Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  fodret ORIJEN!  (läst 23320 gånger)

Vilse

 • Gäst
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #20 skrivet: 22 nov-10 kl 19:19 »
Som med all diskussion om hundmat,,
Det torrfoder som gavs på 70-90 talet och plötsligt fanns en massa hundar med
hip and elbow problem,,
för snabb tillväxt som valpar,,

torrfodret då,,det saknades vissa ämnen och var för mycket av vissa,,

Idag vet jag inte för jag har inte hängt med,,ger mina kött och torrfoder och might mix djupfryst,
väl blandad kost,,

och at dom sen äter häst o får o koskit ute i hagen säjer en amerikansk uppfödare som inte alls har haft hip o elbow problem att det är vad hundar behöver,,

människan har skaffat sej kunskap men oftast så styr ekonmiska makter och reklam vad vi fodrar både oss själva och tamdjuren med,,

La Ladin

 • Inlägg: 340
  • Västergötland
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #21 skrivet: 22 nov-10 kl 19:23 »
Antagligen, men ett sätt att öka toleransen för hög protein är motion, så det kanske inte är samma problem där. Våran katt vittjar i och för sig alla musfällor, då får man ju mus utan ansträngning.  ;D

 ;D

Okej, då behöver jag inte oroa mig för vår katt i alla fall.

Utterman

 • Inlägg: 185
  • Skåne
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #22 skrivet: 22 nov-10 kl 19:36 »
Använder själv fodret till katterna hemma.. dyrt men o andra sidan... dom är värda det.. skippar en eller två fika på stan i månaden så de betalt.. och det är bra foder med... faktiskt det bästa jag prövat... önskar bara priset vore mindre dock ;)
Hundar,katter, 25 hästar, arab,fullblod,varmblod,minishettis. kikar på höns vilket kommer när vi byggt klart på gården :)

sisel

 • Inlägg: 210
  • Småland
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #23 skrivet: 22 nov-10 kl 20:38 »
Varning för Orijen! I Danmark har flera veterinärer gått samman och ifrågasatt Orijen då flera katter som ätit fodret fått kraftigt förhöjda levervärden!


Hjälp, det hade jag ingen aning om.
Mina får mest Bozitas blötfoder men ibland Orijen eller James Wellbeloved torrisar, men ajöss med Orijen då.


Azoo-Lina

 • Inlägg: 7328
 • Jag kan inte allt. Men väldigt mycket ;-)
  • Skåne
  • Fru Laurin
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #24 skrivet: 22 nov-10 kl 22:54 »

Hjälp, det hade jag ingen aning om.
Mina får mest Bozitas blötfoder men ibland Orijen eller James Wellbeloved torrisar, men ajöss med Orijen då.
Du vet väl att det finns larmrapporter om det mesta.
Sådana här grejer blåses ofta upp på diverse forum och när man kollar närmre så är det ofta någon som har gjort en hjna av en fjäder. Veterinärer tjänar pengar på att sälja RC och Hills, bla men inte Orijen. Inte konstigt att det fodret snabbt får skulden  ::) För övrigt så är Veterinärer oftast emot att man ger råmat och ben till katter också :-\ Dom tycker med andra ord oftast att torrisar är bättre än möss, och då finns det studier som visar ett direkt samband mellan UTI och torrfoder på katter. Ändå rekommenderar dom glatt mer torrfoder till katter som har varit sjuka :-X

Själv har jag fodrat med Orijen ända sedan det lanserades på marknaden och mina katter mår bättre på det än något annat torrfoder. Jag fortsätter med det trots varningar och larmrapporter  :D
Har en underbar gubbe, 4 omöjliga vovvar, 6 busiga katter, lagom många höns och ankor och ett par hundra tusen bin! Läs mer om oss här http://www.frulaurin.n.nu eller här http://oloflaurin.blogspot.com/

Urdjur

 • Inlägg: 48
  • Uppland
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #25 skrivet: 23 nov-10 kl 20:07 »
Citera
Varning för Orijen! I Danmark har flera veterinärer gått samman och ifrågasatt Orijen då flera katter som ätit fodret fått kraftigt förhöjda levervärden! Jag har inte lyckats få tag på den skriften men det har något att göra med att proteinet är svårt för katten att tillgodogöra sig i Orijens foder, vilket får konsekvenser för levern. Att katter har förhöjda levervärden upptäcks i princip inte förrän de blir riktigt sjuka. Hur fodret är för hund vet jag inte. Jag lägger ut länk när jag får mer konkret info..

Hej! Jag är veterinärstudent och ger själv Orijen till mina katter. Jag har försökt googla efter det du beskriver men inte hittat något - skulle gärna läsa deras synpunkter om du hittar.

Är du säker på att det var levervärdena och inte njurvärdena? Det du beskriver verkar typiskt för njurdiagnostik snarare än lever, där man kan se en påverkan rätt tidigt på blodprov utan att det behöver finnas speciellt mycket kliniska symptom. Njurarna kan också överbelastas av för mycket protein.

En spekulation från min sida är om de drabbade katterna kan ha varit överviktiga och sedan bytt foder till Orijen snabbt med restriktiv utfodring för att gå ner i vikt. Katter som bantas för fort kan nämligen få en leverpåverkan rätt lätt. Men då är det inte Orijens fel utan själva utfodringsrutinerna i samband med bantningen.

Ett problem med Orijen kan vara om katten är allergisk mot fisk, då merparten av proteinet i fodret är fisk. Å andra sidan har det bra smältbarhet så jag blir lite konfunderad över uppgifterna. När det gäller annan födoämnesallergi säger många djurägare att Orijen varit det bästa fodret de provat, som gett minst problem. Själv har jag bara gott att säga om Orijen i dagsläget.

Citera
För övrigt så är Veterinärer oftast emot att man ger råmat och ben till katter också :-\ Dom tycker med andra ord oftast att torrisar är bättre än möss, och då finns det studier som visar ett direkt samband mellan UTI och torrfoder på katter. Ändå rekommenderar dom glatt mer torrfoder till katter som har varit sjuka :-X

Mja, det är nog inte för att veterinärerna inte tror att en välbalanserad BARF-kost är bra för katten, utan för att de inte tror den genomsnittlige djurägaren att kunna sätta samman en sån kost. Man blir lätt luttrad efter ett tag när man t.ex. mött veganska djurägare som försöker föda upp sitt husdjur på vegetabilier, och då är det lättare att säga nej till allt. Detta också för att undvika problem med ansvarsnämnden. Om en veterinär säger "visst, kör på BARF" och djurägaren inte klarar opp det så kan det bli otrevligt för veterinären. För att ha ryggen fri skulle man då behöva lämna ut en komplett BARF-foderstat som hemgångsråd till djurägaren, och jag tror inte alla veterinärer skulle fixa att sätta ihop en sån.

Då är det lättare att rekommendera ett torrfoder. När det gäller torrfoder och urinproblem handlar det mer om torrfodrets sammansättning och att katten får i sig tillräckligt med vatten generellt än själva torrfodret. Det finns ju även medicinska foder som är särskilt lämpliga vid olika urinbesvär.

Katharina K

 • Inlägg: 293
  • Västergötland
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #26 skrivet: 23 nov-10 kl 20:18 »
Har inte orkat läsa hela tråden, men iaf.
Jag kan inte låta bli att reflektera över hur man med berått mod kan shippa hund/kattmat från Canada, med allt det innebär för miljö mm.
Jag är beredd att tro att den kattmat vi producerar i Sverige är nog så bra och nyttig för våra djur. Har under ett antal år frenetiskt undersökt den ena kattmatspåsen efter den andra utan att hitta några nämnvärda skillnader i näring.
Blev en gång erbjuden att att köpa en typ av kattmat som var det bästa av de bästa till det facila priset av nästan 200 kr kilot bara för det innehöll "nästan" bara kött. Då kan jag ju säja att jag kan få 100 % kött på ICA för halva priset.
Nej, mina katter äter torrfoder och "blötmat", det är enklast så, och de äter torrfoder och blötmat producerat i Sverige och de mår utmärkt.

Urdjur

 • Inlägg: 48
  • Uppland
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #27 skrivet: 24 nov-10 kl 12:39 »
Har inte orkat läsa hela tråden, men iaf.
Jag kan inte låta bli att reflektera över hur man med berått mod kan shippa hund/kattmat från Canada, med allt det innebär för miljö mm.

Det är förstås en viktig poäng, men i så fall inget som är specifikt relaterat till kattfoder. I så fall borde man kritisera alla som med "berått mod" äter apelsiner, åker till Mallis eller ägnar sig åt andra energikrävande vanor. Samtidigt är det långt ifrån säkert att kattmatsförpackningar från större märken med svensk text på verkligen är producerad i Sverige. Och även om den är det är det stor risk att råvaran, t.ex. slaktbiprodukter, ändå är importerad. I så fall är det bättre att tillverka torrfodret först och sen skeppa, så man slipper flytta en massa onödigt vatten över jordklotet.

Citera
Jag är beredd att tro att den kattmat vi producerar i Sverige är nog så bra och nyttig för våra djur.


Det beror förstås på vad man menar med bra och nyttig. Den mesta kattmaten man kan köpa i matvaruaffärer kan i mänskliga termer motsvaras av att du byter ut ca 50% av dina måltider mot motsvarande mängd hallonbåtar. Det är knappast bra och nyttigt, men man kan säkert leva på det utan att bli sjuk.

Om du hittar kattmat som producerats i Sverige med svenska råvaror och som därtill motsvarar den kost som katten äter naturligt och är evolutionärt anpassad för, så vill jag jättegärna veta.

Citera
Har under ett antal år frenetiskt undersökt den ena kattmatspåsen efter den andra utan att hitta några nämnvärda skillnader i näring.

Håller med dig fullständigt, men det betyder inte att alla är bra utan att alla är ganska dåliga.
 
Citera
Blev en gång erbjuden att att köpa en typ av kattmat som var det bästa av de bästa till det facila priset av nästan 200 kr kilot bara för det innehöll "nästan" bara kött. Då kan jag ju säja att jag kan få 100 % kött på ICA för halva priset.

Dåligt erbjudande med tanke på att rent "kött" är ett rätt kasst foder för katter. Sånt som hjärta, lever och köttiga ben m.m. måste också ingå. Jag köper en 20 kilo säck med Orijen för ca 1000 kr och får den levererad hem till dörren. Det blir 50 kr/kilot.

Citera
Nej, mina katter äter torrfoder och "blötmat", det är enklast så, och de äter torrfoder och blötmat producerat i Sverige och de mår utmärkt.

Att det är enkelt eller inte har ju inte med kattens välmående att göra. Å andra sidan tycker jag det är ganska enkelt att beställa en säck foder på nätet, få den levererad hem till dörren, och därefter med en skopa servera mina katter i en skål. Det kunde knappast bli enklare om inte bra kattfoder regnade ner som manna från himlen.

Att ett torrfoder till sin sammansättning är mindre bra/nyttig innebär inte att alla katter som äter av den kommer att må dåligt. Motion, tillgång till utevistelse och många andra förutsättningar spelar in. Många katter får diabetes och/eller blir överviktiga (med ökad risk för ledproblem m.m.) p.g.a. vad de äter och hur de lever. Att i det läget gradvis byta foder så man får en mindre kolhydratrik kost blir då en viktig åtgärd.
« Senast ändrad: 24 nov-10 kl 12:44 av Urdjur »

Nina W

 • Inlägg: 3419
  • Värmland
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #28 skrivet: 24 nov-10 kl 12:50 »
Jag använde Orijens kattmat i ungefär ett år till Såfin och hon mådde bra. Men så läste jag det där med leverproblem på bukefalos-katt forumet. Orijens innehåller en massa örter också och katter är ju inte direkt gjorda för att käka det, jag tänkte att det kanske var därför vissa blev sjuka. Nu kör jag med Kattys nyttiga bitar från Granngården + Mjau i gele, ett helt uppvispat ägg ibland (har aldrig märkt att hon skulle få dålig päls av äggvita!) och så jagar hon själv. 16 1/2 år gammal och frisk.

Katharina K

 • Inlägg: 293
  • Västergötland
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #29 skrivet: 24 nov-10 kl 18:52 »
Nina W: Vår kisse får samma som din och är snart 14 år, pigg och frisk. Hon äter även allt det vi äter, det gillar hon mest.
Jag kommer iaf aldrig att köpa kattmat från Canada.

Detta står på Kattys nyttiga bitar och då får man väl tro på det:

.Bozita Feline torrfoder och våtfoder är svensktillverkat kattfoder av högsta kvalitet, baserat på förstklassiga svenska råvaror. Fodret innehåller alla de näringsämnen, vitaminer och mineraler som din katt behöver för att må bra.
« Senast ändrad: 24 nov-10 kl 18:58 av Katharina K »

Urdjur

 • Inlägg: 48
  • Uppland
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #30 skrivet: 24 nov-10 kl 19:11 »
Citera
Bozita Feline torrfoder och våtfoder är svensktillverkat kattfoder av högsta kvalitet, baserat på förstklassiga svenska råvaror. Fodret innehåller alla de näringsämnen, vitaminer och mineraler som din katt behöver för att må bra.


Skönt att den tycks vara producerad i Sverige åtminstone. Att den innehåller alla näringsämnen som behövs tror jag ingen betvivlar. Problemet med kattmat av den här typen är istället att den innehåller en massa näring som inte behövs, och det är den som ställer till det. Här är ingredienslistan för tonfiskvarianten:
http://www.bozita.com/sv/Ovriga-produkter/Kattmat/kattyansjovis/

På ingredienslistor kommer det som produkten består mest av först. Först på ingredienslistan hittar vi vete! Sånt man gör vetekatter av alltså.  :P

Precis som med människor: ser man till att vetebullarna omvandlas till spring i benen så blir det nog ingen hälsorisk och man kan säkert vräka i sig snabba kolhydrater. Men gör man inte det är fetma och diabetes vanliga följder, ännu mer så för katten som är en obligat köttätare till skillnad från människan som är allätare. Se t.ex. kattdiabetestråden i detta forum.

skiesabove

 • Inlägg: 1705
 • Kaninnörd med intresse av självhushållning
  • Norrbotten
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #31 skrivet: 24 nov-10 kl 23:31 »
Jag hade gärna BARF:at mina katter när jag hade, men dom vrålvägrade. Hade en katt som vägrade allt utom whiskas torrfoder - och då menar jag ALLT.
Varför ska man ge massa biprodukter av spannmål? Samma till hundar? Varför?

Svar: För att det är BILLIGT.

När jag skaffar katt igen blir det kött, inälvor och köttiga ben som gäller ^^. Förhoppningsvis fångar dom en del av det själva!
//Lina
Kaninhemsidan: www.ronnbacks-kaniner.se

Attes matte

 • Inlägg: 4333
  • Jämtland
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #32 skrivet: 24 nov-10 kl 23:48 »
Det var ju lite humor när priserna på hundfoder (torrfoder) gick upp för ett tag sen. När man frågade återförsäljarna om orsaken så sa dom att det var för världspriset på spannmål hade gått upp...  ::)  Tragikomiskt...

/Sara
Renoverings-bloggen: www.flatcoated.se/racksjon
Atte-bloggen: www.flatcoated.se/blog

Katharina K

 • Inlägg: 293
  • Västergötland
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #33 skrivet: 25 nov-10 kl 09:41 »
Har mailat tillverkaren och frågat varför de använder vete om det nu är skadligt.

esten

 • Inlägg: 2093
  • -
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #34 skrivet: 25 nov-10 kl 11:26 »
Fodret för silverräv verkar vara ett bra foder om man funderar på att tillverka KATTMAT själv .

Även blåräv och mink skulle kunna gå , men de är nog mer anpassade till hund .
« Senast ändrad: 25 nov-10 kl 11:51 av esten »

Nina W

 • Inlägg: 3419
  • Värmland
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #35 skrivet: 25 nov-10 kl 11:41 »
Nu skulle väl tråden hadla om kattmat, men angående hundmat så såg jag ett tv-program för länge sedan. Då kom man fram till att spädgrisfoder var minst lika bra för hundar som det som kallas hundmat... Det är garanterat skonsamt för magen och hygieniskt för små spädgrisar är känsliga som bäbisar. Näringsinnehållet liknade det i Doggy torrfoder. Och priset: Knappt hälften!
Spädgrisfodret skulle till och med kunna duga bra till oss människor så ett par killar provsmakade. Inte så illa som dom trott, men dom skulle fort bli uttråkade... Man gjorde även en prisjämnförelse mellan katt och hundmat kontra innehåll. Det konstanterades att kattmaten bara var lite dyrare att tillverka, högre köttinnehåll och oftast mindra förpackningar.
Men den största orsaken till den enorma prisskillnaden är att folk är beredda att betala mer för kattmat!
« Senast ändrad: 25 nov-10 kl 23:19 av Nina W »

tinna.m

 • Inlägg: 2451
  • Skåne
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #36 skrivet: 25 nov-10 kl 11:55 »
Nu skulle väl tråden hadla om kattmat, men angående hundmat så såg jag ett tv-program för länge sedan. Då kom man fram till att spädgrisfoder var minst lika bra för hundar som kallas hundmat... Det är garanterat skonsamt för magen och hygieniskt för små spädgrisar är känsliga som bäbisar. Näringsinnehållet liknade det i Doggy torrfoder. Och priset: Knappt hälften!
Spädgrisfodret skulle till och med kunna duga bra till oss människor så ett par killar provsmakade. Inte så illa som dom trott, men dom skulle fort bli uttråkade... Man gjorde även en prisjämnförelse mellan katt och hundmat kontra innehåll. Det konstanterades att kattmaten bara var lite dyrare att tillverka, högre köttinnehåll och oftast mindra förpackningar.
Men den största orsaken till den enorma prisskillnaden är att folk är beredda att betala mer för kattmat!

En "kändisprimadonna" sålde Grisex i småförpackningar och kallade det bantningspreparat. Vill minnas att det var i rätten och vände, - Med "rätt" dosering gick du ju ner i vikt. De flest nyttigheter fanns ju med, då gris och människa har ganska lika näringsbehov.

Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Melsäter

 • Inlägg: 514
 • Naturens kraft är en gåva
  • Södermanland
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #37 skrivet: 25 nov-10 kl 12:15 »
Mina utekatter fick mycket glansigare päls efter de började få Orijen. De får också naturtillskott i from av gnagare och småfåglar...

Och innekatten, som jag försökt banta ned med alla möjliga fodervarianter utan framgång, gick ned en hel del på Orijen. Numera så äter hon inte ens upp den lilla portionen som hon får morgon och kväll - det är nog rimligt då hon rör sig ytterst lite.

Dumt att frakta hit över Atlantan.... kan inte någon börja producera motsvarande i Sverige?
Nystart i livet med katter och höns - Sörmlandsnaturen omfamnar

Katharina K

 • Inlägg: 293
  • Västergötland
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #38 skrivet: 25 nov-10 kl 14:21 »
En "kändisprimadonna" sålde Grisex i småförpackningar och kallade det bantningspreparat. Vill minnas att det var i rätten och vände, - Med "rätt" dosering gick du ju ner i vikt. De flest nyttigheter fanns ju med, då gris och människa har ganska lika näringsbehov.

Ha..ha..låter som Sällskapsresan, den om Gustav Wasa SPA, med bantningschipsen.

mysfaktor

 • Gäst
SV: fodret ORIJEN!
« Svar #39 skrivet: 27 nov-10 kl 12:41 »
Använder själv fodret till katterna hemma.. dyrt men o andra sidan... dom är värda det.. skippar en eller två fika på stan i månaden så de betalt.. och det är bra foder med... faktiskt det bästa jag prövat... önskar bara priset vore mindre dock ;)
foderbilen tar 519kr för 7kg ORIJEN= 74kr/kg ,inte farligt alls tycker jag!
då är ju hills natures best DYRARE med 449kr för 4kg=112kr/kg
såmed orijen får du ett bra foder billigt  :D


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

603 gäster, 4 användare
mommo, Palle500, Svampmonster, gorlan

* Forum

* Om tidningen Åter- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser