Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varför är det så hemskt med Apistan på våren?  (läst 2267 gånger)

Georgisten

  • Inlägg: 2207
  • Mest biodlare, men mycket annat också.
    • Östergötland
    • Östgöta Honung - förädlad nektar från Östergötlands flora
Varför är det så hemskt med Apistan på våren?
« skrivet: 16 feb-09 kl 23:18 »
Har funderat lite på det här med apistan på våren. Varför är det så hemskt egentligen? Sätter man in remsorna i april och tar bort dem i maj borde väl inte honungen bli kontaminerad om man inte gör yngeluppflyttning? Om inte mitt resonemang är helt uppåt väggarna skulle man ju spara en massa arbete iomed att man slipper skära drönarvax. För den som inte känner sig begränsad till apistan, apropå tidigare diskussioner här, innebär förfarandet inte ens nödvändigtvis en förhöjd risk för fluvalinatresistens. Om man nu är en sådan person. :P

Jag bara undrar. :)

Ingen enskild människa kan hävda att den äger jorden, inget enskild människa eller kollektiv kan hävda att de äger andra människor.

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Varför är det så hemskt med Apistan på våren?
« Svar #1 skrivet: 17 feb-09 kl 07:44 »
Du har två inlägg som berör Apistan i två trådar, jag svarar här.
Notera att de kvalster som överlever denna "Apistan" behandling är de kvalster som ligger inbäddat i täckta celler, alla andra dör.
Några påstår felaktigt att detta då är ett tecken på "resistens". Men risker med resistens finns ändå men är något annat.
Nätbotten med lite grövre maskor är intressant och det vill jag prova i sommar, en vanlig Nacka botten med dubbelt så stora maskor.
Att ha remsorna i lite längre i höst vore också intressant att se om alla kvalster garanterat berörs, man får kanske även offra lite täckt yngel för att vara riktigt säker. Man skall då invintra tidigt och inte vänta för länge.
Fast skillnaden mellan ett svagt och ett starkt samhälle under hösten avgörs kanske redan nu under vårveckorna hur samhället utvecklas, då drivfordringen är viktig och jag tänker ha en foderram med rent socker i hela sommaren för att vara helt säker.
Största orsaken till vinterdöd är annars svält och sannolikt snålhet som förorsakas av odlaren själv, det är inte alltid parasiter (t ex Varroan) eller svamp (t ex Nonsema SOM ÄR EN SVAMP med sporer!!!! men en klurig och ganska högfunktionell sådan).
Hur får man den bästa vårutvecklingen? 50 odlare = 50 svar. Det där med behandling och driftform finns inte beskrivet bra någonstans.
Det finns en bok av dansken Eigil Holm som skall vara bra men översatts till svenska av en författare som borde gå en språkkurs i danska, dvs dåligt översatt med inlägg av egra funderingar som inte speglar materialet alls. Bara detta är ett bevis på att man tycker så pass olika att det inte ens går att översätta någon annan.
Jag håller på med ett eget kompendium om driftform så nu kommer det att finnas 51 förslag men ett förslag som passar mig och fungerar, sedan skiter jag i hur andra gör.   :-[
« Senast ändrad: 17 feb-09 kl 07:46 av Sten-Åke Lindell »

Georgisten

  • Inlägg: 2207
  • Mest biodlare, men mycket annat också.
    • Östergötland
    • Östgöta Honung - förädlad nektar från Östergötlands flora
SV: Varför är det så hemskt med Apistan på våren?
« Svar #2 skrivet: 17 feb-09 kl 08:18 »
Apistanremsorna på våren, tänker jag, är i så fall inte nödvändigtvis för att rädda dåliga samhällen utan ett sätt att undgå drönarutskärning. Dvs förhindra att varroan växer till i samhällena och gör dem svaga inför hösten.
Ingen enskild människa kan hävda att den äger jorden, inget enskild människa eller kollektiv kan hävda att de äger andra människor.

wictor

  • Inlägg: 763
SV: Varför är det så hemskt med Apistan på våren?
« Svar #3 skrivet: 17 feb-09 kl 12:12 »
Detta svar är riktat dels till Vargalyster men även till Sten-Åke:

Varroabehandling på hösten med Apistanremsor görs med fördel så sent som möjligt. Och absolut i 8 veckor. Varför?

Som bekant förökar sig Varroan tillsammans med biyngel. Det tar 24-25 dagar för ett drönaryngel att utvecklas och kläckas. Då följer det med nya Varroahonor ut i samhället. Således tar det ju nästan 50 dagar för två generationer drönare att kläckas. Sitter det Apistan i bara 6 veckor så är det bara 42 dagar, det kan alltså krypa ut mängder med Varroa sedan remsorna avlägsnats. Sitter remsorna i 8 veckor så är det 56 dagar, alltså har totalt två generationer drönare kunnat kläckas + att det funnits några dagar för bina som kryper omkring att passera över remsorna så att Varroan drabbas av fluvalinatet.
Detta är ju ej ett direktverkande gift av den typen att man sprayar "Radar-insektsgift" rakt ner i kupan. Det tar ett tag mellan påverkan och död, kanske krävs det upprepade kontakter med Apistanremsorna.

Nu invänder någon och säger att på hösten kläcks det mest arbetaryngel, som ju behöver 21 dagar på sig. Rätt, men det kläcks en del drönare också.
Och Varroan förökar sig inte enbart i drönaryngel - den föredrar drönaryngel - men hittar den inget annat så går det bra med arbetaryngel också.

En 8-veckors kur med Apistan dödar 98-99% av Varroan. Vilket betyder att hade man 1000 kvalster i kupan så överlever 10-20 stycken vintern. Trist men sant. De kan ju inte föröka sig, det finns ju inget yngel. De biter sig fast vid nåt bi, sitter där och suger hemolymfa. Dör det biet under vintern och ramlar ner (troligt) så dör också detta kvalster. Vilket gör att på våren har man inte många kvar.

MEN så fort våren infinner sig så börjar de om. Därför skall drönarramen ner så tidigt som möjligt, antagligen har de 10 redan blivit 30-60 stycken innan man ens lyft på locket första gången. Att nu placera ner en drönarram lockar till sig dessa fåtal kvalster, som tror att lyckan är gjord. Ack vad besvikna de blir när de hamnar i min braskamin.
Så startar man våren med mycket få kvalster.
Och behöver inte hålla på med så speciellt ansträngande metoder.
Jag har ju mycket vårraps, så min första skattning sker tidigt. Vilket gör det lätt för mig att skära ut några omgångar drönarvax utan att behöva lyfta skattlådor i onödan.
Planerar man sin driftsmetod så inser man att man klarar sig gott med några drönarskärningar i maj.
Jag har ibland tittat i vaxet om jag skurit i midsommartid - det finns ALDRIG något kvalster - varför detta ju var en totalt onödig åtgärd egentligen. Däremot i de första skärningarna, i början av maj, då finns det alltid några stycken.

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: Varför är det så hemskt med Apistan på våren?
« Svar #4 skrivet: 17 feb-09 kl 19:22 »
Wictor!

Om man tar den här länken (Alfs bisida) som exempel på tider/varroa/apistan så tror jag precis som författaren att man kan lägga remsorna tidigare, efter slutskattning men ca 14 dagar innan foderlådan.

http://home.swipnet.se/alfs_bisida/traff.htm

Personligen tycker jag här finns lite att hämta, därför har jag sparat länken som man ibland bokstavligen snubblar över på nätet.
Skall man vinterfodra tidigt blir det ändå relativt tidigt med remsor och just den tiden när man startar efter slutskattningen är inte alls så kritisk som längden på behandlingen.
Minst 6 veckor och max 8 veckor enligt anvisning och då är två generationer drönare bra och det lutar åt att de 8:a veckorna behövs, man vill omsätta drönare för att slå ut Varroan.
Men sedan är klimatets påverkan stor om man bor i Skåne eller Norrland eller i inland eller vid kusten, men skillnaderna är förstås störst på våren.

Tidigt för mig är redan en-två veckor in i Augusti.
« Senast ändrad: 17 feb-09 kl 19:24 av Sten-Åke Lindell »

 

Dillen

  • Inlägg: 313
    • Östergötland
SV: Varför är det så hemskt med Apistan på våren?
« Svar #5 skrivet: 18 feb-09 kl 19:57 »
Wictor: Det är sant som du säger. I somras skar vi drönarvax i kravbigårdarna hela sommaren nästan. Såg aldrig några kvalster! Nästa år skär vi troligen mindre drönarvax men adderar samtidigt pudersocker de gånger vi skär vax för att maximera kvalsterdöden.

Däremot när det gäller mina apistansamhällen, som jag av olika anledningar vill besöka så sällan det bara går, tänker jag att även bara 3-4 drönarutskärningar blir mycket. Därför skulle en apistanremsa i april tillsammans med utökning kunna spara mycket arbete om nästa besök blir i mitten-slutet av maj då remsan tas bort. 3yngellådor + en skattlåda då och om den sistnämnda innehåller honung kan jag ju använda denna till avläggare.
Bor utanför Norrköping. Intresserad av djur & natur. Har gotlandskaniner och bortskämda dvärgkaniner. Drömmer om höns och fjällvandring.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

425 gäster, 2 användare (1 dolda)
Assebrasse

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidning jag någonsin har läst!
/Jeya M

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser