Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bönor och Linser  (läst 2786 gånger)

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Bönor och Linser
« skrivet: 03 jun-06 kl 08:26 »
Hej på er alla I vår famlj äter vi aldrig bönor eller linser förutom vita bönor på burk nu tänkte jag ändra på detta Har förstått att det är både billigt o nyttigt o hoppas på att det även är gott
Tar tacksamt emot alla tipps omkring detta recept mm
HA DET GOTT
Älska din nästa så som dig själv

Ulvali

  • Inlägg: 33
    • Uppland
Re:Bönor och Linser
« Svar #1 skrivet: 05 jun-06 kl 14:47 »
Jag brukar alltid (eller nästan alltid) ha lite olika slags färdigkokta bönor och kikärter i frysen, kokar mycket på en gång när jag har tid.
Sen är det bara att ta fram så mycket man behöver när det är dags att laga mat.
Jag brukar äta ganska mycket bönsallader eller grytor av olika slag, men lite bönor å sånt kan man ju ha till det mesta.
det ordnar sig

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Bönor och Linser
« Svar #2 skrivet: 05 jun-06 kl 14:58 »
Jag slänger i lite bönor i det mesta. I soppor och grytor såklart och tillsammans med stekta grönsaker och i woken.

Grundrecept för min "standardmat" :

Skiva en lök, hacka vitlök och chili, fräs liten stund i olja, häll i valfria strimlade/skivade/hackade grönsaker, paprika, morötter, boccoli, blomkål, vitkål osv. och fräs en stund till.  

Har du lite cocktailtomater så släng i dem hela på slutet eller häll i lite finhackade tomater och så allra sist lite färdigkokta bönor.

Serveras ofta med ris, pasta, potatismos eller bara bröd.

Det finns också ett stort sortiment av hyfsat billiga och goda bönor på burk. Att koka själv är så klart billigast med kräver lite framförhållning.

Röda linser kan man hälla i de flesta soppor och grytor, låt dem koka med ganska länge så mosar dom sig och blir som en redning.

Tantjohanna

  • Inlägg: 50
  • Ingen är hopplös!
Re:Bönor och Linser
« Svar #3 skrivet: 06 jun-06 kl 10:28 »
Hej! Jag blötlägger en hel påse sojabönor över natten, kokar nästa dag, häller av och kör i mixern så det blir som smulor, sågspån eller småbitar, vad du nu vill kalla det. Dessa fryser jag in, 2-3 dl/fryspåse och tar fram en påse i taget och slänger i tomatsås (stekt lök+tomatkross) till pasta, eller blandar med mixade gränsaker och ett ägg till "biff"smet som jag steker.
Man kan också dryga ut köttfärs, paj, soppa, grytor etc med detta soja-jox. Magarna vänjer sig på en månade ungefär......  :)

valramn

  • Inlägg: 3
    • Min matblogg
Re:Bönor och Linser
« Svar #4 skrivet: 11 jun-06 kl 16:47 »
en av mina favoriträtter, som är väldigt lätt att variera, och som dessutom passar utmärkt nu på sommaren, är bönsallad. blanda helt enkelt 3-4 sorters bönor/kikärtor i en stor bunke tillsammans med t ex tärnade tomater, salladslök eller röd lök samt färska örter som t ex persilja. gör en dressing på olja, vinäger och pressad vitlök och blanda ned den i salladen. låt stå och dra ett par timmar.

när jag kokar bönor brukar jag alltid koka stora mängder och frysa in i portioner så det blir lätt att plocka fram lagom mycket.  

ChristinaR

  • Inlägg: 5562
    • Västergötland
    • Elins trädgård
Re:Bönor och Linser
« Svar #5 skrivet: 12 jun-06 kl 12:45 »
En annan god variant på bönsallad görs lämpligen på bondbönor (allra helst egna, färska förstås  ;D) som man blandar med olivolja, citron och massor av persilja. Andra örtkryddor är förstås också gott, men jag gillar de milda smakerna av bondbönor och persilja ihop.

majamaja

  • Inlägg: 12
  • KÄRLEK
Re:Bönor och Linser
« Svar #6 skrivet: 14 jun-06 kl 23:12 »
Jag brukar göra en mungbönssallad som är saftig och god.

Ta kokta mungbönor och blanda med olja, lite vinäger, lagom mycket senap (jättegott!), tärnad gurka och ev. tomat och paprika. Salt o pepppar efter behag. Ställ kallt en stund så det får gegga ihop sej. Mums en varm sommardag!

Rubinen

  • Inlägg: 197
  • Älska din nästa så som dig själv
    • Uppland
Re:Bönor och Linser
« Svar #7 skrivet: 04 jul-06 kl 16:34 »
Tack för alla förslag TOPPEN
Nu serveras här bönor titt som tätt på olika sätt
o alla i familjen gillar dem  :D :D
Älska din nästa så som dig själv

Vitis

  • Inlägg: 4111
    • Skåne
Re:Bönor och Linser
« Svar #8 skrivet: 04 jul-06 kl 18:43 »
Tack för alla förslag TOPPEN
Nu serveras här bönor titt som tätt på olika sätt
o alla i familjen gillar dem  :D :D
Vad kul att ni kunnat smyga in lite mer bönor och linser i dieten ! Gott, nyttigt och billigt. Precis som det ska vara.

Några andra saker som jag brukar göra med sojabönor, linser och kanske allra mest kikärtor är att köra dem genom köttkvarnen tillsammans med lök, vitlök, chili rödbetor, morötter eller vad man nu har till hands och kryddor, gärna färska örtkryddor (timjan och basilika blir mums).

Har inga exakta recept utan man får prova sig fram. Kikärter och linser behöver bara  blötläggas, sojabönorna måste man koka lite innan men inte riktigt helt. Beroende på konsistensen kan man vara tvungen att blanda ett par msk grahams- eller vetemjöl i färsen för att den skall hålla ihop sen när man steker den. Okokta linser t.ex. innehåller mycket stärkelse som hjälper till att hålla ihop det hela, kokta bönor har inte kvar detta "klister" ... en liten ledtråd bara.

Färsen har jag sen till att göra "köttbullar", falafflar och diverse biffar av. Dom går bra att frysa och sen tina i ugn på 200gr i 15min eller så. Lika bra att göra en stor sats när man ändå håller på att slabba ner i köket ... sen har man frysen full med vegobullar.

Om du tycker detta låter intressant så får du ha lite experimentverkstad i köket för jag har inga exakta recept att dela med mig av, man får en känsla för proportioner och konsistens efter några gånger och sen är det bara att blanda sånt man tycker är gott.

 

martinki

  • Inlägg: 413
    • ljuspunkt
Re:Bönor och Linser
« Svar #9 skrivet: 09 jul-06 kl 12:47 »
Sojabönor blir hos oss till "frikadeller", mjölk, ägg- och mjölkfri majonäs, brödpålägg, ströbröd, glass, kaffe, tofu, gödsel, ...

Andra bönor /linser /ärter blir stekta, kokta, de bakas, ingår i sallader, bli pålägg, ...

Egentligen finns det få maträtter där bönor inte får plats. Vi älskar dem. Recept är svårat att ge, det handlar så mycket om smak. Men det är svårt att misslyckas, tycker jag.

Martin


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

588 gäster, 2 användare
karsan, Davvan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser