Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Egen julskinka??  (läst 9778 gånger)

Iris

  • Inlägg: 270
  • www.skinnarbo.se
    • Uppland
Egen julskinka??
« skrivet: 29 okt-06 kl 18:51 »
jag har fått hem en halv gris och vill nu göra egen julskinka. Har fått ett gammalt recept av gammelfarmor innehållande bl.a smörsalt och saltpeter....... Och så ska den ligga i lagen i 14 dar!!!!

Vad är smörsalt? Och var får jag tag på salpeter? Ska jag lägga skinkan i lagen INNAN jag fryser in den för att sedan ta ut den innan jul och steka den i ugnen........

Ni som har gjort det, vad har ni använt för recept?

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Egen julskinka??
« Svar #1 skrivet: 29 okt-06 kl 19:11 »
Smörsalt är finmalet vanligt salt. Du kan nog ersätta det med vanligt bordssalt utan jod. Och salpeter finns i kryddhyllan i vanliga matbutiker.

Jag skulle tro att det kvittar om du fryser den som den är nu och tar fram den 14 dagar innan jul och rimmar den då, eller om du rimmar klart den nu redan, fryser, och tar fram den innan julafton. Men nu gissar jag  ;D

gimskogen

  • Inlägg: 1477
    • gimskogen.se
Re:Egen julskinka??
« Svar #2 skrivet: 29 okt-06 kl 19:54 »
man bör INTE frysa en slatad skinka eller fläsk över huvud taget...
Det fryser ju inte ordentligt!!! pga saltet...

Jag har provat... med saltat fläsk...
men det beror ju på hur länge man skall ha det i frysen...
är det bara någrs veckor så gör det ju inget...
men de härsknar fortare.. efter som det inte blir riktigt hårdfryst...

Jag brukat ta upp min frysta skinka på anna dagen och koka salt lake och lägga skinkan i.. lägga på ett lock och ställa den ute på trappen. knyter fast locket... ordentligt så inte katten eller hundarna är där o kollar...
Det är också viktigt att lagen täcker hela skinkan, annars får man vända den med jämna mellan rum...

jag använder aldrig salpeter... min skinka blir u grå då men det gör inget..

Lycka till :)
Mjölkbonde i norra hälsingland, Rödkullor, Fjällkor. Några Roslagsfår och Svärdsjöfår samt våra Linderödsgrisar och Gotlandskaniner o 3 Isländskafårhundar

Iris

  • Inlägg: 270
  • www.skinnarbo.se
    • Uppland
Re:Egen julskinka??
« Svar #3 skrivet: 31 okt-06 kl 21:24 »
NEEEEJJJ!

Nu ligger den ju där :-( Hur går det nu då? Kommer den bli oätbar till jul ???

Och jag köpte nån färdig saltblandning i affären utan salpeter.... får väl se hur det blir då. Slängde i några andra bitar som vi tänkte ha att steka....

Hehe....kanske blir hönsmat av alltihopa.....eller ens det !!

Tack för tipsen i alla fall!!

Ulric Eriksson

  • Gäst
Re:Egen julskinka??
« Svar #4 skrivet: 31 okt-06 kl 22:31 »
De djupfrysta skinkor som säljs till jul är ju rimmade, och inte brukar de vara oätliga.

Skogshäxan

  • Inlägg: 64
  • Naturnära häxa med förkärlek till vedspisen.
Re:Egen julskinka??
« Svar #5 skrivet: 01 nov-06 kl 10:26 »
Hej,
när vi slaktar, så gör jag alltid iordning två skinkor, (stek i nät).

Dessa tar jag upp 5 dagar före julafton (1dygns tining i kyl).
Sedan gör jag en saltlag av ca 3 liter vatten, ca 2 dl saltpeter som jag köper i charken i vår ica-butik, för ca 10 kr, lite lagerblad och lite kryddpepparkorn. Detta kokar jag upp, låter svalna. Sedan tar jag en "kreatursspruta" alltså en större sk pencillinspruta med stor nål, (fått av veterinären) och sedan sprutar jag in all lag i skinkan.

Lägger skinkan i två stora platspåsar och knyter. Lägg i en bunke ifall det läcker.

Låt stå i kyl, 3 dygn.

Ta upp skinkan, spola av och lägg i gryta och sjud ca 45 min/kg. Lägg i lite morötter, kryddpeppar, lagerblad och en lök.

Ta upp skinkan och griljera.

Spadet blir utmärkt till julbröd.

Lycka till.



 ;)

 

Nettus

  • Inlägg: 2672
  • Gör inte som alla andra - tänk själv!
    • Småland
Re:Egen julskinka??
« Svar #6 skrivet: 14 nov-06 kl 18:11 »
Jag har bestämt för mig att insaltning av skinka var på tapeten vid den här tiden förra året, men i så fall hittar jag inte den tråden... Jag har fått hem en halv gris som jag bl a ska ha till julskinka. Den ligger i frysen nu, men läggen och sidfläsket har jag i saltlake nu. Men jag är väldigt osäker på hur länge det ska ligga i - kan någon ge mig ett råd?
Stadsbo med akut längtan ut på landet med djur och odlingar


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

524 gäster, 1 användare
Byggarebobban

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser