Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  torka trä  (läst 6061 gånger)

Suorja

  • Gäst
torka trä
« skrivet: 30 jul-06 kl 12:35 »
Hej....

Jag ska ut o leta skaftmaterial.
men nu undrar jag hur jag ska torka träbitarna (kanske en björkrot mm.) så att de inte spricker..

vore tacksam för svar..

leifhh

  • Gäst
Re:torka trä
« Svar #1 skrivet: 31 jul-06 kl 14:11 »
Skaftmaterial skriver du, har för mig att jag sett i ett annat inlägg att det är knivskaft du pysslar med..... Då är det inte så stora träbitar som skall torkas. Några varianter som jag testat på just skaftmaterial:

1. Kleta lim i kortändarna på träbiten. Skär loss delar av barken så att det kan tränga ut fukt så jämt som möjligt. Lägg bitarna i ett torrt utrymme och vänta. Tar rätt lång tid, typ år.

2. Till skaftbitar kan man använda mikron.... Lägg in uppsågade skaftbitar där du sågat med rejäl marginal. Linda in en eller ett par bitar i en tygbit. Kör på låg efffekt  i en kvart, låt trästycket vila. Upprepa proceduren tillls biten blir slöjdtorr. Jag brukar räkna med att varannan bit jag torkar på detta vis går att använda, men metoden är snabb.....

3. Såga till skaftbitar med viss marginal. Lägg dem i en mörk plastpåse i solen. Då blir det rejäl kondens och fukten dras ur träet samtidigt som bitarna befinner sig i en jämn miljö. När det har bildats en hyfsad mängd kondensvatten på insidan av påsen tar du ut träbitarna och vränger påsen, stoppar i träbitarna igen och upprepar proceduren. På det viset torkar man bitarna på ett par dagar. Med lite tur kan man även få trä som bearbetats i rått tillstånd att torka utan sprickor på det viset.

Lycka till.

Suorja

  • Gäst
Re:torka trä
« Svar #2 skrivet: 31 jul-06 kl 14:49 »
ja jusst precis kniv skaft är det....

tack för svaret.

kanske har du tips på bra bitar man kan leta efter också?..

leifhh

  • Gäst
Re:torka trä
« Svar #3 skrivet: 01 aug-06 kl 13:19 »
kanske har du tips på bra bitar man kan leta efter också?..

Vrilar av alla de slag, fruktträd (fråga gärna på någon fruktodling när de beskär träden om hösten).... Om du bor inne i malmö så kolla med parkförvaltningen, de kanske skall ta ner något kul träd snart... Gillar du masur så sök efter masurmannens hemsida och lär dig hur du känner igen masur där.

Vad du än tar för dig så tänk på att trä på levande trän inte ingår i allemannsrätten utan att du måste be markägaren om lov.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser