Hej!
Hittade en fil som jag skrev tidigare för Kaninproducenternas tidning. Finns kommentarer?
Tänkvärt från Japan
I samband med att jag tittade på möjligheten att odla svamp, läste jag om vissa japanska jordbruksföretag som arbetar på ett tilltalande sätt. Arealen är på c:a 100 hektar. På 90 ha odlas ris och på resten odlas soja.
Risodlingen ger ris och rishalm. Riset säljs och halmen torkas. På halmen odlas sedan svamp (ostronmussling) som säljs och halmen är nu så nedbruten att den blir utmärkt som kreatursfoder tillsammans med soja.
Kreaturen går på ett 10 cm tjockt lager sågspån. Gödseln trampas ner i sågspånen. Efter 2 veckor byts sågspånen mot ny, och gödselblandningen läggs på kompost. I denna odlas daggmask. Efter en tid sållas masken bort, torkas mals och används som fiskfoder i en fiskdamm. Resterande sågspån innehåller småmaskar, maskägg etc. Den läggs ut 15-20 cm tjockt och här får kycklingar gå. De kan leva i veckor på masken som finns!
Kycklingar och fisk slaktas och ger kött. Slaktavfallet används som foder till pälsdjur.
Övrigt djuravfall mals och blandas med gödsel och komposteras. Denna kompost används på åkern som jordförbättringsmedel, och minskar behovet av konstgödning. Man får ibland för mycket kompost och den läggs ut på ofruktbar mark i ett 1,4 m tjockt lager. Efter nedbrytning erhålls ny odlingsbar mark!
Frånsett arealen, så finns här en del tänkvärdheter som bör kunna användas i vår verksamhet. Skriv till tidningen och kommentera eller kom med egna tips om hur man ska bära sig åt med avfallsprodukter etc!!!
Edgar