Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  hur isolera en stationär dubbelkupa?  (läst 2256 gånger)

alpkråkas dotter

  • Inlägg: 73
  • Det är roligt att leva och se hur det går.
    • Östergötland
hur isolera en stationär dubbelkupa?
« skrivet: 09 okt-08 kl 18:45 »
Jag har en stationär uppstplingskupa med två aktiva samhällen i. Det är alltså en stor träkupa med två fluster och inuti är det två oisolerade trädlådor med 10 ramar i varje nu till vintern. Det är ca 10-15 cm mellan ram-låda och kupans yttervägg och det är där isoleringen ska in.

Jag köpte kupan begagnad och han som hade den innan brukade isolera med gullfiber (eller vad det heter). Jag tänkte att jag nog skulle göra det jag också, men jag vill även höra vad någon här kan ha att säga om en annan idé jag funderat på. Nämligen att fylla upp kupan (ej över lådorna dock) med antingen frigolit-pluppar eller med ihopknögglat tidningspapper. Ovanpå lådorna tänkte jag lägga nån gammal filt eller täcke. Vad tror ni om den idén? Tidningspapper känns billigt och enkelt, men isolerar det tillräckligt?
Bor i villa i ett litet samhälle på landet. För närvarande har jag två katter och gotlandskaniner i genbank. Maken har ett sjuttiotal kor i konventionell mjölkproduktion.
Mamma till Moa, född 16 oktober 2008, och Hugo, född i februari 2012.
Är djurvårdare, biolog och jobbar med lantbruksfrågor.

wictor

  • Inlägg: 763
SV: hur isolera en stationär dubbelkupa?
« Svar #1 skrivet: 09 okt-08 kl 19:28 »
När jag började med bin (strax efter stenåldern enligt mina barn) för snart 30 år sedan så byggde jag själv precis sådana kupor du nu beskriver. Mitt yrke är möbelsnickare, så det var en enkel sak, och de blev välgjorda och hållbara, bina älskade dem. Kuporna var bra, bina var hemska. Men de gav ohyggliga skördar, aldrig under 100 kilo/samhälle oftare uppåt 150.
Jag visste inget om drottningodling, men däremot om heltäckande skydd.
Kuporna lever än i Ångermanland, bina likaså men de har väl bytt drottning själv ett antal gånger genom årens lopp.

En välbyggd kupa av norrländskt virke kan säkert hålla i 100 år, säkerligen mer.

Nåväl...

Jag isolerade samhällena med tillskuren frigolit runt yngelrummet, uppåt använde jag gullfiber.
Numera i sydsverige har jag uppåt använt gamla täcken eller filtar. Tror dock att gullfiber kan vara bättre, gamla täcken och filtar vill ibland mögla av fukten och värmen. Jag har inga erfarenheter av att gullfiber uppåt någonsin möglade.

Ett antal år i sydsverige har jag haft trågkupor typ "Varberg".
Dessa isoleras ju runtom med alla möjliga material. Jag har använt "friolitpuffar"åt sidorna. Uppåt har jag använt täcken alt. filtar. Jag har än idag av nostalgiska skäl kvar en sådan kupa. Täcket lades på för tre-fyra dagar sedan, frigolitskiva mot bakväggen. Bina tycker nog nästan att det är för varmt nu, de kryper ut genom bigången bakåt vid rambärarlisten och sitter och klasar sig i kylan. Å andra sidan är det ju ett ohyggligt kraftigt samhälle som sitter på trånga 11 ramar Svea, och som var mer än bräddfyllt med yngel för en månad sedan. De har lyckats dra ner 18 kilo foder, så de överlever nog och förhoppningsvis så kommer dessa Buckfastbin att ge rejäl skörd nästa år.

Av mina övriga samhällen sitter de på Nacka kupor av frigolit. De flesta på en låda Dadant. Några få på LN. Nästa år är det slut med LN. Dadant har nu under ett antal år visat sig vara ett så överlägset format att jag konsekvent kommer använda detta format.

Möjligen undantaget min gamla återstående trågkupa Svea...

Roger H

  • Inlägg: 208
  • Biodlare sedan 1984
    • Västergötland
SV: hur isolera en stationär dubbelkupa?
« Svar #2 skrivet: 10 okt-08 kl 09:09 »
Försök att undvika att använda gullfiber i kupan. Det är inte hälsosamt för oss människor och då det har en förmåga att skapa ett fint "damm" av gullfiberstoft inne i kupan efter användning finns det stor risk att detta letar sig ned till bina och ned bland ramarna. Väl där hamnar det sedan i honungen och vi riskerar att få det i oss.
Frigolit (i tillskurna bitar) brukar fungera bra. Dessvärre om man har det året runt är att myrorna kan gilla dem och bygga sina bon i det. Själv har jag vanliga täcken på mina bin och har inte råkat ut för att det blir mögelbildning i dessa, trots att jag har mina bin ute på västkusten nära havet = fuktig miljö). Anders Berg, en biodlare nere vid Ljungbytrakten med ganska många samhällen kör med täcken över sina kupor och tycker detta fungerar bra.
Säckar med hö/halm kan också fungera som packning på bina då kondens lätt kan ledas bort genom detta. Jag tror att bina klarar sig bättre än vad vi tror oavsett vad vi lägger på dem. De har utvecklats genom 1000 tals år utan människans inblandning att "stoppa om dem" under vintern. Tänk på hur bina lever i det vilda så kanske du finner ett lämpligt isoleringsmatrial.
//Roger

ersam

  • Inlägg: 2875
    • -
SV: hur isolera en stationär dubbelkupa?
« Svar #3 skrivet: 10 okt-08 kl 09:47 »
Personligen hatar (förlåt mitt starka ordval) dessa små frigolitpluppar som tränger sig in överallt och skräpar ner. Lyfter du ur innerlådorna så kommer allt att rasa ihop. Frigolitskivor är mer praktiska.

Lite OT men ett litet practical joke man kan göra på lagret eller liknande är att skära ur botten på en stor kartong. Ställ den lagom i vägen och fyll sedan upp den med dessa hemska frigolitpluppar. Placera dig på lagom gömt ställe och se den panik som uppstår när någon ska flytta lådan och allt åker ut.  ;D

ES

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: hur isolera en stationär dubbelkupa?
« Svar #4 skrivet: 10 okt-08 kl 10:56 »
Ser man till "köldeffekt" så kan även vindskyddsfolie vara enkelt och praktiskt beroende på hur kylan "köldeffekten" uppstår.
Vid -10 grader och vind 15 m/s (över kuling) så blir köldeffekten drygt -33 grader.'

Vädermatematik för den som orkar.
http://weather.alk.edu.stockholm.se/svn2/elev/fakta/matematik.htm

G Frick

  • Inlägg: 128
SV: hur isolera en stationär dubbelkupa?
« Svar #5 skrivet: 10 okt-08 kl 10:59 »
Frigolit i tillskurna bitar fungerar bra. Vill du undvika myror i samband med det plastar du in frigolitbitarna med vanlig byggplast.

alpkråkas dotter

  • Inlägg: 73
  • Det är roligt att leva och se hur det går.
    • Östergötland
SV: hur isolera en stationär dubbelkupa?
« Svar #6 skrivet: 10 okt-08 kl 12:20 »
Ja, jag har funderat på tillskuren frigolit. Är irriterad på att jag slängt mycket sånt efter att ha köpt hem IKEA-möbler t ex. Var kan jag köpa frigolitplattor?

Är det ingen som tror på tidningspapper-idén? Jag tänker att det samtidigt skulle hålla vaxmal borta... Fast de kanske bara går på tomma ramar i förråd mm?
Bor i villa i ett litet samhälle på landet. För närvarande har jag två katter och gotlandskaniner i genbank. Maken har ett sjuttiotal kor i konventionell mjölkproduktion.
Mamma till Moa, född 16 oktober 2008, och Hugo, född i februari 2012.
Är djurvårdare, biolog och jobbar med lantbruksfrågor.

Sten-Åke Lindell

  • Gäst
SV: hur isolera en stationär dubbelkupa?
« Svar #7 skrivet: 10 okt-08 kl 12:30 »
Byggmax har frigolit (cellplast) S80  20x600x1200mm 13:64/st
http://www.byggmax.com/se-sv/Prod/PID-16402.aspx

 

Jamte

  • Inlägg: 356
  • I bikupan åker byråkraten ut på hösten.
    • jamte
Så länge jag inser att jag aldrig blir fullärd, så är jag mottaglig för ytterligare lärdom.

Biodlare sedan 1978, så fortfarande nybörjare.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

621 gäster, 7 användare
torbjorn, Stellaniskogen, fall, -kaja-, mrnic, Tångräkan, skogaliten

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser