Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Ost smaksatt med alkohol?!  (läst 8661 gånger)

Zadie

  • Inlägg: 155
    • Västerbotten
Ost smaksatt med alkohol?!
« skrivet: 26 aug-12 kl 14:44 »

Hej,

Jag är aspirerande ostmästare sen jag började mjölka mina getter. Jag har nu två hårdostar i "lagret" och fler kommer det bli innan det ens är dags att provsmaka de första.. mycket spännande!

Jag är riktigt förtjust i både whiskeyost och brännvinsost och vill prova göra detta men förutom ett vagt blogginlägg från en annan utan koll hittar jag verkligen ingenting, varken här eller på resten av internetz.

Är det någon som har någon som helst koll på hur man gör och när i processen? Eftersom jag hittat så lite information är vaga aningar och gissningar också välkomna. :)
Norrlänning som återvänt hem och lite till. Liten gård med hundar, katter, hästar, höns och lappgetter.

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Ost smaksatt med alkohol?!
« Svar #1 skrivet: 26 aug-12 kl 15:28 »
En variant smaksatt med alkohol står omnämnd i Wikipedia, som "Washed Rind". En ost med smaksatt skalk. Tydligen doppar/penslar man osten upprepade gånger. Det håller osten mjuk och ger smak i skalken, the rind.

http://en.wikipedia.org/wiki/Types_of_cheese#Washed-rind

Googlar du på "washed rind cheese" hittar du mer info.

En annan variant jag kan tänka mig (gissning!) är att tärna upp en ny hårdost, efter att man pressat ihop den, och den torkat en del, men innan man lägger vax runt. Sedan blötlägger man ostbitarna i den alkohol man vill smaksätta med. När ostbitarna har börjat mjukna och tagit smak tar man upp dem och sköljer (behövs det?) mycket snabbt. Sedan pressar man om osten och behandlar den som vanligt. Eller så blandar man i de blötlagda tärningarna i en ny ost, innan man pressar den, för att smaksätta på det sättet.
« Senast ändrad: 26 aug-12 kl 15:36 av sɹǝpuɐ »

Luff

  • Inlägg: 998
    • Västergötland
SV: Ost smaksatt med alkohol?!
« Svar #2 skrivet: 26 aug-12 kl 15:45 »
Lite OT
Eller så tillsätter man spriten efteråt.
Riv skarp ost, gärna sparade skalkar - 3-4 dl, blanda med grädde till lagom bredbar smet, i med någon nypa kummin efter smak och några teskedar konjak.
Portkäs - så himla gott på tunnbrödet.
Går att äta utan konjak med men...
//Luff

Malines här igen

  • Gäst
SV: Ost smaksatt med alkohol?!
« Svar #3 skrivet: 26 aug-12 kl 16:49 »
Om jag skulle krydda ost skulle jag göra det precis när vasslen runnit av och ingenting annat.

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Ost smaksatt med alkohol?!
« Svar #4 skrivet: 27 aug-12 kl 11:55 »
Tydligen finns det något som kallas för "reformed cheese", eller omformad ost.

Jag hittade ett kort omnämnande av det i "The World Cheese Book" från DK Publishing, 2008, tillsammans med andra sätt att smaksätta ostar:

Citera
Flavor-added cheeses can be divided into four distinct types. Natural smoked cheeses have a golden brown to caramel-colored rind but the internal color is not affected. Traditional-style examples (based on the original Dutch method where the ingredients are matured with the fresh curds) absorb and intensify the aroma and essence of the added ingredients. Rind-flavored cheeses have various ingredients, such as vine leaves, toasted hops, or grape-must, pressed into the rind. The majority, however, are re-formed cheeses, where a young cheese is broken up, blended with added ingredients, then re-formed.


Citera
Smoked cheeses are matured over natural fires. Traditional flavor-added cheeses are made by adding the flavor ingredients to the curd of semi-soft and hard cheeses. Rind-flavored cheeses are covered with the flavor ingredient after the cheese has been pressed. Re-formed cheeses are made by breaking up the curd of a young hard cheese, blending it with different flavors, then re-forming and pressing it.


Lite mer googlande efter whiskeyostar mm gav några bilder som tyder på att det ibland kan handla om två ostar. En där ostmassan skurits upp och smaksatts, och en mer normal. Sedan pressas dessa ostar samman och får åldras ihop.

Bifogar några bilder på ostar som tycks vara smaksatta på detta sätt med salvia, porter, vin och whiskey. (Inte utan att man blir lite hungrig...)

Här hittar du en diskussion om detta på ett ostforum: http://cheeseforum.org/forum/index.php?topic=721.0

Zadie

  • Inlägg: 155
    • Västerbotten
SV: Ost smaksatt med alkohol?!
« Svar #5 skrivet: 27 aug-12 kl 14:30 »
Tack för era svar!

Det verkar ju smart men kanske lite överkurs att göra två ostar i en men får klura på den metoden också det ser ju onekligen gott ut på bilderna. :)

Hittade annars flyktigt beskrivet på falbygdens sida som ju har ett gäng whiskey-/portvin- och brännvins-ostar och de verkar antingen ta med alkoholen vid tillverkningen eller lägga till den i slutet av mognadstiden som ju i deras fall är ett år.

Jag har gjort ett första försök där jag hällde lite whiskey (av random sort som råkade stå här hemma sen, ja sen när egentligen) på osten precis när jag började pressa den, vi får väl se hur bra det blir!
Norrlänning som återvänt hem och lite till. Liten gård med hundar, katter, hästar, höns och lappgetter.

alfen

  • Inlägg: 10
    • Dalarna
SV: Ost smaksatt med alkohol?!
« Svar #6 skrivet: 27 aug-12 kl 15:06 »
För ett antal år sedan hade dom ett inslag på P1:s meny om julostar. Jag hörde inte hela inslaget men det gick i alla fall ut på att man ungefär den här tiden på året, tar en billig hushållsost lindar in den i linnedukar indränkta i sprit, knyter ihop en plastpåse och låter ligga i kylen, färdig lagom till Jul.....

Visst låter det enkelt och gott ;D

Nåt viktigt måste jag dock ha missat för min ost smakade totalt fruktansvärt illa  ;D ;D

Vet att det finns en kvinna i södra sverige som långlagrar, kryddar helt vanliga ostar i sitt garage och sedan säljer vidare till hutlösa priser till restauranger, kanske kan du hitta och kontakta henne  :) 

 

fredde70

  • Inlägg: 95
    • Gästrikland
SV: Ost smaksatt med alkohol?!
« Svar #7 skrivet: 02 sep-12 kl 09:54 »
Oftast använder man alkohol till att "tvätta" osten under lagringen för att motverka vildmögel, de ger en viss smak till osten samt att dem mekaniska påverkan på osten oxå ger en gynnsam miljö för vissa bakterier som oxå ger smak.
Livet är väl bra underbart i bland


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

448 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Det här är tidningar som jag kommer hålla reda på och spara på samma ställe, de fungerar som en uppslagsbok!
/Lovisa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser