Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Julgodis med mycket grädde... tips?  (läst 1888 gånger)

Suss i Sannum

  • Inlägg: 436
    • Västergötland
    • Sannum
Julgodis med mycket grädde... tips?
« skrivet: 19 dec-09 kl 23:30 »
Var och handlade till julgodistillverkningen och kom bland annat hem med 5 dl vispgrädde... utan att ha tänk på vad jag skulle använda den till.

Några tips på julgodis, gärna barnvänligt utan nötter?

Glömde visst en mening... Gärna med recept  ;).
« Senast ändrad: 19 dec-09 kl 23:42 av Suss i Sannum »
Här finns en hoper höns i olika raser och japanska/jumbo vaktlar. Titta gärna in på hemsidan och bloggen. Där finns bilder på fjädrarna och lite annat.
www.sannum.eu
http://blogg.sannum.eu

bjork

  • Inlägg: 225
    • Värmland
SV: Julgodis med mycket grädde... tips?
« Svar #1 skrivet: 19 dec-09 kl 23:35 »
Karameller  ;D
There is no way to happiness,
happiness is the way !

Suss i Sannum

  • Inlägg: 436
    • Västergötland
    • Sannum
SV: Julgodis med mycket grädde... tips?
« Svar #2 skrivet: 19 dec-09 kl 23:41 »
Finns möjligen ett recept  :)?
Här finns en hoper höns i olika raser och japanska/jumbo vaktlar. Titta gärna in på hemsidan och bloggen. Där finns bilder på fjädrarna och lite annat.
www.sannum.eu
http://blogg.sannum.eu

putte95

  • Gäst
SV: Julgodis med mycket grädde... tips?
« Svar #3 skrivet: 19 dec-09 kl 23:55 »
Knäck !
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel eller hasselnötter
 
Utrustning du behöver:
100 st Knäckformar
 
Utrustning som är bra att ha:
Digital termometer

Gör så här:
Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Det är viktigt att den är tjockbottnad så att det inte bränner fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka).

Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka lite allteftersom.


Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det.


Använd gärna en termometer som ska visa 122°C när knäcken är klar. Utan termometer gör man "kulprovet" för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.


När kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.


Fördela smeten i små knäckformar. Låt stelna.


Förvara i burk med smörpapper mellan lagren.



 

bjork

  • Inlägg: 225
    • Värmland
SV: Julgodis med mycket grädde... tips?
« Svar #4 skrivet: 20 dec-09 kl 00:00 »
There is no way to happiness,
happiness is the way !


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

691 gäster, 1 användare
Báleygr

* Forum

* Om tidningen Åter



- Höjdpunkt när tidningen kommer, väldigt bra tidning
/Jenny

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser