Jag bakade mitt livs hittills godaste surdegsbröd härförleden. Brödet innehöll rågdegssurdeg och blev kraftigt i smaken, stort och saftig och smakade
inte surt. Jag är nämligen inte överdrivet förtjust i surt smakande bröd.
Nu har jag bakat 2 omgångar av levain-bröd och, visst, det funkar utmärkt. Jag måste experimentera lite med receptet, det smakar sur deg (!), och verkar alltså vara likvärdigt med vanlig surdeg. Smaken påverkas av brödets ingredienser, helt klart!
I övrigt vet jag inte vad jag ska säga om Levain. För att man får samma resultat som med "vanlig" surdeg, är Levain alldeles för komplicerat, tycker jag. Degen är begränsat hållbar (till skillnad mot surdeg) och den kräver mycket förarbete i många olika steg.
Jag ska fortsätta att baka med Levain-grund-sur i några månader till eftersom jag har kvar en del i kylskåpet, och kanske hinner jag upptäcka nya fördelar. Bara framtiden vet...
