Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  stenskiva i botten på köksspis  (läst 8304 gånger)

leifhh

  • Gäst
stenskiva i botten på köksspis
« skrivet: 22 jan-07 kl 10:08 »
Fick i helgen Jan Hedhs (det heter han väl?) inspirerande brödbok av min ömma hustru. Han tyckte att man kunde efterlikna effekten av en vedeldad stenugn genom att lägga en stenskiva i bottnen av sin ugn och baka sitt bröd på denna skiva.

Är det någon här som provat metoden?
Vad tyckte ni om den?

Attis

  • Inlägg: 654
    • -
Re:stenskiva i botten på köksspis
« Svar #1 skrivet: 22 jan-07 kl 11:50 »
Jag har en  ;D

Fick den ifrån ett stehuggeri för 200 kr.
Jag var dock lite dum, beställde efter måttet i botten på ugnen. Så den är för bred för att placeras högre upp. Är mest ett problem när jag gör pizza, brukar inte vara så lätt att få färg på kanterna.

Brödet brukar dock bli lite bättre än utan sten, svårt att säga precis hur (kanske mest psykologiskt?). Jag tycker i alla fall att skorpan undertill blir bättre, brödet reser sig lite mer också.

Du behöver också någon form av "brödspade" för att kunna lägga av och ta upp brödet. Jag gjorde en av masonite. Det krävs några försök för att bli polare med spaden, bröden ser lite missbildade ut i början.  :D

/Attis

hemmamamman

  • Inlägg: 492
    • Närke
    • http://hemmamammansliv.blogspot.com/
Re:stenskiva i botten på köksspis
« Svar #2 skrivet: 22 jan-07 kl 15:44 »
Har läst i en bok att man kan köpa en oglaserad terrakottasten på byggvaruhuset och använda som bakplatta i ugnen. Blir tydligen lika goda stenugnsbakade pizzor som på pizzerian. Har dock inte provat själv. Men ska göra det så snart jag får tummen ur det berömda och tar mig till byggvaruhuset. ;)
Hemmamamma, tre barn, en gubbe, 4 marsvin, extraknäcker som sjuksköterska. Samlar på spartips.

gust1880

  • Inlägg: 52
Re:stenskiva i botten på köksspis
« Svar #3 skrivet: 22 jan-07 kl 17:51 »
När jag bakar tunnbröd eller annat liknande bröd så använder jag en plan bakplåt att skicka in och ta ut brödet med. En så med en nedvikt kant i ena kortsidan. Kräver lite träning men fungerar jättebra. Har f ö en sådan plåt i ugnen hela tiden vid t ex tunnbrödsbak och använder den andra att skicka in och ta ut med. Vi behov får man mjöla den som man använder utanför ugnen för att degen inte ska fastna.

Hus-Modern

  • Inlägg: 14
    • Hus-Modern
Re:stenskiva i botten på köksspis
« Svar #4 skrivet: 25 jan-07 kl 16:41 »
Jag använder en skiva av granit. Det tar en stund att få den varm, men den är den suverän. Pizzorna blir krispiga och goda. Om man sprayar in lite vatten när man sätter in brödet så får det en otroligt fin skorpa.
Rekomenderar starkt en baksten/ugnssten!
Syltning, saftning och bakning.

aavaen

  • Gäst
Re:stenskiva i botten på köksspis
« Svar #5 skrivet: 26 jan-07 kl 00:36 »
Svar från aavän
En skiva av täljsten är det bästa. Pizzaugnarna har en botten av täljsten fråga i östersundstrakten. Skivan kan sågas till med en vinkelslip med kapskiva för sten. Det ena man behöver är en tumstock, en rak bit tegelläkt eller dyl och 2 små tvingar. Tegelläkten eller brädan har man för att kunna såga rakt.
Som brödspade tycker jag att en 3,2mm plywood som är inoljad med olivolja. OBS man sågar till denna som en gammaldags bakspade med handtag och snedslipade kanter. När man sedan använder denna är det en förutsättning att man mjölar densamma annars fastnar brödkakan eller pizzan.
När man bakar pizza måste botten vara helt hel annars läcker pizzan och fastnar.
När man gör rent skivan använder man wn "japanspackel" som man använder när man finspacklar vid målningsförberedelser.

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:stenskiva i botten på köksspis
« Svar #6 skrivet: 26 jan-07 kl 00:50 »
Svar från aavän
En skiva av täljsten är det bästa. Pizzaugnarna har en botten av täljsten fråga i östersundstrakten. Skivan kan sågas till med en vinkelslip med kapskiva för sten. Det ena man behöver är en tumstock, en rak bit tegelläkt eller dyl och 2 små tvingar. Tegelläkten eller brädan har man för att kunna såga rakt.
Som brödspade tycker jag att en 3,2mm plywood som är inoljad med olivolja. OBS man sågar till denna som en gammaldags bakspade med handtag och snedslipade kanter. När man sedan använder denna är det en förutsättning att man mjölar densamma annars fastnar brödkakan eller pizzan.
När man bakar pizza måste botten vara helt hel annars läcker pizzan och fastnar.
När man gör rent skivan använder man wn "japanspackel" som man använder när man finspacklar vid målningsförberedelser.

Det här låter ju suveränt. Var köper man täljstensskivor ? Hos nån kaminfirma ?

Hur tjock ska den va ? 10-20-30 mm ??

"japanspackel" använder alla seriösa pizzabagare i min landsända att skrapa rent sina bakbord så det låter helt rimligt.  :)

aavaen

  • Gäst
Re:stenskiva i botten på köksspis
« Svar #7 skrivet: 26 jan-07 kl 01:10 »
hej, svar ca 15-20mm. I skrivande stund har jag ingen adress. Ring Köpmannaföreningen i Östersund och fråga efter någom håller på med täljsten däruppe.
Fick själv en täljstensplatta i present och den kom däruppe ifrån
aavän

Prins Tuvstarr

  • Redaktör
  • Inlägg: 1891
  • Var frukt har sin mognadstid.
    • Dalsland
Re:stenskiva i botten på köksspis
« Svar #8 skrivet: 26 jan-07 kl 01:19 »
Vet inte om det är rätt produkt, men titta i länken Vitis?

http://www.j-davidssons.se/

Se under Tillbehör - Täljsten -Täljstensplatta
Säljes hos Josef Davidssons Eftr. AB

Björndalen – mitt blivande hem, timmerkoja 13,5 m², skog, grusväg, skogstjärn, ved, stearinljus, frukt, bär, nötter, frön, torkolla, tallsåpa, ull, lin, skinn, enkelhet, Thoreau, film, böcker, kreativ, glad … och världsfred.

Åter nr 1/13

Attis

  • Inlägg: 654
    • -
Re:stenskiva i botten på köksspis
« Svar #9 skrivet: 26 jan-07 kl 09:10 »
Jag brukar bara göra rent den i vatten, under kranen nån gång då och då. Blir bra det med  ;)

Är det inte i Handöl som dom bryter täljsten? Ligger längs den väg som hette E75 förut (har glömt vad den heter nu). Förbi Ånn och sen in mot Storulvån.

Men ring och kolla att dom fortfarande håller på där innan  ;D.
/Attis

aavaen

  • Gäst
Re:stenskiva i botten på köksspis
« Svar #10 skrivet: 26 jan-07 kl 22:39 »
hej, har varit ute och botaniserat på nätet, en adress:

www.annsjobygden .se

äterkommer om jag hittar något mer konkret

koko

  • Gäst
Re:stenskiva i botten på köksspis
« Svar #11 skrivet: 02 feb-07 kl 17:40 »
Jag tycker att undersidan blir likadan som i stenugn när man har ett "evighets-bakplåtspapper" att baka med... ::)

Matglada Tänkaren

  • Inlägg: 138
    • Dalarna
Re:stenskiva i botten på köksspis
« Svar #12 skrivet: 21 feb-07 kl 02:09 »
Hej!
Jag har i många år bakat med billigare material; vanliga oglaserade klinkers som jag lägger på gallret. Jag lägger flera bredvid varandra. Du kan kapa dem så att de täcker.
När stenarna är riktigt heta lägger jag in bröden med en gammaldags lång bakspade. Samtidigt slänger jag in en halv kaffekopp kokande vatten (kokas i vattenkokare) på ugnsbotten och stänger luckan snabbt. Ofta sitter jag sedan på golvet framför ugnen och lyssna när det fräser av vattnet och ser hur fantastiskt brödet höjer sig. Det är det som är poängen: att lägga brödet på riktigt hett underlag så att de snabbt jäser upp sista biten innan brödets kristallstruktur stelnar. Man kan se att brödet efter gräddningen blir konvexa i botten. Det bli de inte utan den höga bottenvärmen.
Jag vet inte om ugnen mår så bra av allt vatten jag slänger in.
Men jag har hellre en gammal "oöm" ugn och inte en ny fin som man kanske måsta vara mer rädd om.
Lycka till!
Matglada Tänkaren
"There is enough for everybodys need but not for everybodys greed."
M. Gandhi


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

504 gäster, 3 användare (1 dolda)
Erik Forsman, mrnic

* Forum

* Om tidningen Åter



Episk tidning! Har följt mig från intresserad till självhushållare med gård och allt.
/Mikael Book

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser