Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  gamla värphönor  (läst 4395 gånger)

tomas-kero

  • Inlägg: 167
    • Norrbotten
gamla värphönor
« skrivet: 24 feb-06 kl 09:36 »
någon vänlig själ som har något gott recept på höns!   soppa?Eller kan man tillaga  gamla värp hönor till något annat.

fjällan

  • Inlägg: 318
    • Östergötland
Re:gamla värphönor
« Svar #1 skrivet: 24 feb-06 kl 22:40 »
hej du kan bena ur och mala köttet, det blir fina köttbullar tex ...fjällan

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:gamla värphönor
« Svar #2 skrivet: 24 feb-06 kl 22:52 »
Jag kokar och benar ur dom. Lägger köttet i nån frysbytta och benen tillbaka i grytan och kokar ner det ett tag till och slår buljongen i köttet. Fryser och använder det som bas sen när jag gör curry. Är det mkt. fett kan man ställa det kallt först så flyter fettet upp som en kaka man kan ta bort och använda till något annat.

Staina_

  • Inlägg: 33
    • Dalarna
Re:gamla värphönor
« Svar #3 skrivet: 02 maj-06 kl 01:09 »
kokt höns med gräddcurry sås är kanon gött med ris till..............

Kerstin Linnea

  • Inlägg: 571
Re:gamla värphönor
« Svar #4 skrivet: 13 jul-06 kl 14:37 »
hej jag ville bara tipsa om att höna ska koka lääääänge..
gärna två , två och en halv timme. annars blir det segt..
Annars håller jag med om att curryhöns är jättegott.
Det är synd bara att man inte kan köpa höna längre...Det mals ner till gödningsmedel... >:( Viket är grovt slöseri :'(.
Jag har spanat efer kokhöns i flera år nu... :P

Fred

  • Inlägg: 2872
  • Fort Stewart, GA, USA
    • Övriga världen
Re:gamla värphönor
« Svar #5 skrivet: 13 jul-06 kl 18:23 »
Jag är helt inne på gruffs linje, men glöm inte att ha med fötterna när ni kokar ner buljongen, jag brukar även ta med huvudena om jag har tid (för det är ett litet pilljobb att plocka rent dem)...särskillt fötterna gör en milsvidd skillnad i buljongsmaken och de är mycket lätta att göra iordning direkt efter skållningen, bara att klämma bort "fjällen" och "nagelbanden".

Annars tycker jag att det är väldigt gott att bara strimla och stuva det kokta kycklingköttet och bre den kalla stuvningen på rostat bröd som en sorts "hönspastej" på mornarna.

Slaktar jag många åt gången så brukar jag mala färs av en del. Ungarna gillar små panerade hönsköttbullar betydligt bättre än t.ex McDonnalds "chicken nuggets".

/Fred
Fredsivrande knallpåkebärare.
"Freedom isn't free. We all have to give something.
Some give it all."

Neta

  • Gäst
Re:gamla värphönor
« Svar #6 skrivet: 27 jul-06 kl 09:02 »
Väl kokt och sedan delad i småbitar koka upp igen med grillkryddor ett par minuter och använd i "kycklingpaj" (eller hönspaj) med tomater och annat gott.

Chop Suy (eller hur det stavas) går också utmärkt att göra på välkokt höna!

Iris

  • Inlägg: 270
  • www.skinnarbo.se
    • Uppland
Re:gamla värphönor
« Svar #7 skrivet: 13 aug-06 kl 20:58 »
En kanske fånig fundering!

Vi åt upp en av våra tuppar för några år sedan, men det kändes så osmakligt då allt kött utom fileerna var bruna. Är det kanske typiskt för lantraser? Eller är man bara bortskämd med köpekyckling?

Skytten

  • Inlägg: 7426
    • Skåne
Re:gamla värphönor
« Svar #8 skrivet: 13 aug-06 kl 22:40 »
Jag har ätit unga och gamla höns med såväl blått som svart kött, oftast beror det på rasen.

Köpekycklingarna är extra vita, liksom köpeankor, framavlade för att växa fort,  men var är smaken?

Ibland får man skylla på kocken, när maten inte smakar!

Det bästa sättet att misslyckas, är att inte försöka!

Sia

  • Inlägg: 1237
    • Dalarna
Re:gamla värphönor
« Svar #9 skrivet: 20 sep-06 kl 16:14 »
Köpekycklingarna är extra vita, liksom köpeankor, framavlade för att växa fort,  men var är smaken?


Smaken kommer en och en halv månad senare när broilern börjar sätta fett.
Mina föräldrar föder upp och slaktar broiler och de låter dom bli minst 3kg. (jämför med kronfågels som bara är några veckor gamla....)
vilket gör att man får mycket större köttbitar med mycket mer smak! :P
När man smakat detta kött så känns det som slöseri att lägga pengar på små löjliga köpekyckligar.
OBS. jämfr inte med importerad kyckling som blir insprängda med saltvatten för att dryga ut kilopriset  (det står "marinad" på innehållsförteckningen)
Varför ska man gå upp så tidigt på morgonen? Det är iallafall på kvällen det är som roligast.

 

fjällan

  • Inlägg: 318
    • Östergötland
Re:gamla värphönor
« Svar #10 skrivet: 09 okt-06 kl 23:40 »
var får man tag på broilerkyklingar? det är nog tio år sen jag födde upp broiler,och har inte fått tag på några kyklingar sen dess. vore tacksam om någon kunde förmedla en adress till nåt kläckeri inte allt för långt från östergötland


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

437 gäster, 4 användare (1 dolda)
Mr.O, torbjorn, javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- Köpte numret främst för att jag tänker lära mig spinna, men förutom det fanns mycket annat intressant, som skötsel av naturbetesmarker och hoppfulla nybörjarbrev!
/Johanna W

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser