Ska man odla täckmaterial så ska man odla det som växer villigt på platsen. Det är främst den uppländska vallörten som ger ordentlig bladmassa. Den trivs bäst på fuktigare lerjord. Annars växer gräs och diverse örter villigt på de flesta jordar. Dock lite svårare att skörda än vallörten.
Angående vattensork, så fick jag för några år sedan tips om att använda Kejsarkrona, de ska tydligen avsky lukten från löken, hittills har det funkat
Håller med om denna synpunkt när det gäller upphöjda bäddar där man lägger något slags lager i botten för att stoppa ögräs och sen bygger upp en odlingsbädd ovanpå detta, ofta med träsarg. Det innebär att växterna sås eller planteras ovanför marknivå och får dålig kontakt med markvätskan. Den variant som TS beskrev innebär dock troligen att växterna planteras ungefär i marknivå. Man gör hål i täcklagren inklusive tidningarna. Tidningarna finns där för att hindra ogräs att växa upp mellan plantorna.
Dock finns det varma förespråkare av våtbäddsmetoden, med byggplast nedgrävd och så täckodling med grönt överst. Jag tänkte prova det i växthuset så inte asprötterna tar allt det götta underifrån och tänkte det kunde passa fuktväxter som fackelblomster. Men visst undrar jag också hur mikrolivet trivs då?
den får gärna konkurrera ut de mindre snygga ogräsen som har bosatt sig i min närhet.