Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Äppelvin på "köpemust"  (läst 10130 gånger)

Stabo

  • Inlägg: 119
  • Lycka är allas vår födslorätt!
    • Västergötland
Äppelvin på "köpemust"
« skrivet: 01 nov-09 kl 15:57 »
Hej!

Nu har jag letat runt som en tok på div. hemsidor, men har inte hittat nåt vettigt recept på äppelvin på "köptemust".
Hittar bara recept för hur man gör från äpple till vin, inte från äppelmust till vin.

Så om det är någon därute som vill dela med sej att ett äppelvinrecept som utgår ifrån äppelmust så vore jag oerhört tacksam :D

Ha det fint!

//Patrik
Bakom molnen lyser alltid solen!
www.djurratt-veganism.blogspot.com

karsan

  • Inlägg: 1931
    • Södermanland
SV: Äppelvin på "köpemust"
« Svar #1 skrivet: 01 nov-09 kl 18:30 »
Jag utgår inte från köpemust utan från råsaft från en råsaftcentrifug, egna äpplen. Råsaften brukar börja självjäsa efter en vecka eller så, även i kylskåp.  Ibland har jag förstås också tillgång till nypressad råsaft - det krävs bara tillsats av någon centiliter av det som redan börjat jäsa för att det ska komma igång snabbt.

Jag antar att köpemusten är pastöriserad, vilket dödar all naturlig jäst. Men jag misstänker att om du tar några trädgårdsäpplen (jag skulle undvika köpeäpplen) och krossar och pressar ut råsaft så kan det börja jäsa. Sen kan du göra som jag - sätt till den jäsande råsaften till en halv liter must som när den börjar jäsa du kan använda till att starta resten. Med extra socker i.

Mina äpplen är inte tillräckligt söta för att det ska bli vin (tror att det gäller svenska äpplen generellt), men cider går bra. Men jag fuskar med tillsatt socker, vanligt strösocker,  100-110 g per liter för att det ska bli vin. Jag häller bara i sockret och låter det stå och bubbla i rumstemperatur tills det har slutat att bubbla, oftast någn vecka före jul. Jag sätter igång vinprocessen i oktober.  Alla brukar bli överraskade av hur gott vin det blir. Första flaskan brukar drickas vid påsk, sista vid föjande nyår. Jag häller upp det på använda vinflaskor med bra naturkork, lagras liggande. Man låter förstås bli att ta med bottengrumset, döda jästsvampar etc, när man häller upp.

Alternativt kan du sätta till en liten aning vanlig jäst till bakning. Det har jag också provat, det funkar också, fast det känns bättre med naturjäsning.


Stabo

  • Inlägg: 119
  • Lycka är allas vår födslorätt!
    • Västergötland
SV: Äppelvin på "köpemust"
« Svar #2 skrivet: 01 nov-09 kl 21:00 »
Jag utgår inte från köpemust utan från råsaft från en råsaftcentrifug, egna äpplen. Råsaften brukar börja självjäsa efter en vecka eller så, även i kylskåp.  Ibland har jag förstås också tillgång till nypressad råsaft - det krävs bara tillsats av någon centiliter av det som redan börjat jäsa för att det ska komma igång snabbt.

Jag antar att köpemusten är pastöriserad, vilket dödar all naturlig jäst. Men jag misstänker att om du tar några trädgårdsäpplen (jag skulle undvika köpeäpplen) och krossar och pressar ut råsaft så kan det börja jäsa. Sen kan du göra som jag - sätt till den jäsande råsaften till en halv liter must som när den börjar jäsa du kan använda till att starta resten. Med extra socker i.

Mina äpplen är inte tillräckligt söta för att det ska bli vin (tror att det gäller svenska äpplen generellt), men cider går bra. Men jag fuskar med tillsatt socker, vanligt strösocker,  100-110 g per liter för att det ska bli vin. Jag häller bara i sockret och låter det stå och bubbla i rumstemperatur tills det har slutat att bubbla, oftast någn vecka före jul. Jag sätter igång vinprocessen i oktober.  Alla brukar bli överraskade av hur gott vin det blir. Första flaskan brukar drickas vid påsk, sista vid föjande nyår. Jag häller upp det på använda vinflaskor med bra naturkork, lagras liggande. Man låter förstås bli att ta med bottengrumset, döda jästsvampar etc, när man häller upp.

Alternativt kan du sätta till en liten aning vanlig jäst till bakning. Det har jag också provat, det funkar också, fast det känns bättre med naturjäsning.



Hmm, okej. Skulle också gärna kunna göra egen råsaft från äpplen till vin, men då jag bor i lägenhet och inte har varken äppelträd eller centrifug, så blir det svårt. Men tror du att det kanske kan gå att bara ta köpemust, jäst och socker? Hur mycket jäst har du haft i när du provat?

Har aldrig varken gjort eller ens smakat äppelvin, men hört att det ska vara väldigt gott. Så det vore roligt att sätta en sats och se hur det blir. Skulle såklart helst göra det på "riktig äppelmust", men det blir så mycket smidigare med köpemust. Det får vänta till man har hus.

Hur länge kan man tänkas kunna lagra äppelvin utan att det blir dåligt?  Är det stor skillnad i smak på flaskan du dricker vid påsk och den som öppnas vid nyår?

Jättetack för bra svar!
Ha det super!
Bakom molnen lyser alltid solen!
www.djurratt-veganism.blogspot.com

karsan

  • Inlägg: 1931
    • Södermanland
SV: Äppelvin på "köpemust"
« Svar #3 skrivet: 01 nov-09 kl 21:57 »
Hej Stabon, kul att få dela med sig av sina erfarenheter. Hur mycket jäst? Vad gäller köpejäst, nästan ingenting, en liten nypa från hörnet av en 50grammare, alltså den vanliga storleken i vanliga mataffärer. Grejen är ju att jästen förökar sig. Vildjästen kommer ju i mikroskopiska mängder från början, man har ingen aning om var den kommer ifrån.

Smakskillnad påsk och nyår? Inte så värst stor skillnad. Men det är svårt att säga för det skiljer sig ju år från år.   Och det har hänt att det har blivit vinäger, fast det var ett tag sen. Det finns ju komplicerade grejer att göra vin i men det har jag aldrig köpt.  Jag brygger i två enliterskaraffer som jag råkar ha, i år också i en petflaska. Karafferna är smala upptill. Man vill ju att koldioxiden ska komma ut, men ingen luft komma in. Jag löser det enkelt genom att täcka med vanlig plastfolie och en gummisnodd lite löst om. Då blir det ju lite övertryck innanför men inte mer än att koldioxiden kommer ut. Det var när jag hade en större  4-litersbehållare med större öppning upptill som det blev vinäger ett år.

Jag försökte en gång en recept med 'äppelöl' där man skulle skära äppelbitar och lägga i vatten med en hel del annat. Det blev knappast drickbart. Men allt vi gör av vår råsaft blir gott. Dricka direkt som juice inte minst.


Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Äppelvin på "köpemust"
« Svar #4 skrivet: 02 nov-09 kl 11:57 »
Det går utmärkt att göra cider på köpjuice, i alla fall, och då borde det inte vara något problem med  vin heller.
De flesta sorterna är pastöriserade och innehåller inte konserveringsmedel så det går utmärkt att jäsa på men kolla för säkerhets skull.
Möjligen ska man komplettera med lite ekologiska äpplen för att få med skal och kärnor men den karaktären och kärvheten kanske går att ersätta med tanintillsats (jag har inte testat)
Det bästa är att mäta sockerhalten i musten/juicen med en oechlemätare och dela med 7,5 så får man uppskattad alkoholhalt. Vill man ha starkare kan man tillsätta socker; eller varför inte koncentrerad äppeljuice, då får man dessutom kraftigare smak.
En jäst som passar för vitt vin är nog det bästa, vildjäst kan fungera men är lite osäkert och bakjäst har en tendens att ge mer jästsmak än riktig vinjäst.

Stabo

  • Inlägg: 119
  • Lycka är allas vår födslorätt!
    • Västergötland
SV: Äppelvin på "köpemust"
« Svar #5 skrivet: 02 nov-09 kl 23:00 »
En jäst som passar för vitt vin är nog det bästa, vildjäst kan fungera men är lite osäkert och bakjäst har en tendens att ge mer jästsmak än riktig vinjäst.

Okej. Tack för bra och utförligt svar :D

Ska man köra ner en hel påse vinjäst, då?
Bakom molnen lyser alltid solen!
www.djurratt-veganism.blogspot.com

Stabo

  • Inlägg: 119
  • Lycka är allas vår födslorätt!
    • Västergötland
SV: Äppelvin på "köpemust"
« Svar #6 skrivet: 02 nov-09 kl 23:38 »
Jag brygger i två enliterskaraffer som jag råkar ha, i år också i en petflaska. Karafferna är smala upptill. Man vill ju att koldioxiden ska komma ut, men ingen luft komma in. Jag löser det enkelt genom att täcka med vanlig plastfolie och en gummisnodd lite löst om. Då blir det ju lite övertryck innanför men inte mer än att koldioxiden kommer ut. Det var när jag hade en större  4-litersbehållare med större öppning upptill som det blev vinäger ett år.


Okej. Jag brukar jäsa mitt vin i 25 liters jäshinkar. Sånnadär köptegrejer, med bubbelrör och allt vad det är. Blev det vinäger för att behållaren var för stor så det kom in för mycket luft, eller var det bara slump? :-s
Bakom molnen lyser alltid solen!
www.djurratt-veganism.blogspot.com

Kabo

  • Inlägg: 248
SV: Äppelvin på "köpemust"
« Svar #7 skrivet: 03 nov-09 kl 00:34 »
Jäshinkar med jäsrör är ju det man brukar ha.
Det har aldrig blivit vinäger för mig trots att jag ibland bara jäst 5-10 l i hinkarna. Jag är noga med att göra rent allting och med att inte öppna jäskärlet i onödan men jag har aldrig svavlat eller kokt fruktmusten som jag vet att vissa gör för att vara på den säkra sidan.
Det måste ha kommit in ättiksyrabakterier på nåt sätt. Kanske var med i fruktsaften från början eller på nåt redskap man använt eller att man haft oturen att det kommit in när man öppnat o kollat.

Om hela påsen vinjäst behövs beror ju på mängden man gör. 1 påse till 20-30 liter brukar det väl stå.
När jag gör mindre testsatser kanske jag tar 1 tsk.

 

Yrmff

  • Gäst
SV: Äppelvin på "köpemust"
« Svar #8 skrivet: 03 nov-09 kl 06:36 »


Bosses äpplevin!!

Syrrans kompis Bosse gjorde på 70-80 talet ett superenkelt äpplevin där han tog koncentrat å vatten å vinjäst (liter för liter) & med mer eller mindre andel socker .
vill minnas att det smakade helt ok(om än aningen jolmigt å fantasilöst).


Råfruktmängden brukar ju stå på endel paket så förslagsvis använder man detta för att räkna fram antal "bripack" plus ett "vanligt" äpplevinrecept..

Syrahalten är nog det som behöver regleras i första hand för att få ett smakligt resultat eller varför inte lite rönnbär.

mvh H


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

617 gäster, 1 användare
Hantverkaren

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har nu köpt mina första nummer av Åter och de var över förväntan. Mycket innehållsrika och informativa, och bra blandning. Inspirerande att läsa om andras berättelser och tankar. Även min familj uppskattade tidningen och kommer att läsa fler nummer.:)
/Johanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser