sagt vänta lite, de blir bättre, snart blir de så bra som ni tror att dom är nu. jag ska försköka adressera en del av missuppfattningarna här.

Börjar med en jämförelse med alternativ.


Glödlampor dom är på väg ut men iaf.

Fördelar:

1) De är billiga i inköp.
2) Tänder direkt.
3) Funkar oavsett temperatur.
4) Lätta att dimma.
5) Tås att släckas och tändas bra.
6) Relativt låg miljöbelastning att tillverka per lampa.
7) Kan göras temperatur-okänsliga, för ugn och dylikt.

Nackdelar:

1) Väldigt låg verkningsgrad, vilket gör dom till det dyraste alternativet, och antagligen sämst ur miljösynpunkt.
2) Väldigt kort livslängd, vilket gör dom dyra på sikt även om bortser från elkostnaden, för att inte tala om besväret att byta och att då och då plötsligt stå där i mörkret och famla. 
3) Dålig stöttålighet.
4) Hög värmeutveckling, medför bland annat ökad brandrisk.
5) Finns med varmvitt, eller "målade" som ger ännu mindre ljus per förbrukad mängd energi.
6) Sprider ljuset åt alla håll, vilket gör att man får ännu mindre ljus där man vill ha det per mängd förbrukad energi, även om det delvis går att kompensera för med reflektorer.

Sammanfattning glödlampor: På goda grunder var det länge sen jag köpte min sista glödlampa till hemmet, bortsett kanske från ugnslampan.

Halogenlampor:

Halogenlampor finns som rakt av ersätter glödlampor, samma vanliga socklar och form. Något högre pris, i övrigt har de liknande egenskaper som vanliga glödlampor, även om de mest väsentliga nackdelarna är aningen mindre.  Halogenlampor  finns dessutom i särskilda armaturer med väldigt hög effekt till lågt inköpspris.
 
Sammanfattningsvis halogenlampor Huvudsakligen ett kryphål för de som inte kan släppa taget om glödlamporna, jag har en "glödlamps-ersättande" halogenlampa som jag är nöjd med, förutom energiförbrukningen. Personligen kommer jag eventuellt köpa fler halogenlampor för vissa ändamål, särskilt där de ska lysa en kort stund per gång kan de vara ett alternativ.

Lysrörslampor, hett debatterat ämne.

Möjliga fördelar, skiljer mellan olika märken och modeller.

1) Har fått rimlig inköpskostnad, (IKEAs "SPARSAM" 11w kostar 25:-/3st)
2) Ganska hög verkningsgrad.
3) Ganska lång livslängd
4) Många modeller tänder i princip direkt i rumstemp iaf.

Nackdelar

1) Extremt varierande kvalitet, särskilt bland okända märken med "billiga" varianter.
2) Kvicksilvret, inte så stort problem som många vill få det till, men det är en klar nackdel.
3) Ganska stöt känsliga
4) Många har svårt att tända i kyla.
5) Många tar tid på sig att tända.
6) Finns till överkomligt pris huvudsakligen i varmvitt.
7) Tekniken är temperaturkänslig, livslängd och verkningsgrad påverkas negativt av höga temperaturer.
8 ) Ska det vara hög effekt blir de inte bara dyra, de blir stora också.
9) sprider ljuset åt alla håll.

Sammanfattningsvis lysrörslampor: Jag har nog köpt min sista lysrörslampa förutom till specialtillämpningar, jag har några paket med IKEAs 11w SPARSAM, det är den enda modellen i rimlig prisklass jag litar på.

Lysrör


Fördelar:

1) Finns med hög verkningsgrad, mycket bättre än lysrörslamporna, gott och väl i klass med, och till och med bättre än många LED-lampor
2) Brett utbud av egenskaper hos ljuset.
3) Lång livslängd, återigen bättre än lysrörslamporna, vissa modeller är bättre än LED-lampor.
4) Finns med relativt hög effekt.

Nackdelar:

1) Kräver särskild armatur.
2) Innehåller kvicksilver.
3) Värmekänsliga.
4) Sprider ljuset åt alla håll.
5) Svåarare/Dyrare att dimma.

Sammanfattningsvis lysrör. Lysrör har utvecklats enormt, HF-don och T5-rör möjliggör massor av fördelar mot hur standard-lysrören var för några år sedan, mer ljus per watt, längre livslängd och snart kommer de att vara billigare än gamla armaturer och lysrör också. Jag har definitivt inte köpt min sista lysrörsarmatur eller mitt sista lysrör, tvärt om har jag planer på att byta ut ett par av mina E27-armaturer mot T5 HF HE armaturer för att få mer ljus per watt och högre ljuskvalitet än vad jag får från lysrörslamporna som sitter där.  Ska man ha mycket ljus anser jag att lysrör forfarande hamnar högt upp i listan.

LED

Fördelar:

1) Kan göras väldigt energieffektiva.
2) Kan göras med ganska väl anpassade ljusegenskaper utan att göra extremt avkall på energieffektiviteten.
3) Kan fås med mycket lång hållbarhet.
4) Kräver vad jag vet inga kontroversiella ämnen i tillverkningen.
5) Lätt att få att belysa en begränsad yta utan alltför stora förluster.
6) Tänder direkt.
7) Tål tändning släckning extremt väl.
8 ) Går att styra och blanda färger och styrka relativt enkelt med visas modeller.
9) Låg värmeutveckling.
10) Tekniken ger möjlighet till dimmning med ökad verkningsgrad!


Nackdelar.

1) Än så länge är priset lite högt, mer om det senare.
2) Kvaliteten varierar väldigt.
3) Värmekänsliga, vilket med för en del fenomen.
4) Mer myter än sanningar när man letar information.

En sammanfattning av LED är väl vad den här tråden ska resultera i, men jag börjar här:

LED utvecklas väldigt snabbt, det finns några problem kvar att lösa, det mesta handlar om temperaturkänsligheten, det går inte att packa in hur mycket effekt som helst utan att förlora i verkningsgrad och livslängd i måtten för en standardglödlampa.

"Folk i allmänhet", i fortsättningen "folk", vill ha kvar sina glödlampor, folk litar på dom, folk är rädda för förändring. Vissa är lite mer förändringsbenägna, de kan tänka sig att byta lampor om den nya lampan garanterat har alla fördelar som den gamla lampan hade och flera nya fördelar, helst ska den nya lampan dessutom vara billigare än den gamla även i inköp, per styck. Jag ska försöka förklara hur fel folk har, även om jag också vill ha ut så mycket som möjligt av mina pengar.

Först och främst, det riktade ljuset från LEDs som många uppfattar som ett problem. Jag kan riktigt se framför mig hur folk sitter i sina hem med sina bunkrade 60-watts-glödlampor i armaturer med färgade lampskärmar som skickar det mesta av det ljus som de släpper i från sig i en cirkel i taket, och en cirkel på golvet/bordet under lampan och läser tidningen bredvid lampan, och när ljuset inte räcker till så tänder de taklampan med några fler bunkrade glödlampor i. Först och främst har glödlamporna i storleksordningen 5% verkningsgrad, dvs 5% av elen blir synligt ljus, sen sprider man ljuset i hela rummet, och i bästa fall hamnar 5% av ljuset på tidningen de läser. 0.05 x 0.05 blir 0.0025 eller 0.25% av elen blir ljus där man vill ha det. I en riktad LED av hög kvalitet, kan man inte bara komma upp i verkningsgrad på omformande av el till ljus på runt 40%, utan man kan även reflektera mer än 80% av ljuset dit det ska, detta utan extrema dyra LED-armaturer, alltså 32% verkningsgrad, eller mer än 100 gånger bättre än glödlamporna så som de ofta används, och om du byter ut glödlamporna till lysrörslampor och använder dom som folk brukar använda glödlampor, 20-25 gånger bättre med en riktad LED.

Men om man vill ha ljust i hela rummet då? Skaffa lysrör! T5-armatur, tänd den när du vill ha ljust i hela rummet, släck den och tänd LED-läs-lampan när du vill läsa tidningen.

Folk använder sina ljuskällor på alldeles fel sätt, vill man belysa hela rummet med motsvarande 200watt glödlampsljus, vilket inte alls är ovanligt, så kan man visserligen använda 44 watt lysrörslampor, men man kan ju också använda 28 watt T5-lysrör, som inte bara drar mindre energi, de håller betydligt längre också. Ska man bara läsa tidningen så räcker det gott med 3-4 watt LED-belysning, inte bara tack vare verkningsgraden, utan även tack vare det riktade ljuset.

Sen har vi det här med ljusfärgen, folk vill ha det varmvita, "mysiga" ljuset. Mysigt är det delvis för att vi är vana vid det, och delvis för att det signalerar till vårat undermedvetna att det är dags att sova, eftersom det spektralt påminner om kvällssol (och kanske lägereld.) Det har en lugnande effekt, får oss att skapa insomningshormon, vilket gör att vi uppfattar ljuset som mysigt. Och det är jättebra om vi ska sova, det är jättedåligt om vi ska hålla oss vakna. Man har i studier påvisat att man kan sänka sjukfrånvaron på en arbetsplats märkbart genom att bara byta ut det "mysiga" ljuset till "otäckt" kallt ljus. Kort sagt, ska man vara vaken bör man ha kallvitt ljus, eller "dagsljus", om man ska somna bör man ha varmvitt ljus, gärna med en timer som släcker lampan efter en stund om man har för ovana att somna med lampan tänd.

De mest energieffektiva LED-lamporna idag ger blått ljus, ju mer man påverkar ljuset mot varmvitt desto mer verkningsgrad tappar man, men man kan göra varmvita LED-lampor går att göra mer energieffektiva än lysrörslampor, även om man bortser från effekten av att ljuset är riktat i LEDarna.

Det finns LED-lampor som rakt av ersätter 60-watts-glödlampor, både i form, storlek ljusstyrka, ljusspridning och ljusfärg, vad har man gjort avkall på då? Jo priset, i en tävling vann en lampa som kostade >500:-, allt för att uppnå negativa egenskaper, eftersom folk vill ha det.

Ska man köpa LEDs i Sverige får man vara beredd på att betala väldigt mycket om man ska ha bra grejer. Det som säljs för runt en hundring eller lite mer är ofta föråldrade konstruktioner.

På ebay har jag lyckats köpa LED-lampor som jag är väldigt nöjd med, för ca 35:- /st inklusive frakt, dessa ligger på 3watt styck och ger ett riktat ljus, spridningsvinkel på ca 30° med E27-sockel. Man kan få tag på dåliga LED-lampor på ebay, men att testa en lampa kostar inte särskilt mycket, och om den inte funkar när den kommer fram så skriver man och klagar innan man lämnar omdöme så ersätter de en nästan helt säkert.

Att tänka på när man handlar på ebay, kolla säljarens omdömen, jämför med andra säljares. Kolla på vad det kostar inklusive frakt till Sverige. Det är lång leveranstid. Köp inte för mer än 300:- per gång om du inte vill betala tull och dylikt. Handla få exemplar och kolla vad du tycker om det först, handla fler åt gången sen om du behöver. Jag köpte först 3st spotar med 3 st 1watts LED i varje, kopplade in dom och la dom i en hög så att de skulle bli varma, och kollade om ljuset påverkades eller varierade mellan de olika dioderna, men det var perfekt så vitt man kunde se. 

Köp inte LED-lampor där de packat in massor av watt på liten yta, värmeutvecklingen blir större, och verkningsgrad och livslängd sjunker. Till exempel vad gäller de små spotarna skulle jag inte köpa starkare än 4-watts, och om du får tag på en bra modell räcker en 3-watts mer än väl för att läsa i, till och med för lokal arbetsbelysning är det mer än nog för de flesta.
 
Lita inte blint på uppgifterna, det som folk normalt inte kan mäta behöver inte stämma särskilt bra.


Jag hoppas att jag kan lägga till i det här inlägget sen så att det går att komplettera med andras info.

     





Förkortningsförklaring.

E27 = sockelstandard för lampor, "den tjocka" skruvsockeln har för mig att 27 står för diametern i millimeter.
T5 = lysrörsstandard, eller ja, diameter, 5:an står för rörets diameter i 8-dels tum.
HF = High Frequency, benämns drivdon till ljuskällor som jobbar med ljust det,  innebär normalt mer ljus per watt, längre livslängd, med mera fördelar.
HE = High Efficiency, hög effektivitet, för T5-standarden talar man om HE eller HO, HO står för High Output, där man krämar in ungeför dubbelt så många watt per längd lysrör och därmed offrar en del av energieffektivitet till förmån för hög ljusintensitet.
HO se HE

« Senast ändrad: 20 okt-11 kl 07:19 av fishyerik »
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14063
    • Medelpad
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #1 skrivet: 19 okt-11 kl 19:16 »
En nackdel med så gott som alla LED-lampor är att de inte ger ett kontinuerligt ljusspektrum som t ex solljuset eller en glödlampa ger, utan bara några enstaka våglängder som tillsammans uppfattas som någotsånär vitt (antingen "varmvitt" eller "dagsljus". De bästa LED är idag i ungefär samma klass som de sämsta lågenergilampor och lysrör som någonsin har förekommit på marknaden, det märks i synnerhet på färgåtergivning vid fotografering.

Så här på höstkanten när det är blött ute och börjar frysa på är det intressant att lysa framför sig med dels en LED-ficklampa och dels en glöd-ficklampa när man är ute i skogen, i glödljus är det lätt att se skillnad på blankis respektive stenar som bara är våta, men i LED-ljuset uppfattar man inte alls att det håller på att frysa på och kan vara halt.

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #2 skrivet: 19 okt-11 kl 20:03 »
I ljusstyrka per watt måste väl leds vara överlägsna? I ficklampor syns led-utvecklingen snabbast. Det där med ljusspektrum har jag inte funderat så mycket på och är inte säkert på att jag håller med men det var å andra sidan längesedan jag hade en vanlig glödlampa att lysa med på våta stenar.
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #3 skrivet: 19 okt-11 kl 20:27 »
Byter konsekvent alla gamla glödlampor mot LED. Investeringen är betald på några få månader. Kvicksilverlampor är inget alternativ, de blinkar och har usel livslängd.

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #4 skrivet: 19 okt-11 kl 21:25 »
En nackdel med så gott som alla LED-lampor är att de inte ger ett kontinuerligt ljusspektrum som t ex solljuset eller en glödlampa ger, utan bara några enstaka våglängder som tillsammans uppfattas som någotsånär vitt (antingen "varmvitt" eller "dagsljus". De bästa LED är idag i ungefär samma klass som de sämsta lågenergilampor och lysrör som någonsin har förekommit på marknaden, det märks i synnerhet på färgåtergivning vid fotografering.

Så här på höstkanten när det är blött ute och börjar frysa på är det intressant att lysa framför sig med dels en LED-ficklampa och dels en glöd-ficklampa när man är ute i skogen, i glödljus är det lätt att se skillnad på blankis respektive stenar som bara är våta, men i LED-ljuset uppfattar man inte alls att det håller på att frysa på och kan vara halt.

Glödlampor har mycket riktigt en mycket jämn spektralsfördelningskurva, med väldigt lite blått och väldigt mycket rött. Detta saknar värde i de allra flesta fall. Moderna LED-ficklampor har en hög "kulle" i den blå delen, sen en dal, och sen en mer eller mindre påtalig hjöd mot det röda hållet, så de saknar inte någon synlig våglängd vad jag vet, jag tror inte heller att moderna LED-ficklampor gör det särskilt svårt att avgöra om det är is eller vatten. Visst har glödlampor en jämnare kurva, men den är starkt förskjuten. Om man bara tittar på jämnheten på spektralkurvan i teorin kan jag hålla med om att den kan jämföras i kvalitet med gamla lysrörslampor, men det har ju mycket sällan praktisk betydelse. 

Vill man ha ett mer dagsljusliknande ljus finns det lysrör, LED-kombinationer, metallhalogenlampor som är överlägsna glödlampor.
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #5 skrivet: 19 okt-11 kl 21:32 »
I ljusstyrka per watt måste väl leds vara överlägsna? I ficklampor syns led-utvecklingen snabbast. Det där med ljusspektrum har jag inte funderat så mycket på och är inte säkert på att jag håller med men det var å andra sidan längesedan jag hade en vanlig glödlampa att lysa med på våta stenar.

Moderna LEDs är överlägsna det mesta i ljus per watt ja, om de är optimerade för att ge maximalt med ljus på det sätt du mäter.

Men jämför du 100-200:- gamla hyllvärmare till LED-lampor med T5 HE lysrör är de LEDsen körda vad gäller ljus per watt, oftast även livslängd och de flesta andra faktorer.

Glömde att nämna det ja, för ficklampor är LEDs överlägsna deras nackdelar blir små, och fördelarna väldigt påtagliga. Moderna LEDs i ficklampor är bra på så många sätt att jag inte hinner gå igenom det jag kommer på nu.   
« Senast ändrad: 19 okt-11 kl 21:41 av fishyerik »
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14063
    • Medelpad
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #6 skrivet: 19 okt-11 kl 22:35 »
Det är tyvärr mycket sällan någon siffra på ljusutbytet i lumen/watt anges för LED-lampor, men de få gånger man hittar en sådan uppgift ser man att de bästa LED är ungefär jämbördiga med vanliga lågenergilampor av god kvalitet.

Man kan säga att lysrör/kompaktlysrör/lågenergilampor är bra för allmänbelysning, medan LED är bättre för riktad belysning. Den bättre stöttåligheten hos LED, samt att inga höga spänningar förekommer i drivdonet, gör också att de är utmärkta för t ex flyttbara arbetsbelysningar och ficklampor.

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #7 skrivet: 20 okt-11 kl 07:18 »
Det är tyvärr mycket sällan någon siffra på ljusutbytet i lumen/watt anges för LED-lampor, men de få gånger man hittar en sådan uppgift ser man att de bästa LED är ungefär jämbördiga med vanliga lågenergilampor av god kvalitet.

Man kan säga att lysrör/kompaktlysrör/lågenergilampor är bra för allmänbelysning, medan LED är bättre för riktad belysning. Den bättre stöttåligheten hos LED, samt att inga höga spänningar förekommer i drivdonet, gör också att de är utmärkta för t ex flyttbara arbetsbelysningar och ficklampor.

Det första stycket håller jag fullständigt med om vad gäller LED-lampor som har funnits till försäljning i Sverige i några år, om du handlar på Ebay eller dealextreme i stället så finns det lampor med uppgifter PLUS att köpare lämnar omdöme på produkterna, inte för att alla sitter hemma med avancerad mätutrustning för att mäta lumen korrekt, men kanske framför allt på dealextreme finns det lampnördar som ger seriösa utvärderingar. På ebay kan man som sagt köpa hem en lampa för några tior och kolla om man tycker att de är värda priset, och om man är missnöjd med lampan är chansen stor att man får pengarna tillbaka.

I det andra stycket håller jag med om att LED har en stor fördel iom förmågan att få ljuset samlat med små förluster och utan stora reflektorer, men jag menar att LED håller på eller redan har gått om lysrörslamporna för allmänljus, om man inte köper LED-lampor i butik i Sverige, eftersom det normalt är gammal teknik och med stora påslag från en tid då LED-lampor var väldigt mycket dyrare att tillverka, delvis på grund av de mindre serierna och mindre omsättningen. Visst är det en bit kvar innan LED-lampor kan matcha T5-lysrör för mer omfattande allmänbelysning. Och stöttåligheten som du nämner har också sina fördelar.

Vill man ha LED-lampor som ersätter lysrörslampor kan man på ebay lägga till ordet corn till de andra egenskaperna man söker så får man upp lampor med många små LEDar på, riktade som majskornen på en majskolv. Uppgifterna om lumen per watt ligger ofta på 90 eller mer, det kostar mindre än 5 USD att testa en 7-wattare och se om man är mer eller mindre nöjd med ljuset från den än från en IKEA "sparsam" på 11 watt som anges ge 600 lumen.

Jag hade nästan exakt samma åsikter om LED-lampor som du torbjorn, när jag kollade på vad som såldes i Sverige, dina inlägg skulle i princip kunna vara klippta och klistrade från mina gamla foruminlägg från tiden innan jag testade och köpte via ebay.   

Och visst, om man ska motsvara säg en 20watts energisparlampa, dvs en bra LED-corn-lampa på ca 13 watt börjar priserna börjar priserna på ebay närma sig 100 SEK/st, en av LEDs starka sidor är ju fortfarande när man ska ha lite ljus. Personligen tycker jag att man ska ha T5 HE-lysrörsarmaturer för mer omfattande allmänbelysning, de har sjunkit väldigt i pris de senaste åren, och ligger i verkningsgrad ungefär som de bra ebay-ledlamporna, dvs nästan dubbelt så bra som energisparlampor.

Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

Lindell

  • Gäst
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #8 skrivet: 20 okt-11 kl 08:07 »
Det är tyvärr mycket sällan någon siffra på ljusutbytet i lumen/watt anges för LED-lampor, men de få gånger man hittar en sådan uppgift ser man att de bästa LED är ungefär jämbördiga med vanliga lågenergilampor av god kvalitet.

Man kan säga att lysrör/kompaktlysrör/lågenergilampor är bra för allmänbelysning, medan LED är bättre för riktad belysning. Den bättre stöttåligheten hos LED, samt att inga höga spänningar förekommer i drivdonet, gör också att de är utmärkta för t ex flyttbara arbetsbelysningar och ficklampor.


Jag använder LED spottar (6 st x 3W) i tex köket och de är lite för riktade (punktbelysning) för att kunna jämföras med t ex halogenspottar som har en vidare lob.
Varmvit är en kompromiss med färgtemperaturen som LED ännu inte lyckats få till bra, LED har fortfarande en färgton som man får stå ut med.
www.kjell.com/?item=63971&path=45000000,68500000,69000000

Dessa lampor klarar inte 25.000h men de håller länge, typ ca 1 år.  Men 6 x 3 = 18W jämfört med tidigare 6 x 40W = 240W som står på ofta.

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #9 skrivet: 20 okt-11 kl 09:40 »
Jag använder LED spottar (6 st x 3W) i tex köket och de är lite för riktade (punktbelysning) för att kunna jämföras med t ex halogenspottar som har en vidare lob.
Varmvit är en kompromiss med färgtemperaturen som LED ännu inte lyckats få till bra, LED har fortfarande en färgton som man får stå ut med.
www.kjell.com/?item=63971&path=45000000,68500000,69000000

Dessa lampor klarar inte 25.000h men de håller länge, typ ca 1 år.  Men 6 x 3 = 18W jämfört med tidigare 6 x 40W = 240W som står på ofta.


Som jag har beskrivit är varmvitt ljus bara att föredra när man ska sova, och sover gör du väl inte i köket? Nåväl, på ebay hittar man snabbt denna:
http://www.ebay.com/itm/MR16-3W-3-LED-270-Lumen-3000K-Warm-White-Light-Bulb-12V-/280635960825?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item415734edf9

Drygt 4 USD (inklusive frakt) är klart billigare än Kjelles, uppgiften 270 lumen skulle jag dock ta med en nypa salt, även om jag inte håller det för särskilt osannolikt att ebay-lampan är betydligt bättre än kjelles, både vad gäller ljusmängd och livslängd, eftersom effekten är uppdelad på tre ledar, och det blir lättare att hålla tempen på en vettig nivå på själva ledarna.

Även om du sparar ca 180:- per byte för alla dina 6 lampor på att välja lampan jag länkade till och få något bättre egenskaper rekommenderar jag att byta till motsvarande kallvita, då du får mer ljus ur dom, och inte blir trött av att jobba/vistas i köket på grund av belysningen. Kanske slipper du byta dom lika ofta eftersom det är bättre design på dom och mindre andel av elen blir värme som förstör lamporna. Kallvita LEDs har i faktisk mängd energi in, energi synligt ljus ut en skillnad i verkningsgrad som är större än vad det ser ut om man bara jämför lumen, eftersom blått ljus inte är värt lika mycket i lumen som gult.   
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #10 skrivet: 20 okt-11 kl 10:32 »
Jag har ett par stycken aaxsus classic 2500K E27, 6,7W dimbara ledlampor, våra gäster ser inte skillnaden. Vi ska byta alla 46 glödlampor till dem vad det lider.
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

 

Lindell

  • Gäst

pålle

  • Gäst
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #12 skrivet: 20 okt-11 kl 17:51 »

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #13 skrivet: 20 okt-11 kl 18:04 »
Original glödlampa ger det bästa ljuset plus även värme. Har själv bytt ut det mesta,en del led och många lågenergilampor. Tråkiga med dom dyra lamporna är om man råkar ha sönder dom eller om dom är av dålig kvalitet,förtjänsten försvinner då för ett bra tag.  :)

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #14 skrivet: 20 okt-11 kl 19:08 »
Är ju knappast billigt om man ska ha några .

Nej, vi ska ju bara ha ett fyrtital.
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

pålle

  • Gäst
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #15 skrivet: 20 okt-11 kl 19:19 »
Nej, vi ska ju bara ha ett fyrtital.
Skulle också vilja ha det men har inget företag som man kan skriva av på eller ekonomi för det häller   :(

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #16 skrivet: 21 okt-11 kl 06:54 »
Nej, vi ska ju bara ha ett fyrtital.

Ypperligt tillfälle att testa ebaylamporna, visserligen om du ska ha direkt motsvarande så sparar du bara drygt hälften av de ca 12'000 kronorna, förutsatt förstås att du handlar dom som privatperson och max två åt gången. Tyvärr är dimmningsbara fortfarande rätt dyra även på ebay, för motsvarande utan dimmningsmöjlighet är löjligt billiga i jämförelse. LED kan till skillnad från glödlampor få en förhöjd verkningsgrad, oavsett om de pulsmoduleras eller bara får en lägre effekt genom sig.
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #17 skrivet: 21 okt-11 kl 07:02 »
Original glödlampa ger det bästa ljuset plus även värme. Har själv bytt ut det mesta,en del led och många lågenergilampor. Tråkiga med dom dyra lamporna är om man råkar ha sönder dom eller om dom är av dålig kvalitet,förtjänsten försvinner då för ett bra tag.  :)

Bästa ljuset om du ska sova ja, ohälsosamt när du inte ska sova. Köper du ebay-lampor för 30-40:- så har bytet från en 60-wattsglödlampa som används 8 timmar per dag lönat sig på ett par tre månader.
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

take

  • Inlägg: 4823
    • Östergötland
    • De Klomp
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #18 skrivet: 21 okt-11 kl 07:36 »
Ypperligt tillfälle att testa ebaylamporna, visserligen om du ska ha direkt motsvarande så sparar du bara drygt hälften av de ca 12'000 kronorna, förutsatt förstås att du handlar dom som privatperson och max två åt gången. Tyvärr är dimmningsbara fortfarande rätt dyra även på ebay, för motsvarande utan dimmningsmöjlighet är löjligt billiga i jämförelse. LED kan till skillnad från glödlampor få en förhöjd verkningsgrad, oavsett om de pulsmoduleras eller bara får en lägre effekt genom sig.

Vi har testad lite dimbara led-E27-lampor från Ebay, DX och andra ställen, de höll inte måttet i dimbarheten, ljusspektrat eller var i det närmaste lika dyra.
Jag undrar hur livet är på vänstersidan av klockkurvan?

Azoo-Lina

  • Inlägg: 7326
  • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
    • Skåne
    • Fru Laurin
SV: LED-lampor, blivit bästa alternativet?
« Svar #19 skrivet: 21 okt-11 kl 08:25 »
Detta är en väldigt manlig tråd ::) Mycket teknisk fakta, och detaljer som män tänker på när dom ska belysa sin närmiljö. Absolut inget fel i det och mycket matnyttig information.

Nu ska jag skriva några saker som jag tycker att man också bör ta hänsyn till i den allmäna lamp/belysningsdebatten.

De allra flesta hem har övervägande del armaturer som är gjorda för glödlampor i olika former. Den nya tekniken med LED och lågenergilampor fungerar uruselt för väldigt många av dessa armaturer.
 
Det spelar ingen roll hur femj--ligt bra lampan är om den inte passar i armaturen. Det är miljömässigt, estetiskt  och för många även ekonomiskt förkastligt att byta alla armaturer i ett hem. Det behövs alltså ny teknik som passar i gamla armaturer vilket inte de (män?!?) som designar lampor har tänkt på...

Vi bor i en gammal Skånelänga och har valt att inreda i lite äldre stil som passar byggnaden. Vi har 7 st skomakarelampor som fönsterbelysning. Tidigare hade vi små glödlampor på 15w i dessa. Dom både passade armaturen och gav ett "lagom" starkt ljus.  Till dags datum så har vi köpt oändligt många olika lampmodeller och fortfarande inte hittat någon som fungerar riktigt bra. Bäst hitintills är dock en LED-lampa som bara är lite för stark och inte hänger nedanför skärmen. Den har dock ett kräkgrönt ljus :-\ Väldigt vackert och med hög mysfaktor  ::)

Modern och miljövänlig teknik i all ära men om man inte har ett hem med modern design och moderna armaturer  så får man finna sig i att leva i en otrevlig belysningsmiljö då det tyvärr inte alltid går att hitta bra alternativ.

Å andra sidan kan man ju leva i mörker eller tända ett stearin eller bivaxljus....

Azoo-Lina som just nu är bländad av en lågenergilampa. Det är den med lägst effekt och smal sockel som vi har kunnat hitta på marknaden....

Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

486 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser