Vi har Linderödsgrisar. Delvis av samma anledning som du är inne på men också för att bevara lantrasen!
Att veta vad det är vi äter är för oss värt mycket! Vi vet att djuret har haft det bra och vad den har och inte har ätit.
Jag kan bara svara på dina frågor utifrån egna erfarenheter och utifrån Linderödssvinet.
1. Föds de på våren kan du slakta i nov/dec.
2. Ja, det finns slakterier med återtag. Du kan då få den slaktad, styckad och packad. En del kan även röka osv. Det är dock inte alla slakterier som tar just Linderödaren.
3. Och 3 kom i 2
4. För slakt, styckning och pack kan du räkna med en 850:- per gris. ( nu utgår jag från godkänt slakteri, vet bes, med papper, inte svart)
5. Våra grisar går ute året om, de har hus med halm i som de bor i hela året. De får mat två gånger om dagen och vatten får man byta flera gånger om dagen, en av grisarna har bestämt sig för att alla småstenar han har i munnen ska sköljas i vattnet :/
De äter krossat eller malet spannmål, hö, rester från köket, fallfrukt, det som rensas ut i trädgårdslandet/växthuset.
Gyttjepöl på sommaren är ett måste då de dels håller sig rena så och dels är det deras solskydd.
På vintern är ju inte gyttjepölen i bruk
Ju kallare ute desto mer halm i huset. På sommaren/hösten har de bara tre väggar och ett tak, på vintern sätter vi för den 4:e väggen så att öppningen blir mindre och de kan hålla värmen bättre. De älskar att bli kelade och kliade. Den stora galten lägger sig ner nästan med en gång när man börjar klappa honom och sen snarkar han så gott när han blir kliad
6. Nä, det har ingen betydelse - med modifikation. Har galtar gått över året, gått bredvid brunstande gyltor/suggor osv.... kan det bli galtsmak. Men det sägs vara ovanligt på Linderödssvinet.
7. Ja det blir geggigt och gyttjigt... huvudsaken är att det inte är gyttjigt överallt i hela hagen!
Har du facebook så finns det en del bilder och någon film på våra grisar på Nytorp2089
Som sagt... allt ovanstående är hur vi har det/tänker och du kan säkert få miljoner variationer på svaren