Jag fick ett mejl som jag vill dela med mig. Jag har även några telefonnumre för vidare information men dom lägger jag inte ut här. Om någon är intresserad får ni skicka PM.
INFÖR TJÄRBRÄNNING samt LÄGGNING AV TJÄRDALEN.
Lördag 24 juli Kl 08.00—11.00 är Ni välkomna till tjärdalen vid Hjärtasjön strax utanför Lönsboda.
Ett unikt tillfälle bjuds att studera, fotografera och informera sig om den innersta hemligheten i hur en riktig gammeldags Tjärdal läggs.
Vi kommer att informera om aktiviteterna under tjärbränningshelgen 30/7—1/8 samt visa tjärdalen och skogskojan mm som ett gäng entusiaster byggt upp för att kunna visa detta gamla hantverk. Möjligheter till fotografering kommer att bjudas med tjärbrännare i tidsenlig klädsel.
Kom och upplev tjärbrännarens liv och leverne, smaka hans måltid och känn doften av tjära samtidigt som Ni får möjlighet att delge era läsare information om denna kulturupplevelse som kommer att ske under veckoslutet 30/7—1/8-.
Kort historik: Under 1600- och 1700-talet var tjärbränningen en mycket viktig binäring för skogsbönderna. Tjäran användes främst för inpregnering av trävirke och som smörjmedel. Även medicinsk användning förekom. Tjärdalen är en anordning för utvinning av trätjära ur kådrik ved oftast från s.k. törstubbar av tall. Sverige var förr i tiden en ledande nation när det gällde produktion av trätjära.
VÄGBESKRIVNING: Från väg 119 ett par km sydväst om Lönsboda tar man in mot Hjärtasjön. Följ den vägen upp till gården och gå sedan ca 70 meter åt vänster över gräsytan.
TJÄRBRÄNNING på gammeldags vis.
30--31 juli 2010, Hjärtasjön, Lönsboda.
Tjärdalen tänds fredag den 30/7 kl 14.00 och brinner sedan kontinuerligt i ett par dygn. Det är en upplevelse att besöka tjärdalen även nattetid!
På fredag och lördag så pågår även 1600-tals marknad i anslutning till tjärdalen. Här finns riktigt genuint hantverk..
En tjärdal är en utgrävd ränna i en backsluttning som gjorts mycket slät och hård. Nertill avslutas ränna med ett "bröst". En av sten murad vall, täckt med jord. I botten på vallen är ett hål upptaget genom vilket tjäran rinner ner i uppsamlingskärl. Bästa råmaterialet för tjärframställning är gamla kådrika tallstubbar. På hösten bryter man upp och grovklyver stubbarna. Under våren finhugger man sedan veden innan tjärdalen läggs.
Vid tjärframställning fylls rännan med den småhuggna kådrika furuveden. Detta täcks med ett tjockt lager av granris och jord för att hindra "tjuvdrag". I en öppning längst upp tänder man på och en blåsbälg kopplas till för att få upp hettan så att kådan effektivt smälter och veden förkolnas. Efterhand så flyttas blåsbälgen neråt utefter "brännan". Kådan (tjäran) rinner efterhand ner längs botten på dalen ut genom hålet nertill i "bröstet" för att uppsamlas i kärl.
Tjärtillverkningen var i äldre tider en viktig binäring för jordbruksbefolkningen på många håll i landet. Speciellt på 1600- och 1700-talet var trätjära en av Sveriges viktigaste exportvaror. Tjäran användes mest för inpregnering av trä, t.ex. fartyg och jordbruksredskap. Så sent som år 1935 producerades 800.000 kg tjära i Sverige.
Kom och se ett gammalt hantverk.
Upplev tjärbrännarens liv och leverne,
smaka hans måltid och känn doften av tjära.
Musikanter, tag med spelet.
Buskspel är tillåtet.
Tjärdalen tänds fredag den 30/7 kl 14.00 och brinner sedan kontinuerligt i ett par dygn. Det är en upplevelse att besöka tjärdalen även nattetid!
Ta gärna med denna information under rubriker om besöksmål den 30--31 Juli 2010.