Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  Smak och torkning  (läst 2585 gånger)

Gep

  • Inlägg: 410
    • Blekinge
Smak och torkning
« skrivet: 02 sep-11 kl 07:56 »
Jag skördade mina första lådor igår. Det mesta var täckt men
en del öppen honung så jag  fixade en stapel och satte på en
värmefläkt för säkerhets skull.
Aromen som steg var ljuvlig. Då stängde jag av. Tipset att
köra en torkvända har jag fått från några på klubben och det
är nog bra för vattenhalten men vad händer med smaken ?
En del säger att smakerna är så flyktiga att man alltid ska ha
locket stängt på slungan.
Denna slungningen blir det nog 2/3 täckta celler så jag avstår
nog från att torka. Jag brukar mäta slutresultatet med klubbens
mätare men då är det lite sent för att torka honungen på ett
rationellt sätt.
Vad är era erfarenheter med torkning och smak ?

Curt

  • Inlägg: 621
SV: Smak och torkning
« Svar #1 skrivet: 02 sep-11 kl 13:51 »
Självklart tappar man lite aromämnen vid torkning. Det skulle bina också gjort om dom torkat färdigt i kupan. Den optimala aromen, som vi upplever den, är när bina täckt den färdigtorkade honungen. Om du gör färdigt jobbet så borde inte resultatet skilja sig nämnvärt från det bina presterar.
Den avtäckta honungen skall exponeras så lite som möjligt för att inte förlora mer av aromen.
Man kan också tänka så här: Om honungen kommer i jäsning på grund av att jag tillåtit för hög vattenhalt, då spelar den ursprungliga aromen inte så stor roll. Honungen både luktar och smakar illa.
Sen skattning kan innebära att öppen honung i ytterramarna har en mycket hög vattenhalt. Det beror ofta på att bina lämnar skattlådorna under kalla nätter. Ytterramarna och luften runt dom kyls ner och det kan faktiskt falla ut dagg på honungen. Det händer att honungen i ytterramar börjat jäsa redan i kupan. Det ser man på att det finns gasbubblor i cellerna. Har man sådana ramar så sorterar man undan dom och slunga dom sist. Den honungen kan man använda själv i hushållet i tex brödbak. Det kan rekommenderas att frysa den.

Gep

  • Inlägg: 410
    • Blekinge
SV: Smak och torkning
« Svar #2 skrivet: 02 sep-11 kl 14:18 »
Det känns bra att tänka som att aromen försvinner även vid binas torkning.
Sen tror jag att min fläkt ger högre temperatur än i kupan vilket kanske
förändrar en del. Jag nöjer mig med att värma lite inför slungningen nu
men när jag tar de sista ramarna om nån vecka ska jag torka ordentligt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

463 gäster, 2 användare
ärt, camnis

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser