Det där med frystiden för varmt och kallt vatten låter intressant. Kanske ämne för ett spännande experiment om kylan består.
Sagt och gjort!
Klockan 18:48 hällde jag i en skål upp ljummet vatten från samma hink som kaninerna fått vatten ur. I en likadan skål, stående precis bredvid, hällde jag kallt vatten.
Utetemperaturen är ett par grader minus.
Efter en halvtimme kände jag på vattnet i båda skålarna. Inget hade hänt mer än att det ljumma vattnet var lite mindre ljummet och det kalla var, eh, kallt.
Efter ytterligare en halvtimme var jag ut och kontrollerade igen. Båda skålarna innehöll nu vatten som kändes kallt.
Efter ytterligare en timme såg det ut som kristaller på ytan av det kalla vattnet.
Och nu, klockan 21:30 ungefär, var jag ut och inspekterade experimentet igen. Nu var det isbark på ytan av det kalla vattnet, men ingen på det från början ljumma vattnet.
Detta strider till synes mot "Mpemba-effekten". Som seriös vetenskapsman kan inga resultat godtas utan att kontrolleras mot Google, vilket gav en del intressanta länkar. Bland annat denna:
http://www.straightdope.com/columns/read/422/which-freezes-faster-hot-water-or-cold-waterVarför var den intressant? Jo, den beskriver ett verkligt experiment, istället för tredjehandsrapporter av andras experiment. Liksom i mitt fall visade sig kallt vatten frysa snabbare än ljummet. Kokhett vatten frös dock snabbare än kallt. Det sistnämnda har jag förstås inte provat, då det skulle vara korkat att servera kaninerna kokhett vatten.