Större barn, över två år, behöver ca 0,8 g protein/kg kroppsvikt, precis samma rekommendationer som för vuxna.
Rent kött och fisk innehåller ca 15-20% protein, men fiskpinnar och köttkorv innehåller bara runt 10% protein också (typisk barnmat för köttätare).
Sädesprodukter innehåller även de runt 10% protein och extra mycket innehåller t.ex. quinoa. Baljväxter är bra, mycket protein där, linser, bönor, ärter och nötter.
Livsmedelsverket har en bra sökfunktion där man kan kolla alla typer av näringsinnehåll i mat, man kan lägga till de kolumner man är intresserad av och se så att man hamnar på en bra nivå i sin dagliga kost. Bra om man är osäker.
Sök livsmedelSedan kan man ju diskutera hur nyttigt ett så pass processat livsmedel som sojakorv är, eller andra "färdigprodukter". Vi äter en del sådant själva, det är enkelt att ha när man inte orkar eller hinner laga något mer från grunden... Men det känns som att egen mat lagad från bra råvaror är mer kraftfull...
Om ni äter mjölkprodukter och ägg (sojakorv innehåller iofs ägg) så brukar det inte vara någon större fara med proteinbrist. Du kan ju lägga till äggröra, kokta/kalla ärter, en fullkornsmacka eller så till korven om du tycker att det finns behov av komplement... Eller en liten näve cashewnötter till efterrätt...
Ett tips är att mala kokta bönor/linser och göra biffar på dem, ihop med grönsaker t.ex. och ett ägg. Det har lurat våra barn genom åren
![Grin ;D](https://www.alternativ.nu/Smileys/classic/grin.gif)
Funkar nu också fast de vet att det egentligen är bönor i biffarna. God sås till och det bara slinker ner i små barnmagar. Och i stora också...