Jag snor tråden till ett närligande koncept:
Jag har funderat på att lagra värme från vedkaminen och köksspisen i sten, men inte i ett massivt block utan i en garderob fylld med mindre stenar. Tanken är att varmluft tas via fläkt från en uppsamlingskåpa över spisen/kaminen och blåses in i stenmagasinet. Även om vatten tycks ge effektivare lagring har stenarna stora konstruktionstekniska fördelar.
Någon form av dammfilter torde vara lämpligt att ha på inloppssidan för stenmagasinet lär annars bli bemängt med damm, hundhår och annat snusk som inte bara funkar som isolering på stenarnas yta utan säkerligen också blir grogrund för sådant man inte vill ha i huset...

En enklare variant jag funderat på är att svetsa en högbent låda med öppen ovansida och galler i botten. Lådan ställer man över vedkaminen (kortbent variant på vedspisen) och fyller med 100-300 kg sten. Nog sjutton borde stenarna ta till sig en del av den genomströmmande värmen och sedan avge densamma under några timmar? -Helt utan fläktar och annan teknik dessutom.
En jättekastrull full med vatten och med ett tätt lock borde också funka fint.
Som sagt, vatten tycks vara effektivare ackumulator än sten men
jag tappar hellre 200kg sten på golvet än att en vattenfylld konstruktion står och läcker medan man är hemifrån...
Hur är det med täljsten egentligen? -Är det extra effektivt som sten betraktat eller är det mer en myt orsakad av att täljstenen är vacker och lätt att bearbeta och därför blivit vanlig som ackumulerande material?