Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Att ha gris för husbehov?  (läst 9539 gånger)

Lamedine

  • Inlägg: 2
Att ha gris för husbehov?
« skrivet: 09 okt-13 kl 19:00 »
Hej!
Jag har följt denna sida länge och ni här verkar ha koll på mycket!
Jag är i gårds köpartagen och ska flytta ut på landet. Nu undrar jag lite angående grisar..
Att ha ett par grisar för husbehov, alltså köpa dom, se dom växa och sen slakta för att ha mat till sig själv!
Jag vet att detta kanske inte är ekonomiskt sätt men för mig känns det skönt veta vart grisen kommer ifrån!
Mina frågor är många:
1. Hur länge har man en gris innan den slaktas?
2. Kan man försöka hitta ett slakteri i närheten som kan mot betalning slakta och stycka grisen åt mig?
( Jag är en blödig tjej, och vill inte göra det själv)
3. Finns det även slakteri som röker köttet till tex skinka?
4. Vad är priset ungefär för dessa tjänster?
5. Hur tar man hand om en gris? Vad äter den? Hur ska den bo? Jag vet att jordbruksverket har en hemsida men jag vill gärna veta hur man gör en gris extra glad.. hur gör ni?
6. Spelar det någon roll vilket kön på gris man ska ha ifall dom ska slaktas?
7. Kan man anordna någon typ av lösdrifts modell för grisarna med hus, eller blir marken runt grishuset alldeles för förstörd och bara gjyttja tillslut?

Ja många frågor som jag är tacksam för svar på : )



Håning

  • Gäst
SV: Att ha gris för husbehov?
« Svar #1 skrivet: 09 okt-13 kl 19:15 »
En glad gris ska ha en gyttjepöl då trivs dom .Ja det blir väldigt upp bökat  efter grisar .Men det kan va bra om du vill anlägga trädgårdslag där sen . Så bygger du en flyttbar gris hydda så kan du utöka lätt var år .Grisar äter allt i princip. Du kan koka potatis med gröpe = gröt  . Finns ju färdig mat också. Staket då  ja det går att ha grisar på el men annars så får man gräva ner rediga stolpar  och spika rätt tätt  för grisar är vådligt starka  med sina trynen . Men du får snart  mera och bättre råd  :)

Leineri

  • Inlägg: 187
    • Hälsingland
SV: Att ha gris för husbehov?
« Svar #2 skrivet: 09 okt-13 kl 20:15 »
Jag tycker du ska prova! Det är verkligen en annan känsla att veta 100% vart köttet kommer ifrån istället för från butikshyllan. Min granne har hushållsgrisar. Där är marken ganska vattenmättade stora delar av året och det blev verkligen lersoppa, inte alls trevligt. Men på torrare mark, eller större areal så funkar det fint. Men jag har läst att man ska flytta hagen vart annat år eller så och låta marken vila. Sedan tycker jag du bör kolla upp om det finns någon som kan slakta åt dig på hemmaplan. Då slipper grisen stressen av att transporteras till ett nytt ställe (stress påverkar köttsmaken) och får då med "trynet i krubban".

4-ever

  • Inlägg: 752
    • Skåne
SV: Att ha gris för husbehov?
« Svar #3 skrivet: 21 okt-13 kl 13:50 »
Vi har Linderödsgrisar. Delvis av samma anledning som du är inne på men också för att bevara lantrasen!
Att veta vad det är vi äter är för oss värt mycket! Vi vet att djuret har haft det bra och vad den har och inte har ätit.

Jag kan bara svara på dina frågor utifrån egna erfarenheter och utifrån Linderödssvinet.
1. Föds de på våren kan du slakta i nov/dec.
2. Ja, det finns slakterier med återtag. Du kan då få den slaktad, styckad och packad. En del kan även röka osv. Det är dock inte alla slakterier som tar just Linderödaren.
3. Och 3 kom i 2 ;)
4. För slakt, styckning och pack kan du räkna med en 850:- per gris. ( nu utgår jag från godkänt slakteri, vet bes, med papper, inte svart) 
5. Våra grisar går ute året om, de har hus med halm i som de bor i hela året. De får mat två gånger om dagen och vatten får man byta flera gånger om dagen, en av grisarna har bestämt sig för att alla småstenar han har i munnen ska sköljas i vattnet :/
De äter krossat eller malet spannmål, hö, rester från köket, fallfrukt, det som rensas ut i trädgårdslandet/växthuset.
Gyttjepöl på sommaren är ett måste då de dels håller sig rena så och dels är det deras solskydd.
På vintern är ju inte gyttjepölen i bruk ;)
Ju kallare ute desto mer halm i huset. På sommaren/hösten har de bara tre väggar och ett tak, på vintern sätter vi för den 4:e väggen så att öppningen blir mindre och de kan hålla värmen bättre. De älskar att bli kelade och kliade. Den stora galten lägger sig ner nästan med en gång när man börjar klappa honom och sen snarkar han så gott när han blir kliad :)
6. Nä, det har ingen betydelse - med modifikation. Har galtar gått över året, gått bredvid brunstande gyltor/suggor osv.... kan det bli galtsmak. Men det sägs vara ovanligt på Linderödssvinet.
7. Ja det blir geggigt och gyttjigt... huvudsaken är att det inte är gyttjigt överallt i hela hagen!

Har du facebook så finns det en del bilder och någon film på våra grisar på Nytorp2089

Som sagt... allt ovanstående är hur vi har det/tänker och du kan säkert få miljoner variationer på svaren :)
Nytorp2089 hittar ni oss på fb. Göingegetter, Linderödsgrisar, fjällnära kossor, myskankor, skånegäss, höns, gotlandskaniner. Försöker bevara det "gamla" för att överleva ;)

 

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Att ha gris för husbehov?
« Svar #4 skrivet: 22 okt-13 kl 07:14 »
Välkommen till Alternativ, Lamedine!  :D Hoppas du ska trivas.  Notera att detta är ett forum för självhushållare, och många här ser ett mervärde i att odla och föda upp själv, även om det går att köpa "billigare" i butik.

  Själv har jag blivit alltmer kräsen i matbutiken sedan jag började äta kött från egna djur.  Kött smakar mig inte längre, om jag ens misstänker att djuren har haft det mindre bra, inklusive den sista stunden i livet.  Därför är det inget alternativ för mig att skicka till slakteri, utan jag ser till att det blir gjort hemme - som Leineri skrev "med trynet i mathon"!   :-* :-*  För min del måste jag göra det själv eller åtminstone se med egna ögon för att inte inbilla mig en massa dumt efteråt.  Kan du söka i din bekantskapskrets och bland grannarna efter någon du kan lita på?

  Grisar är i regel mycket snälla och sociala.  Det är tufft att göra av med dem.  Men när de börjar bli stora, så äter de mera än man har råd med!  :o  För att en gris ska bli lycklig bör den få möjlighet att arbeta med trynet.  Du får god hjälp med markbearbetningen!  :D  Du kan fundera över att hyra ut dina grisar till folk som ska plantera skog.  Då kallas det visst markberedning tror jag.  De lever i familjegrupper.

  Galtar kan ibland få "galtsmak" på köttet.  Ungefär hälften av Sveriges befolkning kan känna den lukten, och de allra flesta av dem tycker att det luktar mycket illa.  Därför brukar många kastrera galtgrisarna strax efter födseln.  Ett annat alternativ är att slakta hangrisarna tidigt.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

546 gäster, 1 användare
Nataks

* Forum

* Om tidningen Åter



Episk tidning! Har följt mig från intresserad till självhushållare med gård och allt.
/Mikael Book

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser