Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  mjölkning och killing  (läst 1233 gånger)

drakvinga

  • Inlägg: 242
    • Småland
mjölkning och killing
« skrivet: 12 mar-08 kl 12:12 »
Hej
Det här har säkert tusen frågat förrut men jag hittade inte svar på det
Om jag vill fortsätta att mjölka mina getter när killingarna fått sitt så när kan jag börja avvänja killingarna?
Vill ju inte att getterna ska sina efter att killingarna inte diar lika mycket längre
Bor på stor gård i kronoberg. med man barn och djur

fröken fröken

  • Inlägg: 83
  • skogstokig
SV: mjölkning och killing
« Svar #1 skrivet: 12 mar-08 kl 12:45 »
Jag har ingen erfarenhet, bara läst:

"Jag låter getterna dia en månad, då mjölkas inte getterna alls.
Sen mjölkar jag på morgonen.då har get och killing gått åtskillda under natten.
Sen går getter och killingar tillsammans på bete hela dagen.
Detta tills de säljs(avvänjs?) 3 mån gamla.
Då har jag hunnit få ca 60 lit mjölk/ get på 2 mån, som räcker till bortåt 10 kg fetaost och vassla till många brödbak....."


Jag vet inte var jag hittade den här informationen. Men här står även att geten sinas efter detta. Jag tror att man kan om man vill mjölka tills 2 månader innan nästa killning. Om man inte ska dricka mjölken som den är, utan göra t.ex. ost så kan man frysa och samla ihop större mängder.
bor med lappgetter, kanin, katt och kille

drakvinga

  • Inlägg: 242
    • Småland
SV: mjölkning och killing
« Svar #2 skrivet: 12 mar-08 kl 13:17 »
oh tack
du har inget bra recept på feta? som du vill dela med dig av
Bor på stor gård i kronoberg. med man barn och djur

fröken fröken

  • Inlägg: 83
  • skogstokig
SV: mjölkning och killing
« Svar #3 skrivet: 12 mar-08 kl 21:41 »
precis vad jag tänkte när jag läste den här texten.  nä, det fanns inget fetaostrecept.
men någon som läser detta kan kanske dela med sej till oss??
bor med lappgetter, kanin, katt och kille

Anette

  • Inlägg: 785
  • Bor på landet i Skåne
    • Skåne
    • Solgläntan, livet på en gård
SV: mjölkning och killing
« Svar #4 skrivet: 12 mar-08 kl 21:58 »
Hej

Här är en länk till fetaost. (Jättebra sida om getter)

http://fiascofarm.com/dairy/feta.html

Mvh Anette
...when the last individual of a race of living things breathes no more, another heaven and another earth must pass before such a one can be again.

William Beebe

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: mjölkning och killing
« Svar #5 skrivet: 13 mar-08 kl 00:16 »
Du kan ta undan killingarna om natten när dom är några veckor gamla, mjölka på morgonen och låta dom gå tillsamman till kvällen som det sas. Se till att killingarna har vatten, hö och havre i sovdelen. Så "kan" du vänja av dom vid två månaders ålder. Planerar du bockbesök lite klurigt, så ger dom mjölk 8 månader efter det innan det är dags att sina igen.

Jag har märkt att man inte behöver krångla med ett extra fetarecept. Gör en vanlig hårdost och lägg den i nio/tioprocentig saltlake.  Blir "fetaaktig" efter typ 4 dagar i svalen och håller sig lääääänge i kylen om man låter den ligga och simma i laken. Men ofast hinner den ju inte ligga så länge.

drakvinga

  • Inlägg: 242
    • Småland
SV: mjölkning och killing
« Svar #6 skrivet: 14 mar-08 kl 07:15 »
Tack, ska försöka göra så

igår kände jag en konstig sak, det kändes som lilla killingen tydligen bara diat på en spene för den är tre gånger så stor som den andra, men när jag försöker mjölka så kommer det lika bra ur båda  ??? Är det vanligt? Eller är det något knas?
Bor på stor gård i kronoberg. med man barn och djur

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
SV: mjölkning och killing
« Svar #7 skrivet: 14 mar-08 kl 07:26 »
Ne, ungen hade väl ätit sig mätt på den ena sidan. Ibland väljer dom en tutte för sig själva och håller sig till den. Mjölka du på båda sidorna.

 

drakvinga

  • Inlägg: 242
    • Småland
SV: mjölkning och killing
« Svar #8 skrivet: 14 mar-08 kl 07:55 »
vad bra  ;D FAst jag ville bara ha lite till morgonkaffet. Resten får nog killingen själv så den blir stor och stark.
Såg att det var mycket prat förut om att getmjölk smakade kofta. Men jag tycker att det smakar precis som vanligt mjölk. Har väl fel på smaksinnet antar jag. Fast fel åt rätt håll då enlgit mig  :)
Hur gör du med mjölken, värmer du den för att få bort bacciluskerna eller dricker du den som den är?
Jag tog den som den var och det var bra tyckte jag.. Fast man ju funderar ju om det är baciller i så att man blir sjuk

Fast människan har ju överlevt under alla år på mjölk så det vore inget problem egentligen
Bor på stor gård i kronoberg. med man barn och djur


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

256 gäster, 2 användare
Sundance, von tratt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Genuin och läsvärd! Bra tips och idéer för att stå på egna ben.
/Camilla W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser