Att oljan heter SAE90 anger bara viskositeten, dvs hur trögflytande den är. Det säger ingenting alls om andra egenskaper hos oljan.
Lustigt nog är SAE-klassningarna olika för växellådsoljor och motoroljor. En SAE90 växellådsolja är ungefär lika trögflytande som SAE40 motorolja, och SAE80 motsvarar SAE20 eller 30.
När det gäller GL-klassningarna så innebär GL1 enklaste möjliga mineralolja utan tillsatser. Sådan brukar användas i växellådor utan vinkelväxlar (t ex på äldre bakhjulsdrivna bilar). GL2 och GL3 är ytterst sällsynta och går knappast att få tag på idag, de ersätts av GL4. Det enda fall jag känner till där någon av de klasserna föreskrivs är äldre Yamaha snöskotrar som ska ha GL3 i kedjehuset.
GL4 har s k hypoidtillsatser som sätter ner glidfriktionen, de användes först i växellådor där det dessutom finns en vinkelväxel (som t ex på framhjulsdrivna bilar med motorn på längden, eller i bilar med svansmotor som gamla VW), men det finns många nyare fordon där tillverkaren har specat GL4 fastän det inte finns någon vinkelväxel, den har väl i största allmänhet bättre egenskaper än GL1.
GL5 är framför allt avsedd för bakaxelväxlar där det behövs bra hypoidegenskaper, men den oljan är lite farlig eftersom den KAN innehålla tillsatser som förstör delar av mässing och andra kopparlegeringar. Man ska inte hälla i den i en växellåda eller maskin som inte uttryckligen tål GL5. Numera finns det oljor som uppfyller både GL4 och GL5 (t ex en del av OKQ8 och Biltema's transmissionsoljor) och de är ofarliga ur den synpunkten.
Mitt förslag när det gäller hydrauliken är att i första hand använda billigast möjliga GL1 växellådsolja, eller en sån här "universal-traktorolja" som ska duga som både motor-, växellåds- och hydraulolja. En annan möjlighet är att ta en relativt trögflytande "riktig" hydraulolja, de brukar heta VG 68.
Sedan får man bedöma efter hand hur hydraulsystemet fungerar och avgöra om det är en lämplig oljekvalitet. Är pump, ventiler mm slitna och har stort inre läckage så kan det ge driftstörningar när systemet är riktigt varmkört om oljan är för tunn, i så fall kanske man bör byta till en ännu tjockare olja om man inte vill kosta på att renovera systemet.
Å andra sidan, krånglar hydrauliken när det är som kallast på vintern är det ett tecken på att oljan är för trögflytande.
Hur som helst är det mycket nyttigt att byta eller rengöra alla filter, sugsilar mm i systemet i samband med oljebyte. Om den gamla oljan är mycket smutsig kan man behöva ta en funderare på hur man ska få ut så mycket som möjligt av den ur resten av systemet. Om det finns separata returledningar från olika enheter till behållaren så kan man lossa dem och skarva på slangar till en spilloljebalja, kör sedan systemet och manövrera olika funktioner tills det bara kommer ut ren olja ur returledningarna och koppla tillbaks dem till behållaren allteftersom.