Som sagt, äkta kastanj kommer överleva om du planterar dem på ett bra ställe, vindstilla, lätt jord och sol. Men några stora nötter kommer de sannolikt inte att få. Mina kastanjer kommer visserligen från träd som växte i Stockholm, men på en innergård centralt i staden där de fått massor av värme och förmodligen stod i zon 1-2. I området mellan Örebro-Nora-Uppsala är det zon 3-4.
Svart valnöt är nog på gränsen till för ömtålig. Grå valnöt går fint, Sveriges mest kända exemplar står i Örebro. Manchurisk valnöt går ännu bättre, men nötterna är mindre än vanliga valnötter och har tjockt skal.
Hassel är förmodligen det bästa alternativet. Det finns speciella sorter framtagna med extra stora nötter, och dessa kan ympas på en stam av turkisk trädhassel så blir det träd och inte buskar av dem. Det finns även några sorters tall som ger riktigt stora och ätbara frön som är som nötter. Bok funkar också bra, och bokollonen smakar ungefär som andra nötter. Men det tar väll 20-30 år innan träden kommer igång att blomma och ge frukt...