Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Frityrolja?????  (läst 3302 gånger)

Fiat

  • Inlägg: 250
    • -
Frityrolja?????
« skrivet: 31 jan-14 kl 20:09 »
Tömde fritösen på olja i dag och gissa om grisarna blev glada ;D. Och då kom ja ju på att alla pizzerior och gatukök och liknande måste ju ha massor av gammal olja. Kan det va något som grisfoder eller är det helt tomt på nyttoämnen. Va tror ni om olja blandat med bröd och spannmål kan det va nått?

Che Guevara

  • Gäst
SV: Frityrolja?????
« Svar #1 skrivet: 31 jan-14 kl 20:16 »
Tömde fritösen på olja i dag och gissa om grisarna blev glada ;D. Och då kom ja ju på att alla pizzerior och gatukök och liknande måste ju ha massor av gammal olja. Kan det va något som grisfoder eller är det helt tomt på nyttoämnen. Va tror ni om olja blandat med bröd och spannmål kan det va nått?
Då är det väll bättre att du tar hand om all av fall som blir över efter måltiderna . Det gillar dom garanterat . Men du måste hämta kärlen var dag  det är väll  en nackdel förstås .

malarmaster

  • Gäst
SV: Frityrolja?????
« Svar #2 skrivet: 31 jan-14 kl 20:22 »
frityrolja går alldeles utmärkt att omvandla hemma i garaget till biodiesel.
de stora kedjorna levererar sin förbrukade olja till just biodiesel.
huruvida det är hälsosamt att ge grisar halvhärsken olja vet jag inte,frityrolja består väl av raps eller palmolja och som sådan är det väl inga problem.
själv har jag en kompis som får de lokala pizzeriornas olja,affär för dem då det annars kostar pengar att göra sig av med.
han kör bilen på det efter div. kemiska behandlingar. ulf

Karlsdotter

  • Inlägg: 1496
    • Ångermanland
SV: Frityrolja?????
« Svar #3 skrivet: 31 jan-14 kl 20:25 »
Har man friterat kött typ kycklingnuggets osv i oljan så får den inte användas till foder . Kött är förbjudet för utfodring och då gäller det alla andra ämnen olja eller grönsaker mm som på något vis kommit i kontakt med köttet .

Sedan tror jag inte grisarnas matsmältningssystem tål större mängder olja , tex så blir fettkvaliten på grisen efter slakt mycket sämre inte så där lite hårt och knaprigt utan vattnigt och löst . Sedan är risken stor att de blir dåliga i magen och det i sin tur kan ge andra symtom och sjukdomar .

torbjorn

  • Medlemsadmin
  • Inlägg: 14094
    • Medelpad
SV: Frityrolja?????
« Svar #4 skrivet: 31 jan-14 kl 23:17 »
Jag håller med om att det nog är bättre att använda den begagnade frityroljan som bränsle än som djurfoder.

Har man möjlighet att låta den stå länge (flera månader) så skiktar den sig, den härskna fraktionen med fria fettsyror lägger sig överst, mitt i fatet får man ohärsknad olja och längst ner blir det vatten och annan bottensats. Även om man ska göra t ex biodiesel av den är det nog bra att skilja bort den härskna oljan först. Den stelnar också tidigare än resten i kyla, vilket kan underlätta separationen.

Andra tänkbara användningsområden för oljan är att låta den gå med i kompost eller material som ska rötas till biogas.
Den härskna oljan som inte duger till biodiesel bör kunna eldas i någon mindre nogräknad oljebrännare. En annan möjlighet, om än något kladdig, är att låta ved (gärna lätt och porös ved, t ex halvrutten men torr lövved) suga åt sig av oljan innan man eldar den.
Man bör dock se till att det verkligen blir fullständig förbränning, annars kan det sluta med ett rejält flottlager i skorstenen och risk för soteld, för att inte tala om att hela grannskapet kommer att lukta härsket gatukök.
Det är nog lämpligt att inte tända i en kall eldstad med oljig ved utan börja elda med den först när både eldstad och skorsten är genomvarma.

 

Bjarne

  • Inlägg: 11
    • Uppland
SV: Frityrolja?????
« Svar #5 skrivet: 02 feb-14 kl 15:18 »
Färska ekollon innehåller ca 60% fett .Så en relativt hög fetthalt bör inte vara några problem för en gris men det är säkert bra att öka fiberhalten om man ger olja.
Grisar är nog inte så dåliga på att omvandla kolhydrater till fett heller .Det är nog mera en fråga att kontrollera energimängden grisen  som grisen äter totalt om man vill undvika att få feta djur....

Ang. att fettet skulle vara härsket ,ja det är ju mycket möjligt men det har ju vid kassering nyligen använts vid matlagning till människor och då ansetts vara acceptabelt enligt diverse normer.   
« Senast ändrad: 02 feb-14 kl 15:24 av Bjarne »


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

628 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser