Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Cider!?  (läst 3746 gånger)

Martensson

  • Inlägg: 1
    • Uppland
Cider!?
« skrivet: 28 okt-10 kl 00:50 »
Hej!
Jag och en god vän håller på med ett litet projekt, vi vill kunna brygga våran egen Cider!

Vi har nu gjort en sats på 5l med Coops vinsats(jäst, jästnäring, något pulver som gör drycken klarare och vi har även någon slags stoppmedel som får jäsningen att avbryta).

Vi skulle verkligen uppskatta några tips och tricks när det kommer till att brygga Cider, jag har tittat runt lite på forumet, men eftersom vi precis har börjat så är vi inte så duktiga på facktermer och förstår inte jäsningsprocessen fullt ut.

Några av frågorna är: Vad ska vi använda för jäst?, Finns det några måttstockar när det kommer till just cider? finns det några lagar som vi måste tänka på? Även enkla "Recept" och egna erfarenheter av Cider-bryggning skulle uppskattas

tinna.m

  • Inlägg: 2451
    • Skåne
SV: Cider!?
« Svar #1 skrivet: 28 okt-10 kl 01:23 »
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=46246.0

Det här har jag på jäsning med öljäst från en Coopers öl sats. Ska bli bra såklart ;)
Om du går in på "Forum" överst på sidan, strax under "Alternativ.nu", går vidare till "Mat", och vidare till "Dryck" så hittar du diverse bryggrecept.
Lycka till
Mest Blues & Jazz i huvet. Bakmes&Snoa. Åså Country

Yrmff

  • Gäst
SV: Cider!?
« Svar #2 skrivet: 30 okt-10 kl 14:08 »
En riktig cider består av ren äpplemust och Ska du få till en riktigt klockren, så har Humlegården en jäst för ändamålet.

http://shop.humle.se/se/art/ciderjast-vintner-s-choice-4766-activator.php


Sen har jag gjort "fulcider" på äppeljuice och vatten samt vanlig vinjäst några gånger för ett gäng år sen, den blev suuuur men god!! den testade jag att "tvångskolsyra" med hjälp av en sodastream (något ombyggd) samt sötade med flera olika högkoncentratssaft. bla päron och svartvinbär till nån variant av alkoläsk


mvh H
« Senast ändrad: 30 okt-10 kl 14:17 av Yrmff »

 

Tasiaq

  • Inlägg: 26
    • Gästrikland
SV: Cider!?
« Svar #3 skrivet: 01 nov-10 kl 21:03 »
Hej,
vanligt vinjäst fungera bra. Om du vill kan du mäter sockerhalten men en hygrometer innan du börja jäsningen. Då vet du hur mycket socker det är och hur mycket alkohol det blir. 100g socker/l ger 5% alkohol. Vill du har starkare cider kan du tillsätta socker. Har musten t.ex. en sockerhalt av 120g/l och du vill har 7% alkohol tillsätter du 20g/l . Pressar du musten själv skulle jag rekommendera att du blandar jästen några dagar innan i en ren 1l burk med 0,5l steril must. Då kommer den i fart och föröka sig sedan snabbt när du sätter till det det musten. Så vinner den rätta jästen snabb överhand och tränger undan alla andra jäster och bakterier. (Slavade med det här steget det här året och jästen var lite gammal, vilket ledde till 20 l cider som fick kastas)
Vill du har någon söt cider får du stoppa jäsningen med svavel, annars omvandlar den all socker i alkohol och cidern bli torrt.
Vill du har cider med bra kolsyra i kan du göra en jäsning i flaska också. Det fungera bara när du inte sätter till svavel. Låt cidan jäser färdigt, vänta tills den har klarnat och blandar sedan med 5 g socker/l, fyller i flaskor med bygellock, eller kronkapsyler. Det blir sedan lite ytterligare jäsning som bygger upp koldioxidtrycket i flaskan. Denna jäsningen leder också till en lätt jästförökning, så du kommer har lite jäst som bottensats i flaskorna.

Lycka till!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

670 gäster, 3 användare
Grubblarn, krille69, Karlsdotter

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser