Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bra artikel om framtidens jordbruk  (läst 5357 gånger)

Tokyoboy

  • Inlägg: 341
    • Uppland
Bra artikel om framtidens jordbruk
« skrivet: 28 feb-11 kl 06:26 »
io9 har en bra artikel pa engelska om framtidens jordbruk. Eller snarare, om vilka av de jordbruks- och matframstallningsmetoder vi anvander oss av idag som inte kommer att halla ens den har generationen.

Vart att lasa, snabbt, men kanske lite ytligt avhandlas alltfran ohallbarheten i genmodfiierad groda till laxodling i Stilla Havet.

http://io9.com/#!5765679/10-agribusiness-methods-that-could-fail-in-the-next-20-years

Bra for den som behover lite samtalsamnen nar man vill gora sig impopular pa middagsbjudningar...

Existens?

  • Gäst
SV: Bra artikel om framtidens jordbruk
« Svar #1 skrivet: 28 feb-11 kl 07:01 »
Avhandlar den nånting om hur det ska komma fram mat till 10 miljarder människor , om 100 år?

Tokyoboy

  • Inlägg: 341
    • Uppland
SV: Bra artikel om framtidens jordbruk
« Svar #2 skrivet: 28 feb-11 kl 08:16 »
Existens: Visserligen ar io9 en Science Fiction site, men inte ens dom skulle nog kunna komma pa tanken att foresla att en sadan sak ar mojlig i framtiden...

Existens?

  • Gäst
SV: Bra artikel om framtidens jordbruk
« Svar #3 skrivet: 28 feb-11 kl 08:57 »
Nej, det är väl lite det jag menar.. Det är alltid lätt att förkasta saker, att säga att modern jordbruk inte är uthålligt osv.. Men att komma fram med en lösning, det är en helt annan sak.
Dessutom ser jag nu när jag googlade lite att jag var onödigt försiktig.. Man beräknar att det finns 9 miljarder människor år 2050. Dvs om 39 år...

Jan lindgren

  • Inlägg: 1193
SV: Bra artikel om framtidens jordbruk
« Svar #4 skrivet: 28 feb-11 kl 10:01 »
Hej!
Intressant läsning. En massa åsikter utan besvär med verkligheten. Jag ser inga som helst problem med att mätta 10 miljarder människor på jorden. Det finns stora möjligheter att öka matproduktionen på befintliga åkrar.
MVH
Jan

Existens?

  • Gäst
SV: Bra artikel om framtidens jordbruk
« Svar #5 skrivet: 28 feb-11 kl 10:05 »
Jag ser inga som helst problem med att mätta 10 miljarder människor på jorden. Det finns stora möjligheter att öka matproduktionen på befintliga åkrar.
MVH
Jan

Kan du ge nåt exempel?

Jan lindgren

  • Inlägg: 1193
SV: Bra artikel om framtidens jordbruk
« Svar #6 skrivet: 28 feb-11 kl 12:08 »
Kan du ge nåt exempel?

Hej!
Afrika har exempelvis till stora delar ett misskött jordbruk. Där finns stora arealer där ett effektivt jordbruk kan öka matproduktionen avsevärt. Fiskodlingen kan också ökas kraftigt, kanske inte med lax men med Oreochromishybrider och karpfiskar. Avsaltning av havsvatten kostar ca en halv USdollar per kubikmeter. Sahara kan odlas upp, visserligen kan det minska den globala uppvärmningen men det är kanske inte bara en nackdel. Tom i Sverige går det att öka matproduktionen om vi slutar att bebygga och på andra sätt förstöra åkermark.
Sedan TROR jag att växtförädlingen fortsätter att göra framsteg ex mer torktåliga växter eller salttåliga.
Problemet med matproduktion är också ett energiproblem. Solenergi? Vågenergi? Kärnenergi? Det finns alternativ och lösningar men det finns också bakåtsträvare som tycker att allt var bättre förr.
MVH
Jan

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Bra artikel om framtidens jordbruk
« Svar #7 skrivet: 28 feb-11 kl 23:56 »
Om man vill ha en mer vederhäftig och hoppfull ingång till dessa frågor än vad SciFi-sajten io9.com erbjuder, så kan man kolla in den s k Johannesburgrapporten, alias International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development alias IAASTD (officiell länk finns längst ned).

Jag har bara skrapat lite på ytan av detta digra material. Kommentarerna som jag läst spretar åt lite olika håll, men några ganska genomgående teman tycks vara:
* Det går att föda en väsentligt större befolkning än vi har idag, men det behövs förändring och utveckling.
* Rent produktionstänkande fungerar inte. Ekologiska och social hänsyn är viktiga.
* Småskaligt jordbruk är till stor del rätt väg att gå, särskilt i tredje världen.
Det finns också kommentarer av typen ekologiskt jordbruk är rätt väg, och gmo behövs inte, eller kan inte ge något väsentligt bidrag. Men jag har inte fått klart för mig hur stor enigheten var kring detta.


Här är några källor och några citat:

 + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Change in farming can feed world - report
· Ample resources wasted, global study warns
· Biofuels exacerbating shortage of food crops
http://www.guardian.co.uk/environment/2008/apr/16/food.biofuels

Robert Watson, director of IAASTD and chief scientist at the UK Department for Environment, Food and Rural Affairs, said: "Business as usual will hurt the poor. It will not work. We have to applaud global increases in food production but not everyone has benefited. We have not succeeded globally. In some parts of India 50% of children are still malnourished. That is not success."

Watson said governments and industry focused too narrowly on increasing food production, with little regard for natural resources or food security. "Continuing with current trends would mean the earth's haves and have-nots splitting further apart," he said. " It would leave us facing a world nobody would want to inhabit. We have to make food more affordable and nutritious without degrading the land."

The report - the first significant attempt to involve governments, NGOs and industries from rich and poor countries - took 400 scientists four years to complete. The present system of food production and the way food is traded around the world, the authors concluded, has led to a highly unequal distribution of benefits and serious adverse ecological effects and was now contributing to climate change.

The authors say science and technology should be targeted towards raising yields but also protecting soils, water and forests. "Investment in agricultural science has decreased yet we urgently need sustainable ways to produce food. Incentives for science to address the issues that matter to the poor are weak," said Watson.


 + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Global food system 'must change'
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7347239.stm

The study found that access to food was taken for granted in many nations, and farmers and farm workers were poorly rewarded for acting as stewards of almost one-third of the Earth's land.
It recommended a fundamental rethink of agricultural knowledge, science and technology, in order to achieve a sustainable global food system.
The experts said that efforts should focus on the needs of small-scale farmers in diverse ecosystems, and areas with the greatest needs.
Measures would include giving farmers better access to knowledge, technology and credit. It would also require investment to bring the necessary information and infrastructure to rural areas.


 + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
“GM-Free Organic Agriculture to Feed the World”
http://www.i-sis.org.uk/GMFreeOrganicAgriculture.php

A fundamental change in farming practice is needed to counteract soaring food prices, hunger, social inequities and environmental disasters. Genetically modified (GM) crops are highly controversial and will not play a substantial role in addressing the challenges of climate change, loss of biodiversity, hunger and poverty. Instead, small-scale farmers and agro-ecological methods are the way forward; with indigenous and local knowledge playing as important a role as formal science. Furthermore, the rush to grow crops for biofuels could exacerbate food shortages and price rises.

These are the conclusions to the most thorough examination of global agriculture, on a scale comparable to the Intergovernmental Panel for Climate Change. Its final report, The International Assessment of Agricultural Science and Technology for Development (IAASTD), was formally launched at a plenary in Johannesburg, South Africa on 15 April 2008 [1-3] and simultaneously released in London, Washington, Delhi, Paris, Nairobi and a number of other cities around the world.

The IAASTD is a unique collaboration initiated by the World Bank in partnership with a multi-stakeholder group of organisations, including the United Nations Food and Agriculture Organisation, United Nations Development Programme, United Nations Environmental Programme, the World Health Organisation and representatives of governments, civil society, private sector and scientific institutions from around the world [2]. The actual report runs to 2 500 pages, and has taken more than 400 scientists 4 years to complete.

In one mighty stroke, it has swept aside years of corporate propaganda that served as a major diversion from urgent task of implementing sustainable food production for the world. As UK’s Daily Mail editorial commented [4]: “For years, biotech companies have answered critics by insisting genetically modified crops are essential to bringing down food prices and feeding the world's hungry. Well, now we know they’re not.”

“Given the future challenges it was very clear to everyone that business as usual was not an option,” IAASTD Co-chair Hans Herren said [1]. He was speaking at an intergovernmental plenary in South Africa’s commercial hub, Johannesburg, where the assessment findings were reviewed ahead of the presentation of the report.

The report said that efforts should focus on the needs of small-scale farmers in diverse ecosystems, and areas with the greatest needs. Measures would include giving farmers better access to knowledge, technology and credit. It would also require investment to bring the necessary information and infrastructure to rural areas.

 + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +


Den officiella rapporten eller snarare rapporterna finns här:

http://www.agassessment.org/

Kolla t ex in Synthesis Report
http://www.agassessment.org/reports/IAASTD/EN/Agriculture%20at%20a%20Crossroads_Synthesis%20Report%20(English).pdf

eller EXECUTIVE SUMMARY OF THE SYNTHESIS REPORT
http://www.agassessment.org/reports/IAASTD/EN/Agriculture%20at%20a%20Crossroads_Executive%20Summary%20of%20the%20Synthesis%20Report%20(English).pdf

Den utförligaste rapporten verkar vara denna: GLOBAL REPORT
http://www.agassessment.org/reports/IAASTD/EN/Agriculture%20at%20a%20Crossroads_Global%20Report%20(English).pdf
« Senast ändrad: 01 mar-11 kl 00:18 av Anders Skarlind »

Existens?

  • Gäst
SV: Bra artikel om framtidens jordbruk
« Svar #8 skrivet: 01 mar-11 kl 07:18 »
Jag tillhör dom som inte tror att ekologiskt jordbruk är nån lösning, tyvärr. har nu själv odlat ekologiskt i 4 år, har ett år kvar på mitt åtagande. Därefter blir det garanterat inte ekologiskt igen, det äventyret har sånär kostat mig att behöva lämna gården. Jag vill ha skördar på mina åkerlappar, inte ogräs.

Ska det finnas nån möjlighet att det ekologiska ska kunna fortsätta, så måste hela strukturen på jordbruket förändras. Då måste djuren spridas ut, så vi får en jämn fördelning av djur även i slättbygderna. Alternativt utveckla nåt system så att gödsel kan föras från djurgårdarna till slättjordbruken.
Som det är nu odlas ju spannmålen på de goda slättjordarna, och djurgårdarna ligger i de lite mindre goda lägena.  Det kommer att fungera att köra ekologiskt på slättjordbruken utan djur ett antal år, därefter kommer jorden att utarmas.
Men med nuvarande regelverk är det svårt att få ihop gödsel så ingen utarmning sker av jordarna. Man har stirrat sig blind på fosfortillskottet och verkar glömma att det måste till kväve också, om det ska växa nåt.

Alltför många teoretiker sitter och skapar regler och funderar över hur framtidens jordbruk ska bedrivas. Det måste till praktiker också, som vet vad som händer med en jord som inte får tillräckligt med gödsel under, säg 20 år.

Jan Lindgren sa här att det ska gå att öka skörden rejält på befintlig åkermark. När jag bad om exempel på hur det ska gå till hade jag i bakhuvudet vetskapen om att vi redan nu tar 10 ton vete per hektar i skörd. Du svarar då att en del av lösningen är att odla upp Sahara och se till så de afrikanska jordbruken sköts.  Sahara ser jag inte som en befintlig åkermark, men i övrigt kan jag hålla med, det finns stora arealer här i världen som har miserabla skördar, större delen av östländerna, usa och så vidare.  Men att tro att de områdena kommer att öka skördarna markant genom att gå över till ekologisk odling, ser jag som naivt.  Däremot ett mer omväxlande jordbruk där man återigen tar de gamla sanningarna om växelbruk till heders.

GMO kan vara en riskabel väg att gå, men vi får ju minnas att det har i princip använts under de senaste 100 åren, växtförädling är ju inget nytt, men nu har man börjar gå in och pilla i generna för att snabba på förändringarna, och det är väl en mer tveksam metod.

Anders,  vore kul om du kunde komma med egna åsikter, jag sitter inte och plöjer igenom långa engelska vetenskapliga texter.

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Bra artikel om framtidens jordbruk
« Svar #9 skrivet: 01 mar-11 kl 10:07 »
Existens, du verkar grunda din åsikt att ekologiskt inte fungerar på ett exempel, din gård under några års tid. Utifrån det drar du slutsatser för mer eller mindre hela världen. I såna lägen ser jag faktiskt ett behov av vetenskap. Min åsikt uttrycks genom den vetenskap jag väljer att citera.

Glöm inte att det moderna kemiberoende jordbruket har utvecklats i vårt hörn av världen (delar av Europa och Nordamerika) och passar bäst här. Problemen med konstgödsel (bl a försaltning) och kraftig jordbearbetning (bl a erosion) blir större på andra håll i världen.

För övrigt handlar det inte bara om för eller emot ekologiskt jordbruk. Ingen tror att vi kan lägga om alltihop till ekologiskt på kort tid och få det att fungera. Det vore kanske lika farligt som vissa av Stalins och Mao Tse-Tungs experiment. Frågan är snarare i vilken riktning världens jordbruk bör röra sig, och där tycker jag det verkar tydligt att det bör röra sig mot ett mer hållbart och ekologiskt jordbruk.

Jan lindgren

  • Inlägg: 1193
SV: Bra artikel om framtidens jordbruk
« Svar #10 skrivet: 01 mar-11 kl 10:28 »
Hej!
Jag är benägen att hålla med Existens när det gäller "ekologiskt" jordbruk. Jag har en bekant som lagt om sin "ekologiska" bärodling till konventionell.
Visst ska vi gå mot ett mer hållbart jordbruk och det anser jag inte vara ett "ekologiskt" jordbruk. Kemiberoende är alla jordbruk men avser man fabriksframställda kemikalier så är det nödvändigt för ett miljövänligt jordbruk. Ska vi få bort den hårda jordbearbetningen som minskar kolhalten i jorden och ökar erosionen måste vi använda hebicider. I många jordar är det stor kvävebrist. Att odla gröngödselgrödor är ett stor slöseri som dessutom ökar näringsläckaget eftersom man inte kan styra mineraliseringen. Att det sedan finns jordbrukare som använder alltför mycket kvävegödsel måste åtgärdas genom utbildning.

Jag ser inte heller Sahara som åkermark utan som mark som kan göras produktiv. Vissa träd går att odla där med hjälp av droppbevattning. Specialgrödor i enkla växthus av mjölkfärgad plast. Akvakultur osv. Med nuvarande teknik och i framtiden förbättrad teknik i att avsalta vatten kommer det att gå att odla i kustnära ökenområden.
MVH
Jan

Existens?

  • Gäst
SV: Bra artikel om framtidens jordbruk
« Svar #11 skrivet: 01 mar-11 kl 10:34 »
Anders, jag inser att det kan ha låtit som att det bara är den erfarenheten jag grundar min åsikt på, men så är det självfallet inte. Jag grundar den även på ett helt liv som bonde samt det faktum att vi inte har en aning om hur den ekologiska odlingen vi nu håller på med, på sikt kommer att fungera.
Än så länge odlar vi på de förråd som finns i marken.

Självklart ska vi bedriva ett uthålligt jordbruk. Men jag tillhör de som tycker att vi i sverige i det stora hela gör det. Våra skördar i toppklass vittnar om det.
Icke uthålligt blir det enligt mig när man som t.ex i usa, bara odlar samma gröda år ut och år in, och hela tiden tar kemin till hjälp för att det ska växa.

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: Bra artikel om framtidens jordbruk
« Svar #12 skrivet: 01 mar-11 kl 11:29 »
Huruvida ekologiskt jordbruk är ekonomiskt lönsamt eller inte beror väl på omständligheterna, det är väl en brist på "färdiga mallar" hos lantmännen och liknande om man vill lösa problem utan att köpa något. Ibland kan man "jobba med naturen", ibland är det inte rimligt. Tyvärr är "ekologiskt" idag ingen garanti för att det är bra för miljön vare sig lokalt eller globalt, eller att det är bra för eventuella djur osv.

Vad gäller akvaponi, akvakultur med kombinerad växt- och djurodling i samma vatten så har det en extrem potential i tropiskt klimat. Det finns flytande växter som kan fördubbla sig från en till flera gånger per vecka beroende på art, som går att använda till allt från människoföda via djurföda till bränsle. Att man dessutom kan odla fisk och räkor i samma vatten som man kan ta ut mat i form av vegetabilier per månad än vad man gör per år på vetefälten i Sverige gör ju inte saken sämre.

Vissa frågor kring akvaponi utan tekniska hjälpmedel återstår att hitta svar på, till exempel hur man motverkar spridandet av vissa sjukdomar som är vanliga vid stillastående vatten. Malaria är det minsta problemet eftersom fiskar äter mygglarver.
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Bra artikel om framtidens jordbruk
« Svar #13 skrivet: 01 mar-11 kl 11:45 »
Vissa frågor kring akvaponi utan tekniska hjälpmedel återstår att hitta svar på, till exempel hur man motverkar spridandet av vissa sjukdomar som är vanliga vid stillastående vatten. Malaria är det minsta problemet eftersom fiskar äter mygglarver.

Hur fungerar olika metoder att lufta och syresätta vattnet? T ex olika typer av vattentrappor (konstgjord bäck) eller att bubbla luft genom vattnet. Gissningsvis är det förra bättre men kräver mer i anläggningsväg. Jag undrar bl a hur de fungerar ur resurssynpunkt. Drar de mycket energi eller andra kostnader?

fishyerik

  • Inlägg: 995
    • Uppland
SV: Bra artikel om framtidens jordbruk
« Svar #14 skrivet: 01 mar-11 kl 12:45 »
Hur fungerar olika metoder att lufta och syresätta vattnet? T ex olika typer av vattentrappor (konstgjord bäck) eller att bubbla luft genom vattnet. Gissningsvis är det förra bättre men kräver mer i anläggningsväg. Jag undrar bl a hur de fungerar ur resurssynpunkt. Drar de mycket energi eller andra kostnader?

Vad man oftast syftar på med termen akvaponi är hydroponisk odling i kombination med fisk, där "lyfter" man vattnet några få decimeter, och spolar det över/genom någon form av odlingsbädd, det möjlliggör odling av i princip vad som helst, vad gäller många grönsaker mycket mer effektivt än jordodling. Det kräver inte extremt mycket energi, bland annat för att växterna även tar upp ammonium, vars nedbrytande är en stor "syresänka" i normala recirkulerande fiskodlingssystem. Om man behöver syresätta mer än vad vattnets spolande genom växtodlingsbäddarna ger beror det lite på situationen vad som är mest praktiskt.

Jag var lite ute efter möjligheten att odla helt utan tekniska hjälpmedel, vilket knappast lönar sig ekonomiskt när det finns infrasturktur och kapital att investera. För mer "teknisk  akvaponi" är inte energin till syresättningen en avskräckande kostnad jämfört med investeringskostanaderna.
Kött är delar av djur!

Oftast gott och alltid näringsrikt!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

635 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den nya tidningen var t.o.m. skön att hålla i.Har även omslagets papper blivit lite annorlunda? Jag skriver lite annorlunda eftersom det är trevlig igenkänning i det som är väsentligt-nyttig läsning.Från min Växjöhorisont så var det trevligt att se Maja Söderberg och Nybrukarna. Lycka till med fortsättningen!
/John Moberg

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser