Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Torrt bröd??  (läst 2085 gånger)

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Torrt bröd??
« skrivet: 15 maj-09 kl 09:43 »
Jag bakade bröd av rågsikt häromdagen
Bare efter ett par dagar var brödet så torrt att det smulas sönder
Vad gör jag för fel??
Älska din nästa så som dig själv

Brobacken

  • Inlägg: 51
SV: Torrt bröd??
« Svar #1 skrivet: 15 maj-09 kl 15:23 »
Hmm... Lite svårt att veta när du inte berättar mer, men en möjlighet är att du hade i lite väl mycket mjöl, då blir det lätt smuligt.

Det finns flera sätt att få brödet saftigare. Surdeg är ett fantastiskt knep, men det är ju inte alla som trivs med det. Jag gissar att du bakade med jäst, "som vanligt" så att säga. I så fall kan du prova att skålla en del av mjölet nästa gång. Alltså att koka upp vattnet du använder som degspad och slå det över mjölet. Då brukar resultatet bli saftigare och mindre smuligt. En lös fördeg där du tar en liten del av jästen, degspadet och mjölet som får stå och gotta sig över natten till exempel kan också vara en tanke. Och så tycker jag att mindre jäst och längre jästid brukar resultera i bättre bröd, men be mig inte förklara varför för där går jag bet!  :-\
» Hellre en inkonsekvent ängel än en konsekvent jävel! «

Storlyckans Anna

  • Inlägg: 4492
  • Tankspridd flicktant
    • Östergötland
SV: Torrt bröd??
« Svar #2 skrivet: 15 maj-09 kl 19:14 »
Man kan också försöka att inte ha inne brödet i ugnen fullt så länge. Som tumregel brukar man vu säga att det är klart  vid 98 grader, testa att ta ut det vid 92 grader istället.
Jag är inte tjock - jag har humlemidja.

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
SV: Torrt bröd??
« Svar #3 skrivet: 18 maj-09 kl 09:57 »
Tack snälla ni för era råd
Jag ska testa igen
Älska din nästa så som dig själv

magnuz

  • Inlägg: 5
SV: Torrt bröd??
« Svar #4 skrivet: 09 jun-09 kl 23:20 »
Hej

Ett annat tips är att utgå från den givna mjölmängden. Dvs pytsa i allt mjöl du tänker använda i degbunken, och häll sedan i vattnet. Då ser du hur mycket vatten som mjölet behöver. Då minskar risken för att degen blir för stum.


 

sallyzevenwacht

  • Inlägg: 597
    • Halland
SV: Torrt bröd??
« Svar #5 skrivet: 21 jun-09 kl 15:44 »
För mycket mjöl?
Dv. höns, undulater & ragdoll


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

561 gäster, 1 användare
gorlan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser