Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Basutrustning för vin  (läst 19580 gånger)

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Re:Basutrustning för vin
« Svar #40 skrivet: 10 okt-07 kl 13:18 »
Nu hitta jag ett recept på potatisvin och tänkte idag fixa iordning potatisen...sen får det stå medan jag är i Thailand :-)

Datte idag även igång svartvinbärsvinet som ska jäsa 3 månader..

Lite lustigt det här hur jag håller på med alla vinexperiment då jag inte dricker själv utan mer bara smakar  :D
fast det är ju experimenterandet som är roligt  :P

Potatisvin
10 L vatten
5 kg socker
1 kg potatis i skivor frysta över natten
2 st skivade citroner
1 stort pak russin
2 tsk hjorthornsalt
1/5 pak jäst
Allt röres samman i ett stort spann ,
Får stå i 4-5 veckor
Silas upp, får stå att sjunka i ytterligare 2 veckor.
Tappas upp på flaskor

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
Re:Basutrustning för vin
« Svar #41 skrivet: 10 okt-07 kl 14:41 »
Är det verkligen gott med potatisvin - eller dricker man det för effektens skull? OBS, det är inte menat som en gliring, undrar verkligen. För jag har ett recept på palsternacksvin, som påstås vara fantastiskt i boken, och ett annat på nässelmjöd. Har bara lite svårt att fatta att såna råvaror kan bli "vin", särskilt som nässlor med annan jäsning lätt blir till stinkande gödningsmedel. Finns det några andra som dricker så ovanliga drycker, så berätta gärna om hur det smakar mm.

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
Re:Basutrustning för vin
« Svar #42 skrivet: 10 okt-07 kl 18:20 »
Nu hitta jag ett recept på potatisvin och tänkte idag fixa iordning potatisen...sen får det stå medan jag är i Thailand :-)

Datte idag även igång svartvinbärsvinet som ska jäsa 3 månader..

Lite lustigt det här hur jag håller på med alla vinexperiment då jag inte dricker själv utan mer bara smakar  :D
fast det är ju experimenterandet som är roligt  :P

Potatisvin
10 L vatten
5 kg socker
1 kg potatis i skivor frysta över natten
2 st skivade citroner
1 stort pak russin
2 tsk hjorthornsalt
1/5 pak jäst
Allt röres samman i ett stort spann ,
Får stå i 4-5 veckor
Silas upp, får stå att sjunka i ytterligare 2 veckor.
Tappas upp på flaskor
Jag är heller ingen vindrickare men experimenterar ändå, kan vara roligt att ha i framtiden eller smaka lite nån gång! :D

5 kg socker i 10 liter vatten är väldigt mycket. Det kommer att bli riktigt sött för du är aldrig så jäsa ut allt socker. 5 kg socker borde räcka till 20 liter vin som du sen eftersötar lite. Dessutom tillkommer socker från russin, och stärkelsen i potatisen omvandlas väl också till socker.
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Re:Basutrustning för vin
« Svar #43 skrivet: 10 okt-07 kl 18:59 »
Citera
Är det verkligen gott med potatisvin - eller dricker man det för effektens skull? OBS, det är inte menat som en gliring, undrar verkligen. För jag har ett recept på palsternacksvin, som påstås vara fantastiskt i boken, och ett annat på nässelmjöd. Har bara lite svårt att fatta att såna råvaror kan bli "vin", särskilt som nässlor med annan jäsning lätt blir till stinkande gödningsmedel. Finns det några andra som dricker så ovanliga drycker, så berätta gärna om hur det smakar mm.

jodå det smakar bra...fast nu vet ju inte jag om det är lika som det receptet jag gjort efter för många år sen. Grejen med potatisvin...ja enligt mig då..är att det ska få stå länge, nu pratar vi månader och gärna år.
Har även hört att någon gjort vin på morötter! undrar hur det smakar!!!

Citera
Jag är heller ingen vindrickare men experimenterar ändå, kan vara roligt att ha i framtiden eller smaka lite nån gång!

5 kg socker i 10 liter vatten är väldigt mycket. Det kommer att bli riktigt sött för du är aldrig så jäsa ut allt socker. 5 kg socker borde räcka till 20 liter vin som du sen eftersötar lite. Dessutom tillkommer socker från russin, och stärkelsen i potatisen omvandlas väl också till socker.  

bra du påpeka det! det verkar vara lite mycke socker ja...Jag tar nog hälften av sockret! alltså 2,5 kg till 10 liter...och sen tänkte jag ta starkvinsjäst iställe för hjortronsalt och jäst.

Citera
Vin enligt mormor Elsa

2 l svarta vinbär
2 l vatten
6 sockerbitar/dag i 90 dagar

Mormor använde en 10 liters svagdricksflaska till vinframställningen.

(6 sockerbitar = 20 gram)

jag räkna även på detta...det blir ju totalt 1,8 kg på den lilla satsen...är det rimligt?
kom att tänka på det då jag börja blanda detta idag..3 sockerbitar..eller 1 kg socker totalt känns mer "okej"...eller ska man tillsätta så mycker pga att det görs under så lång tid?

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:Basutrustning för vin
« Svar #44 skrivet: 10 okt-07 kl 20:36 »
kom att tänka på det då jag börja blanda detta idag..3 sockerbitar..eller 1 kg socker totalt känns mer "okej"...eller ska man tillsätta så mycker pga att det görs under så lång tid?

Det funkar med antalet sockerbitar. Hur sockerbitarnas vikt stämmer kan jag inte verifiera då jag använde just sockerbitar. Men det är min mamma som vägt sockerbitarna, och jag tror på henne ;)

Däremot stämmer det säkert att allt socker inte jäses ut, för det blir ett sött dessertvin. Dock väldigt gott!
Min sambo (som inte dricker alkohol, apropå er andra som ändå håller på med detta utan att vara storkonsumenter) satte svartvinbärsvin på ett annat sätt i år. Hon satte till socker under få tillfällen, kanske fyra ggr fast det stod vid tre, enligt receptet(!), hon har lite svårt att följa recept ;) Det har jäst luuuugnt, ingen aktivitet har synts i jäsröret, men provsmakningar har visat att det inte smakar vinäger men rätt "surt". Idag kollade vi igen och det smakar rätt ok, lite surt fortfarande, mer som ett vanligt vin, men det behöver mogna ett tag. Kanske är den totala sockermängden mindre i hennes Internethittade recept, än i min mormors recept. Sambon är tyvärr inte hemma, så jag kan inte fråga just nu hur det receptet ser ut.

Så min slutsats är: pröva med mindre socker om du vill ha ett mer "vanligt" vin. Blir det för surt går det väl att tillsätta mer efteråt, antingen om jästen självdött och inte går att skaka liv i eller annars efter att ha tillsatt jässtopp... Fast det är bara en spontan teori  ;)
« Senast ändrad: 10 okt-07 kl 20:38 av Rafiki »
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:Basutrustning för vin
« Svar #45 skrivet: 10 okt-07 kl 20:51 »
Jag använde Humles fruktvinskalkylator och mitt kalkylark för vinberäkning. Teoretiskt sett skulle sockermängden till svartvinbärsvinet jäsa ut till över 25%. Det står inget om vilken jäst som används, men det här måste bli ett oerhört sött vin. Speciellt om bakjäst används.


Även tidigare nämnda potatisvin skulle enligt mina beräkningar hamna i samma klass. Där nämns 1/5 paket jäst. Det måste betyda bakjäst. Efter vad jag hört dör bakjäst av alkoholförgiftning vid 7-8%. Resterande socker jäser alltså inte ut.
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:Basutrustning för vin
« Svar #46 skrivet: 10 okt-07 kl 21:14 »
Jag använde Humles fruktvinskalkylator och mitt kalkylark för vinberäkning. Teoretiskt sett skulle sockermängden till svartvinbärsvinet jäsa ut till över 25%. Det står inget om vilken jäst som används, men det här måste bli ett oerhört sött vin. Speciellt om bakjäst används.

Det tillsätts ingen jäst i originalreceptet från min mormor. Endast de naturliga jästsvamparna på bären. Och det blir som sagt sött  8)  inget man dricker ett helt glas av, används mer som likör fast alkoholsvagare.  Mycket fyllig svartvinbärssmak, och rätt "tjockt" vin. Vilket i sig tyder på mycket kvarlämnat socker. Jag drack det redan som barn  ;D
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Re:Basutrustning för vin
« Svar #47 skrivet: 10 okt-07 kl 21:38 »
Citera
Det tillsätts ingen jäst i originalreceptet från min mormor. Endast de naturliga jästsvamparna på bären. Och det blir som sagt sött    inget man dricker ett helt glas av, används mer som likör fast alkoholsvagare.  Mycket fyllig svartvinbärssmak, och rätt "tjockt" vin. Vilket i sig tyder på mycket kvarlämnat socker. Jag drack det redan som barn  

jag kör på orginalreceptet! Ett sött deservin kan man väl alltid testa  ;D
och sockerbitar kom vi fram till här är enklare att få i det smala hålet på bryggerikärlet  :D
Citera
Även tidigare nämnda potatisvin skulle enligt mina beräkningar hamna i samma klass. Där nämns 1/5 paket jäst. Det måste betyda bakjäst. Efter vad jag hört dör bakjäst av alkoholförgiftning vid 7-8%. Resterande socker jäser alltså inte ut.

tänkte använda en sån där starkvinjästsats till potatisvinet!
men funderar på att dra ner på sockret där för ett sött sådant är inte gott....

kolaren

  • Inlägg: 190
Re:Basutrustning för vin
« Svar #48 skrivet: 10 okt-07 kl 21:52 »
Nu var jag inne på vintråden oxå, blir inte mycket gjort ikväll, det här äppelvinet blev jag sugen på, står här med otaliga korgar äpplen som jag inte orkar packa in i tidningspapper... Hur gör man? alla tips mottages tacksamt, i synnerhet dem som inte innebär att man måste uppsöka konstiga specialbutiker (förr sålde alltid den lokala målaren allt mellan turbojäst & färdigt destillat men jag vågade inte fråga sist, kändes fjärran från designtapeterna på colorama)

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Re:Basutrustning för vin
« Svar #49 skrivet: 11 okt-07 kl 09:02 »
Citera
Nu var jag inne på vintråden oxå, blir inte mycket gjort ikväll, det här äppelvinet blev jag sugen på, står här med otaliga korgar äpplen som jag inte orkar packa in i tidningspapper... Hur gör man? alla tips mottages tacksamt, i synnerhet dem som inte innebär att man måste uppsöka konstiga specialbutiker (förr sålde alltid den lokala målaren allt mellan turbojäst & färdigt destillat men jag vågade inte fråga sist, kändes fjärran från designtapeterna på colorama)

jag följde ett recept som fanns med i starkvinsjästsatsen (en förpackning med jäst och lite sånt, allt man behöver alltså  ;D) finns på färgaffären.

starkvin:
16 kg äpplen som jag bara hacka ner i bitar..ganska små bitar för att få ut maximalt med smak. Jag var inte noga hur äpplerna såg ut.
20 liter kokande vatten
1 jäst och 1 jästnäringspåse
totalt 5 kg socker som jag hade i 500gr innan jag sila av samt 3,5 kg efter silningen och 1 kg efter 10 dagars jästning..
sen är förfarande t som vid vanlig vinberedning

vissa silar av frukten efter 5 dygn...jag lät det stå och jäsa ut för att få ut max med smak.


Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:Basutrustning för vin
« Svar #50 skrivet: 11 okt-07 kl 10:07 »
Sambon är tyvärr inte hemma, så jag kan inte fråga just nu hur det receptet ser ut.

Så min slutsats är: pröva med mindre socker om du vill ha ett mer "vanligt" vin. Blir det för surt går det väl att tillsätta mer efteråt, antingen om jästen självdött och inte går att skaka liv i eller annars efter att ha tillsatt jässtopp... Fast det är bara en spontan teori  ;)


Hittade en massa olika svartvinbärsvinsrecept på nätet. Vi kunde nämligen inte hitta det recept min sambo använt sig av. Hon hade hittat det i ett forum och inte kopierat det. Men hon tror att hon lagt i knappt 3 kg socker till 7 liter vatten och 4 liter svarta vinbär. Jag tycker mig märka att min mormor var väldigt förtjust i sött ;)

Här hittade jag ytterligare ett:
(http://favoritrecept.blogspot.com/2006/07/ltt-svartvinbrsvin-black-currant-wine.html)

Lätt svartvinbärsvin (Black currant wine)
5 liter kokt, avsvalnat vatten
3 liter repade svarta vinbär
8 sockerbitar varje dag i tre månader

1 plastdamejeanne eller en stark glasflaska med patentkork

GÖR SÅ HÄR:

1. Lägg de repade, lätt krossade vinbären i damejeannen
2. Häll över det kokta vattnet som fått svalna till cirka 30 grader
3. Lägg i 8 sockerbitar, skaka och låt stå i rumstemperatur (18-20 grader)
4. Mata vinet med 8 sockerbitar och skaka varje dag i tre månader
5. Mot slutet bör man öppna flaskan försiktigt eftersom trycket är stort
6. Låt vinet vila ytterligare några veckor innan Du silar ifrån bären och häller upp på flaskor

Vinbären ska inte sköljas innan. Då avlägsnar man jästsvamparna som finns naturligt på skalen. Men särskild vinjäst kan förstås tillsättas till denna dryck om man så vill.
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Re:Basutrustning för vin
« Svar #51 skrivet: 11 okt-07 kl 11:05 »
Citera
Jag tycker mig märka att min mormor var väldigt förtjust i sött


 ;D och starkt troligen  ;D

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:Basutrustning för vin
« Svar #52 skrivet: 11 okt-07 kl 16:08 »
 ;D och starkt troligen  ;D

Nej, hon var sträng nykterist... Det är nog bara min mormor som lyckats få ihop de här båda delarna  ;)  Hon lär ha sagt:
"Om det blir alkohol så gör det ingenting för det är bara medicin."
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

kolaren

  • Inlägg: 190
Re:Basutrustning för vin
« Svar #53 skrivet: 11 okt-07 kl 20:44 »
Tack för bra tips, äpplena ligger på slaktbänken & jag hoppas bara jag kan hålla mig från att smaka för mycket innan det jäst färdigt denna gången  ;D

Radar

  • Inlägg: 1693
    • Jämtland
Re:Basutrustning för vin
« Svar #54 skrivet: 11 okt-07 kl 23:13 »
Tack för bra tips, äpplena ligger på slaktbänken & jag hoppas bara jag kan hålla mig från att smaka för mycket innan det jäst färdigt denna gången  ;D

Du kanske ska göra två laddningar på en gång. Då gör det inte så mycket om det råkar försvinna en del från den ena.  8)
Tiden går, som allting annat.
Här går den fort så förbannat.

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Re:Basutrustning för vin
« Svar #55 skrivet: 12 okt-07 kl 10:29 »
Citera
Nej, hon var sträng nykterist... Det är nog bara min mormor som lyckats få ihop de här båda delarna    Hon lär ha sagt:
"Om det blir alkohol så gör det ingenting för det är bara medicin."

min morfar var en renlevnadsmänniska..väldigt hälsosam och åt inget som var onyttigt...yerbate 2 ggr dagligen för att rena kroppen,,,fastade ett par veckor vid 2 tillfällen per år...men sen hade han ett starkt sött vin..troligen svartvinbär,...som han hällde upp i en äggkopp och smutta i sig. fast detta hände väl bara typ till midsommar och jul samt om det florera förkylning runt honom  ;D till medicinst bruk alltså...
trots att jag sällan dricker något själv så kan en whiskey linka ner vid förkylningssymptom samt magsjuka...det bränner nog bort lite bakterier tror jag  :D
vin tycker jag är trevligt att smaka på.. till maten främst...som en smakförstärkare..

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:Basutrustning för vin
« Svar #56 skrivet: 12 okt-07 kl 10:38 »
men sen hade han ett starkt sött vin..troligen svartvinbär,...som han hällde upp i en äggkopp och smutta i sig. fast detta hände väl bara typ till midsommar och jul samt om det florera förkylning runt honom  ;D till medicinst bruk alltså...

Ja, de var nog inte helt ute och cyklade med sitt "medicinska vin", det måste krylla av antioxidanter i svartvinbärsvin antar jag med tanke på hur stark svart färg vinbären har  8)


trots att jag sällan dricker något själv så kan en whiskey linka ner vid förkylningssymptom samt magsjuka...det bränner nog bort lite bakterier tror jag  :D

Det tror jag med, om inte annat värmer det gott. Fast jag inte tycker om whiskey, så kan jag ibland ta en en skvätt just när förkylningen bryter ut.
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Re:Basutrustning för vin
« Svar #57 skrivet: 12 okt-07 kl 12:23 »
Citera
Det tror jag med, om inte annat värmer det gott. Fast jag inte tycker om whiskey, så kan jag ibland ta en en skvätt just när förkylningen bryter ut.
jag har lärt mig att tycka om whiskey...tidigare tyckte jag det var vidrigt , så vidrigt att jag tvingades blanda med gingerale  :-[ men sen kom en kompis hem med en riktigt fin whiskey från utlandet...en kvalitetsvara, ingen blended variant. Och då jag smaka den kunde jag verkligen känna all smaker...det där brända och speciella smaker.. så det beror nog MYCKET på kvalitet  :D

Våmhuskullan

  • Inlägg: 1519
    • -
Re:Basutrustning för vin
« Svar #58 skrivet: 12 okt-07 kl 19:27 »
tänkte tala om att jag skicka en flaska äppelvin till en polare som halsar en del vin samt så smaka jag och dotter vinet idag och här kommer bedömningen, enig ska kanske tilläggas ;):
Himmelskt gott! läskande, inte sött inte surt ytan tamme f-n perfekt!!!
Nästa höst blir det då bara det på alla äpplen  ;D ;D ;D ;D

Rafiki

  • Inlägg: 220
  • Sörmjölebo i förskingringen
    • Odling i staden
Re:Basutrustning för vin
« Svar #59 skrivet: 13 okt-07 kl 10:53 »
Jag undrar hur ni gör med jäsröret efter färdig brygd. Lyckas ni göra rent det eller köper ni ett nytt till nästa gång? Eller gör det inte så mycket om det finns t.ex. lite äppelrester, som i mitt fall, kvar?
Det finns många skyddsmedel mot frestelser. Det bästa är feghet.
– Mark Twain


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

470 gäster, 3 användare
praktejder, ärt, Galaxie

* Forum

* Om tidningen Åter



- En tidning med djupa rötter.
/Margit

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser