Hej,
när vi slaktar, så gör jag alltid iordning två skinkor, (stek i nät).
Dessa tar jag upp 5 dagar före julafton (1dygns tining i kyl).
Sedan gör jag en saltlag av ca 3 liter vatten, ca 2 dl saltpeter som jag köper i charken i vår ica-butik, för ca 10 kr, lite lagerblad och lite kryddpepparkorn. Detta kokar jag upp, låter svalna. Sedan tar jag en "kreatursspruta" alltså en större sk pencillinspruta med stor nål, (fått av veterinären) och sedan sprutar jag in all lag i skinkan.
Lägger skinkan i två stora platspåsar och knyter. Lägg i en bunke ifall det läcker.
Låt stå i kyl, 3 dygn.
Ta upp skinkan, spola av och lägg i gryta och sjud ca 45 min/kg. Lägg i lite morötter, kryddpeppar, lagerblad och en lök.
Ta upp skinkan och griljera.
Spadet blir utmärkt till julbröd.
Lycka till.
