Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Rödbetsblast  (läst 12883 gånger)

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
Rödbetsblast
« skrivet: 10 jul-11 kl 19:52 »
Små rödbetsblad är ju goda som sallad eller på mackan, men vad gör man med dom stora bladen man får när man skördar betorna? Dom är ju superfina och jag kan inte bara kasta nåt som är ätligt. Borde finnas nåt roligt recept bland alternativarna här  :)
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Rödbetsblast
« Svar #1 skrivet: 10 jul-11 kl 19:57 »
Använd dem på samma sätt som mangold. Det är ju i stort sett samma sak. Till exempel wokad ihop med chili, vitlök och ingefära. Eller gräddstuvad.  :)

Suresh

  • Inlägg: 14101
    • -
SV: Rödbetsblast
« Svar #2 skrivet: 10 jul-11 kl 20:55 »
Tack för tipsen. En resurs som annars gått till spillo här.

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
SV: Rödbetsblast
« Svar #3 skrivet: 10 jul-11 kl 21:05 »
Tack för tipsen. En resurs som annars gått till spillo här.

Rödbetsblast är gott.  :) Man kan plocka enstaka blad under tiden betorna växer, men inte för många. Däremot är det ju perfekt att ta vara på blasten när man skördar.

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Rödbetsblast
« Svar #4 skrivet: 10 jul-11 kl 21:45 »
Fina till smådolmar. Skaftet är till för att peta igenom bladet som lås.
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

melongurka

  • Inlägg: 348
    • Västergötland
SV: Rödbetsblast
« Svar #5 skrivet: 10 jul-11 kl 22:28 »
Blast är underskattat. Morotsblast funkar bra i sallad och kålrotsblast ger en lite bitter god smak ihop med ugnspotatis. Kom bara ihåg att skippa potatisblasten ;)

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Rödbetsblast
« Svar #6 skrivet: 10 jul-11 kl 23:59 »
Tack för alla bra tips! Nä, potatisblasten skall vi inte prova  ;) kanske går att röka.

Undrar om det går att frysa in rödbetsblast, den verkar stabil. Skall prova. Är säkert en massa nyttiga vitaminer i som kan vara bra att ha tillgång till under vinterhalvåret också.
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

christinag

  • Inlägg: 1912
  • Täljstenfantast
    • Västmanland
SV: Rödbetsblast
« Svar #7 skrivet: 11 jul-11 kl 00:15 »
Väldigt innehållsrik info om rödbetor, men inte så mycket om själva blasten:
(på engelska)
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=49
Demokrati: 2 vargar och 1 lamm röstar om lunchmenyn.
Frihet: Ett väl beväpnat lamm opponerar sig mot omröstningen.

Elin G

  • Inlägg: 370
    • Uppland
    • Radhusträdgården - köksträdgård på radhustomten
SV: Rödbetsblast
« Svar #8 skrivet: 11 jul-11 kl 07:13 »
Appropå frysning skulle jag förvälla bladen lätt innan infrysning. Då bevaras smaken bättre.
Köksträdgård på radhustomten
http://radhustradgarden.blogspot.com

 

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: Rödbetsblast
« Svar #9 skrivet: 11 jul-11 kl 11:40 »
Rödbetsblast är gott till biffar  också, blandas med kryddor och ngt mjöl och steks. Annars till soppa, grytor, paj o s v. Min svärmor menar att man ska lägga dem i salt ett tag innan användning och sen skölja av dem. Då blir de lite mindre bittra, men jag gillar den lite bittra rödbetssmaken så jag gör inte det. Jag har fryst dem utan att förvälla eftersom jag är så lat. Det går bra det med, men säkert bättre göra om man är lite mindre lat. :)

Björn T

  • Inlägg: 41
    • Skåne
SV: Rödbetsblast
« Svar #10 skrivet: 28 jul-11 kl 18:04 »
Har använt skaften i picklesblandningar med gott resultat.

mille

  • Inlägg: 2069
  • Gångemad - småskalig lammuppfödning och biodling
    • -
    • Gångemad
SV: Rödbetsblast
« Svar #11 skrivet: 28 jul-11 kl 18:30 »
Jag förvällar rödbetsblasten och fryser in. Till vintern används den på samma sätt som nässlor, mangold och spenat! Fast med vackrare färg :)
Gotlandsfår och blandisar. Highland Cattle. Frigående hönor samt ett gäng katter och kaniner. Odlar en del och plockar gärna bär. Nygammal biodlare och trebarnsmamma.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

484 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser