Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Jersey ko  (läst 3863 gånger)

admin

  • Administratör
  • Inlägg: 631
    • Alternativ.nu
Jersey ko
« skrivet: 14 sep-03 kl 00:43 »
Carina
 On 29 Nov, 2000 - 09:26
--------------------------------------------------------------------------------
Läste att någon skrev (under anslagstavla, Kviga till salu tror jag det var) att mjölken från Jerseykon är för hård (?) att göra smör på.
Är det någon som kan förklara det lite närmare?

Jag har ingen ko än, men om jag skaffar en i framtiden så har jag ansett Jerseykon som väldigt intressant, men om man inte kan göra smör på mjölken så blir jag tveksam.
 
tg
 To 19 Jul, 2001 - 21:19
--------------------------------------------------------------------------------
Tråkigt att ingen har svarat ännu. Men jag kan.

Hårt eller mjukt smör beror på vad kon äter.

På sommaren, med bete som viktigaste foder, blir smöret mjukt.

På vintern , med hö och spannmål och oljekakor som foder, blir smöret "hårt"

Har inget med ras att göra. Men sommarsmöret är rena hälsokuren, Så gör smör på sommaren för att spara i frysen. Låt kon kalva i april och mjölka henne året ut.  

fjällan

  • Inlägg: 318
    • Östergötland
Re:Jersey ko
« Svar #1 skrivet: 19 sep-04 kl 22:19 »
hej förstår inte vad som menas med att mjölken är för hård, menar du smöret så går det jättebra att blanda ut det färdiga smöret med rapsolja till lagom konsistens, bredbar. har även testat med olivolja gott tycker vi. lycka till mvh "fjällan"

 

Ronny

  • Inlägg: 1637
    • Skåne
Re:Jersey ko
« Svar #2 skrivet: 25 sep-04 kl 01:48 »
Mjölk från fjällko/fjällnära ko och jersey är relativt fet, ingenting annat. Den mjölken ger ett alldeles utsökt fint smör! Hårt? Det beror väl på hur länge man misshandlar det!
Håller lantraser för bevarande och det egna hushållet.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

462 gäster, 1 användare
eriksjos

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

400 kr kvar till mat.
i Ekonomi
[Igår kl. 08:31]


Hästar, väder och vind.
i Brukshästar
[28 jul-25 kl 19:12]


Skillnad på electrolux assistenter
i Bröd
[27 jul-25 kl 22:41]


Ramstorlek?
i Biodling
[27 jul-25 kl 18:43]


Myrsyrabehandling och invintring, I vilken ordning?
i Biodling
[27 jul-25 kl 17:45]


Naturlig hygrometer
i Vaktlar
[27 jul-25 kl 11:32]


Mf 4335 vill inte köra
i Meka
[27 jul-25 kl 09:59]


Ta bort potatisblast.
i Grönsaker
[25 jul-25 kl 16:19]


Kombucharecept
i Drycker
[25 jul-25 kl 04:15]


Hur mycket isolerar snö?
i Frukt & bär
[22 jul-25 kl 23:18]

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser