Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  infektion i horn  (läst 2596 gånger)

aston_sol

  • Inlägg: 237
    • Småland
infektion i horn
« skrivet: 13 jul-14 kl 09:46 »
Har Helsingefår sedan  några månader. Nu har ett av bagglammen tappat ett av sina horn och det blev ett ganska stort sår efteråt. När jag inspekterar det så ser en miljon fluglarver som äter sig in i såret. Mängder av flugor kring också.

Jag har tagit in lammet och rensat såret så gott det går och tvättat med sprit ett antal gånger per dag. Men såret känns djupt och det kommer ständigt nya larvet, även om det ser mycket bättre ut nu.

Har ni några tips? Är det vanligt att kulliga raser får problem efter hornlossning?

PantaRei

  • Gäst
SV: infektion i horn
« Svar #1 skrivet: 13 jul-14 kl 10:30 »
Efter att du rengjort och plockat bort larver så kan du använda en bit av ett strumpbyxben som flugskydd. Det är svårt att få något bandage att hållas på ett får men strumpbyxben som man trär över huvudet så att det är utspritt på huvudet och hopkorvat under hakan, om du förstår hur jag menar, håller undan flugorna. Bästa rådet jag kan ge.

aston_sol

  • Inlägg: 237
    • Småland
SV: infektion i horn
« Svar #2 skrivet: 16 jul-14 kl 20:38 »
har nu haft bagglammet inne några dagar och rensat och spritat. Ser mycket bättre ut men inte riktigt bra än. Ska testa strumpbyxan!

Upprepar frågan: Är det vanligt att kulliga raser får problem med sårbildning vid hornen?

skogaliten

  • Inlägg: 1295
    • -
SV: infektion i horn
« Svar #3 skrivet: 18 jul-14 kl 01:37 »
Helsingefår är inte en kullig ras!
Baggarna har horn, ibland fina tjusiga horn,  ibland usla (felväxande/svagväxande) horn som går sönder eller växer in i öra eller kind, eller åtminstone hornknoppar.

Så alla Helsingebaggar har anlag för att få horn, bra eller dåliga. Om lammen får dåliga horn, så kan de gå av, med ymnigt blodflöde som följd. Det brukar oftast fixa sig själv.
Efter åtta år med Helsingefår, och åtminstone ett par-tre stycken bagglamm varje år som fått "skräphorn", med avslagna horn till följd, så har jag aldrig haft vare sig fluglarver eller infektioner i sårskadorna.  Jag brukar bara övervaka och se till att såret det håller sig torrt. Annars skulle jag gjort som du, tvättat och skött om, och sett till att flugorna håller sig borta.

Det där med brutna horn, brukar oftast hända vid ungefär 3-4 månaders ålder, ungefär samtidigt som det är dags att skilja av baggarna från resten av flocken. De förlorar sina mödrar (="barnvakter"), och blir samtidigt mer intresserade av att stångas p.g.a. könsmognaden.

Felväxande horn, brukar vi kapa (ansa) med vass sekatör, så att de inte växer in i huvudet på lammen, flera gånger, allt eftersom hornen växer. I riktigt svåra fall, där hornen växer snabbt och väldigt krokigt, så har vi tagit hjälp av veterinär för att kapa lite mer.

Jag säljer inte lamm med felväxande horn (horntrånghet) som livdjur eller använder dessa i avel. Det verkar inte rimligt att avla på djur som livslångt måste få sina horn ansade för att dessa inte ska skada djuret...

Horntrånghet drabbar ca 25 % av mina bagglamm ur en linje med härstamning från en särskild bagge med horn som jag hade för ett antal år sedan, så det problemet verkar definitivt vara ärftligt. Det är nämligen alltid höger horn som växer för nära huvudet, och kröker sig in mot kinden. Den bagge som problemet härstammar ifrån, hade en tendens till horntrånghet på sitt högra horn, även om hornspetsen nådde aldrig kinden...

 

Ylven

  • Inlägg: 960
  • Ena foten i jorden och andra i datarymden!
    • Småland
    • Min blogg
SV: infektion i horn
« Svar #4 skrivet: 24 jul-14 kl 10:27 »
Jag har just hittat samma problem på två av mina bagglamm, båda två med skräphorn de slagit av, flugangrepp.

Jag ringde distriktsveterinären som rekommenderade medel mot parasiter (medel mot både utvärtes och invärtes fungerar) som gnids in över de larvangripna områdena. Det fungerade fantastiskt bra. Inom någon timme var alla larver döda, de hade dessutom krupit upp ur huden för att försöka fly.

Här har jag skrivit om flugangreppet: http://ylven.blogspot.se/2014/07/flugangrepp-pa-faren.html
Om får, biodling, småbruk, husrenovering och tankar om världen omkring:

http://ylven.blogspot.com/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

441 gäster, 2 användare
Tur-Johan, javill

* Forum

* Om tidningen Åter



Vilken underbar inspiration!
/Anneli Ullergård

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser