Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Eget träkol?  (läst 17878 gånger)

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
SV: Eget träkol?
« Svar #20 skrivet: 29 dec-11 kl 22:17 »
Men om jag vill krångla till det och få 3 saker istället för 1? Jag vill ha träkol, tjära och terpentin från samma ved vid samma torrdestillation. Ett rör på ovansidan med kylning där terpentinen kommer, ett rör i botten där tjäran kommer och träkolet samlas i burken?  :P
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Maria C S

  • Inlägg: 3370
    • Småland
SV: Eget träkol?
« Svar #21 skrivet: 29 dec-11 kl 22:39 »
Men om jag vill krångla till det och få 3 saker istället för 1? Jag vill ha träkol, tjära och terpentin från samma ved vid samma torrdestillation. Ett rör på ovansidan med kylning där terpentinen kommer, ett rör i botten där tjäran kommer och träkolet samlas i burken?  :P


Hmm ja det vore ju nåt  ;) nu fick jag lite att fundera på !
Ja rör ut vatten avkyln ... hmm

Lite info om kemin.

http://apps.kemi.se/flodessok/floden/kemamne/terpentin.htm
Varför ska man betala för att bo på en planet som man är född på ?

torbjorn

  • Inlägg: 13764
    • Medelpad
SV: Eget träkol?
« Svar #22 skrivet: 29 dec-11 kl 22:48 »
Borde inte den där "bottentjäran" bli ganska kraftigt förorenad av kol, aska och sånt? Och kanske snarare benämnas beck än tjära.
Jag tror i så fall mer på en konstruktion där man torrdestillerar av så mycket som möjligt av de flyktiga beståndsdelarna, och sedan gör man en andra destillation av dem för att separera dem till t ex terpentin + tjära.

TW

  • Inlägg: 2688
    • Finland
SV: Eget träkol?
« Svar #23 skrivet: 11 jan-12 kl 11:33 »
Träkol går att bränna av olika träslag och av spillvirke och nästan vad som helst. Tjära därimot får man bara av kådigt tallvirke och i små mängder av björknäver.

Det är ingen mening med att ha en komplicerad process om man vill kunna använda vad slags ved man råkar hitta. Då är det bättre att ha bara en enkel kolningsprocess.

Tjära bränner man av törve. Det vill säga kådigt tallvirke. Det normala sätter att skaffa sig törve är att kata (=randbarka) mindre tallar på rot. Till exempel myrtallar eller tallar som skall gallras ur en plantering. Man barkar rand efter rand under flera år och till slut är det bara en liten barkrand kvar mot norr som man tar bort sommaren innan man fäller törvet. Små mängder törve kan man få ur kådiga stubbar eller skadade tallar eller gaddskatar men normalt är det en lång process att kata törve.

Därför tycker jag att trådskaparen skall satsa på kolning utan att fundera på tjära. Tyvärr är åtgången på träkol stor i en ässja. Förr använde många smeder stenkol till vanligt smide och träkol vid svårare vällningar för det är vid vällning man har störst behov av en ren eld.

Jag har sett anvisningar för kolning i oljefat där man har kapat upp lämpliga draghål för att få exakt rätt luftmängd. Då slipper man slösa en massa ved på att elda på utsidan. Tyvärr minns jag inte var på internet jag såg anvisningen.
Bor redan på landet men drömmer om ett eget litet hus......
Timmerman och snickare och byggnadsingenjör och gör-det-självare. Gör väldigt mycket av litet men kan inte göra allt av ingenting.
Antifacist.

Humle

  • Inlägg: 1571
    • Västerbotten
SV: Eget träkol?
« Svar #24 skrivet: 22 jan-12 kl 11:46 »
Här är en fin kort film om att kola i oljefat. Jag rekommenderar varmt hans övriga filmer för den som är intresserad av träslöjd.

Charcoal Burn
Gillar hantverk, snickrar ofta kaffeved.

Existens?

  • Gäst
SV: Eget träkol?
« Svar #25 skrivet: 22 jan-12 kl 11:58 »
Grillkol gör man väl såvitt jag vet nästan uteslutande av lövträ.

Huggorm

  • Gäst
SV: Eget träkol?
« Svar #26 skrivet: 22 jan-12 kl 12:11 »
Grillkol gör man väl såvitt jag vet nästan uteslutande av lövträ.
Men det är väll för att grillkol görs i trakter längre söderut där de inte har speciellt mycket barrträd?

 

Existens?

  • Gäst
SV: Eget träkol?
« Svar #27 skrivet: 22 jan-12 kl 12:29 »
Men det är väll för att grillkol görs i trakter längre söderut där de inte har speciellt mycket barrträd?


Nej det tror jag inte.. ta skogens t.ex, dom ligger ju i Norrland.   http://www.skogens.net/front/front.html

Det har troligen med smak och risk för terpentin att göra, är min gissning.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

338 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



Vilken underbar inspiration!
/Anneli Ullergård

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser