Hej,
vanligt vinjäst fungera bra. Om du vill kan du mäter sockerhalten men en hygrometer innan du börja jäsningen. Då vet du hur mycket socker det är och hur mycket alkohol det blir. 100g socker/l ger 5% alkohol. Vill du har starkare cider kan du tillsätta socker. Har musten t.ex. en sockerhalt av 120g/l och du vill har 7% alkohol tillsätter du 20g/l . Pressar du musten själv skulle jag rekommendera att du blandar jästen några dagar innan i en ren 1l burk med 0,5l steril must. Då kommer den i fart och föröka sig sedan snabbt när du sätter till det det musten. Så vinner den rätta jästen snabb överhand och tränger undan alla andra jäster och bakterier. (Slavade med det här steget det här året och jästen var lite gammal, vilket ledde till 20 l cider som fick kastas)
Vill du har någon söt cider får du stoppa jäsningen med svavel, annars omvandlar den all socker i alkohol och cidern bli torrt.
Vill du har cider med bra kolsyra i kan du göra en jäsning i flaska också. Det fungera bara när du inte sätter till svavel. Låt cidan jäser färdigt, vänta tills den har klarnat och blandar sedan med 5 g socker/l, fyller i flaskor med bygellock, eller kronkapsyler. Det blir sedan lite ytterligare jäsning som bygger upp koldioxidtrycket i flaskan. Denna jäsningen leder också till en lätt jästförökning, så du kommer har lite jäst som bottensats i flaskorna.
Lycka till!